23 Jul 2012 kl: 00:00

Så lyfter du rätt saker i ditt CV:t

» Ladda ned hela granskningen och CV samt brev här!

 

 

1. Börja med dina mål och ambitioner

Att inleda sitt CV med mål och ambitioner är helt rätt, men Shortcuts CV-granskare Linda Antonsson tycker att Ninas yrkesambitioner är alltför generella. Precis som det personliga brevet måste CV:t anpassas efter mottagaren. En rekrytering är en investering och arbetsgivaren vill veta att Nina kan tänka sig att stanna hos dem ett tag framöver.

 

 

2. Sammanfatta dina främsta meriter

Nina hjälper läsaren att sammanfatta sina främsta meriter i början av sitt CV. Det är toppen, speciellt eftersom Ninas CV är långt och innehåller mycket fakta. Nina har fått med det viktigaste, men hon har tappat bort sina mjuka värden. I annonsen efterfrågas ledaregenskaper och förmåga att stötta och stimulera. Mjuka värden är minst lika viktiga att framhäva som sina främsta meriter och här måste Nina tänka på att få en bra mix.

 

 

3. Sålla!

Nina har jobbat på samma företag i flera år och har under tiden haft ett flertal olika tjänster. Nu undrar hon hur hon ska få in alla andra uppdrag som hon inte har haft på papper i sitt CV. Lösningen lyder: Prioritera. Ninas CV är fullspäckat med fakta och hon måste välja vilken information som kan vara av intresse för just denna arbetsgivare. Beskriv tjänsten/uppdragen i två till tre meningar och lämna resten till intervjun. En ansökan ska väcka intresse, inte svara på alla frågor.

 

 

4. Var ärlig

På sidan två skriver Nina att hon har läst systemvetenskap, men om sanningen ska fram saknar hon poäng. Det viktiga är att hon berättar hur det ligger till, och har en bra förklaring till varför det är så.

 

 

5. Väck läsarens intresse

Ninas rubrik till det personliga brevet är mycket bra. Det ger en bra bild av vem hon är och lockar till vidare läsning. Det ska Nina ta tillvara på! Ett tips är att inleda brevet med en personlig anledning till varför hon söker jobb hos just denna arbetsgivare, alternativt ge en stark personlig motivering till vad som skiljer Nina från de andra sökandena.

 

 

6. Sätt dig själv i andra hand

I början av brevet nämner Nina hur hon kan bidra med erfarenhet, men sedan är kopplingen till den utannonserade tjänsten på tok för svag. Nina måste tänka på arbetsgivarens intresse och formulera sig utifrån dem – inte efter vad som gynnar hennes egen karriär. Ingen arbetsgivare anställer någon bara för att vara snäll.

 

 

7. Skippa CV-tugget

Att upprepa fakta från CV:t i det personliga brevet är ett fel som många gör. Så även Nina. I stället för att rada upp kunskap bör Nina använda utrymmet i det personliga brevet åt att förklara hur hon kan använda sina tidigare erfarenheter i den nya rollen. Arbets­givaren vill veta hur de kan dra nytta av Ninas kunskap, och det kan bara Nina svara på.

 

 

8. Krydda med personlighet

Ninas personliga brev är formellt, på gränsen till stelt. Självklart ska en ansökan vara saklig, men det skadar inte att bjuda på sig själv. Om Nina vågar släppa loss och genom sitt språk visa vem som döljer sig bakom alla IT-termer blir hennes ansökan betydligt mer intressant. I platsannonsen till denna tjänst efterfrågas flera mjuka egenskaper och att skriva en alltför formell ansökan går stick i stäv med det.

 

 

9. Upp till bevis

Nina avslutar sitt brev med att ta upp personliga egenskaper. Det är jättebra att ha med, men för att inte hamna i klichéträsket bör hon exemplifiera dem. Till exempel kan hon kort berätta om en situation som hon löste tack vare sin beslutsamhet, eller hur hon med sitt driv har fört en arbetsuppgift framåt. Det skapar substans och trovärdighet.

 

 

 

» Ladda ned hela granskningen och CV samt brev här!

* Nina heter egentligen något annat.

Granskningen gjordes i Shortcut magasin nr3 2011.