4 Maj 2011 kl: 00:00

Så undviker du att gå in i väggen

Vårens sista Shortcutfrukost besöktes av föreläsaren, konsultchefen och interncoachen Daniel Bengtsson. Han tog med Shortcutmedlemmarna på sin resa in i och ut ur utbrändhet och delade med sig av tips för hur man undviker att gå in i väggen.

 

Smällen kom 2003 då Daniel arbetade som projektledare på ett stort IT-företag där han ständigt sökte nya utmaningar. Daniel såg inga hinder när han tackade ja till att ansvara för ett jättestort projekt. Han trivdes som fisken i vattnet med sin nya utmaning och kom in i ett flow. Efter några månader hann han inte med och då ökade han takten. Det var inte förrän han upprepade gånger hade gått in i en pelare på jobbet som han anade att något var fel.

− Det sa bara pang! När jag gick in i pelaren var min grad av medvetenhet väldigt låg men människor i min omgivning förstod att något inte stod rätt till, förklarar Daniel.

 

Trots att Daniel var utbränd körde han på och jobbade drygt 80 timmar i veckan. Han befann sig i en bubbla där han åsidosatte sin familj och satte all fokus på jobbet. Han menar att ett av de största problemen med utbrändhet och att upptäcka den är att symptomen kan se väldigt olika ut. I Daniels fall handlade det om hjärtklappning, kronisk trötthet och synrubbningar.

 

Daniel var ledig från jobbet under en halv helg och när han vaknade på måndagsmorgonen var han så yr att han inte kunde ta sig upp ur sängen. Han tog kontakt med en läkare som förstod allvaret i situationen och sjukskrev honom. Han började långsamt förstå att han var sjuk och att ett piller inte kunde lösa detta.

− Både min läkare och mina chefer var väldigt stöttande och förstående under den här perioden, alla har inte har den turen.

 

Hur upptäcker man och hanterar stress på arbetet?

− Det är svårt eftersom att symptomen kan se så olika ut. Samtidigt är det lätt att upptäcka att personer är stressade och då är det viktigt att prata med medarbetarna. Ställ öppna frågor och var personlig. Be dem beskriva deras upplevelse utifrån både känslor och fakta.

 

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna kring stress och utbrändhet?

− Att utbrändhet bara beror på stress. Det kan vara kopplat till mycket annat: för mycket information eller brist på information och även stress och press. Utbrändhet kan också vara att man är dränerad på energi eller lider av brist på återhämtning.

 

Vilka insikter har din utbrändhet bidragit med?

−  Jag har lärt mig att koppla lugn till njutning och använder nu lugn som motivator och tar mig tid till avslappning.


1. Det räcker inte att omprioritera dina arbetsuppgifter. Sätt dig ner med din chef och få hjälp med att prioritera bort saker, du kan inte göra allting.

 

2. Se till att få energi någonstans och hitta en aktivitet som ger dig njutning för att minimera dräneringen av energi.

 

3. Det är viktigt att tillgodose de basala behoven som fysisk beröring, andning, sömn och mat. När Daniel jobbade som mest gick han hem och sov under lunchen, det håller inte i längden.

 

4. Ta dig tid för återhämtning, du måste ladda batterierna ibland.