18 Feb 2010 kl: 00:00

Vilken pengapersonlighet har du?

Pengar styr våra liv, och enligt Nina Jansdotter, beteendevetare, coach och författare, styrs vår inställning till pengar av vår pengapersonlighet: Slösa, Spela, Ge bort, Spara, Investera eller Ta för sig. Genom att bli medveten om vilken pengapersonlighet du har kan du förbättra dina styrkor och minska dina svaga sidor. Dessutom kan du undvika konflikter och lättare få igenom din vilja.

– Ju mer man vet om sig själv desto mer inser man att alla inte är som jag och då kan man få större förståelse för andras värderingar. ”Chefen är en spara, därför är han såhär – så om jag ska löneförhandla så måste jag argumentera så han förstår”.

Men visst är det bättre att vara en Spara än en Slösa? Det har vi ju lärt oss från barnsben. Nina Jansdotter håller inte med:

– Nej, jag tycker inte det. Det har varit en kulturgej att Spara anses bättre. Men har man en hög självmedvetenhet och kan balansera sin personlighet så man inte blir en ytterlighet så kan alla vara bra – de har bara olika typer av fördelar.

För enligt Nina är ytterligheter aldrig bra utan det gäller att hitta en balans.

– Lagom är ett rätt bra uttryck ändå!

 

Här är de olika pengapersonligheterna – vilken är du?

Slösa

Shoppar för det mesta upp hela lönen nästan direkt oavsett hur mycket eller lite på kontot så är det snabbt nere på noll. Lever i stunden och njuter ofta av nuet och tänker ofta ”det ordnar sig nog” vilket det ofta också gör.

Tänk på: Slösa behöver dock bli bättre på att inte använda shopping som känslomässig terapi att skaffa sig kickar när man känner sig uttråkad på jobbet eller vill fira ett stort kontrakt och vill belöna sig själv med ett par nya snygga stövlar eller en klocka osv.

Spela

Är också en slösa men som får kickar av att ”ta risker” på olika sätt oavsett om det handlar om att låtsats att man har ett bättre erbjudande från en annan arbetsgivare och därför kräver högre lön eller om det handlar om att fastna för nätpoker eller gör osäkra jobbyten.

Tänk på: Spelapersonligheten behöver lära sig att tänka på för och nackdelar innan man ”hoppar i galen tunna” och utsätter både sig själv eller andra för onödiga (penga)risker. Kanske kan man ta en mellanväg istället för att satsa allt eller inget.

Ge bort

Är snäll och vänlig på alla sätt inklusive generös med pengar till andra. Generositet är så klart ett trevligt drag som gör att man blir omtyckt och får många vänner både på jobbet och på fritiden.

Tänk på: Ge bort personligheten ge ibland bort eller lånar ut så mycket pengar till andra att man själv får svårt att betala sina egna räkningar. Ge bort är också dålig på att förhandlar om pengar samt se sitt eget värde. Andra är värda mer. Behöver bli bättre på att stå upp för sig själv och sin egen plånbok samt att säga nej och sätta gränser annars finns risken att man blir både utnyttjad och utbränd.

Spara

Sparsam och har koll på exakta in och utgifter både privat och på sin arbetsplats. Han eller hon jobbar ofta med siffror och administration av något slag på grund av sitt sinne för struktur och ordning och reda Spara söker trygghet framför snabba kicka som exempelvis Slösa och Spela gör. Spara är bra på att vänta och skjuter ofta upp nöjen på framtiden. Spara väljer hellre ett tryggt jobb med lägre lön än att göra riskfyllda jobbyten i fel läge.

Tänk på: Spara kan i förlägningen både bli snål mot sig själv och andra och behöver träna på att njuta lite mer av livet också och inte bara lägga pengarna på hög för framtiden.

Ta för sig

Ta för sig personligheten är som namnet tyder på väldigt bra på att just ta för sig av allt vad livet erbjuder på jobbet och privat oavsett om det gäller pengar, äran eller relationer eller något annat. Han eller hon är extremt bra på att se sitt eget värde och tycker att han eller hon bara är värd det bästa, jobbet, lönen, förmånerna, tjänstepensionen, mannen eller kvinnan i sitt liv vilket är bra på många sätt.

Tänk på: Ta för sig personligheten behöver dock också lära sig att inte skaffa sig för många ovänner genom att ”roffa åt sig” för mycket av kakan och att också tänka på att inte trampa på andra i sin framfart.

Läs mer!

Så här blir du bättre på att hantera lönen – lär dig förbättra din pengapersonlighet!