Så lyckas du som ung chef – 5 tips
16 Maj 2013 kl: 00:00

Så lyckas du som ung chef – 5 tips

En hel generation chefer är på väg mot pensionsstrecket. Samtidigt är allt fler unga svenskar är ointresserade av att bli chefer, enligt en undersökning från 2012 gjord på uppdrag av chefsorganisationen Ledarna.

 

– Mycket handlar om en omodern chefsbild. Det finns en norm i Sverige om att en chef ska vara medelålders, vit och man. Så är det tyvärr fortfarande inom många organisationer. Vi behöver fler förebilder som bryter chefsnormen och som gör att fler får upp ögonen för möjligheten att vara chef, säger Saga Forsmark, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

 

Dagens chef – en coachande stöttepelare

På 70-talet var ledarskapet hierarkiskt. Chefen var allvetande och pekade med hela handen. I dagens föränderliga värld är det medarbetarna som sitter på mycket av kunskapen, för som chef kan

du omöjligt sitta på all kunskap själv.

– Chefens roll är att coacha, stötta och skapa rätt förutsättningar. En framgångsrik chef i dag är mer av en problemlösare och katalysator för sitt team. I sitt jobb träffar Saga Forsmark många chefer från olika branscher och med olika bakgrund.

– De chefer som är under 35 år i dag beskriver en enorm utvecklingsresa. De lär sig massor om sig själva och hämtar energi av att se sina medarbetare utvecklas. Dessutom uppskattar de möjligheten att få vara med och påverka, driva förändring och lösa problem.

 

Glöm jante!

Även arbetsgivarna har mycket att vinna på att anställa unga chefer, menar Saga Forsmark.

– Dagens unga är inter­nationellt orienterade, bra på att navigera i en digital värld och väldigt välutbildade. För att klara av chefsförsörjningen i och med pensionsavgångarna måste arbetsgivarna göra mer för att öka chefsyrkets attraktionskraft bland unga. Annars tappar vi viktig kompetens och slösar med utbildningsinsatser.

 

Att skaffa sig erfarenhet av att leda kan man göra långt innan man får sitt första formella chefsuppdrag. Det är ofta värdefullt både för erfarenhetens skull och för att själv skapa sig en uppfattning om vad rollen innebär.

– Ett sätt att få erfarenhet kan vara att du tar på dig projekt­ledarrollen i olika sammanhang, söker dig till större ansvars­områden, tar på dig ledaransvar inom en förening eller idrottsklubb ­eller provar på att vara teamleader i någon form. Under våra djupintervjuer med chefer som ännu inte fyllt 35 år berättade många att de fick sitt första chefsjobb genom att tala om för sin närmaste chef att de ville ha mer ansvar. Så glöm jante! Säg att du är redo, berätta att du vill ha mer ansvar och att du gärna vill bli chef.

 

Saga tipsar – så lyckas du som ung chef

1. Passa dig för smickerfällan
Var medveten om vad du tackar ja till när du tar dig an ett chefsjobb. Ställ krav på hur du vill ha det och vilka förutsättningar du behöver för att lyckas.

 

2. Var dig själv
Många nya chefer tror att de måste leva upp till en norm om hur en chef ska vara. Släpp det. Ingen förväntar sig något annat än att du ska vara dig själv.

 

3. Bygg upp ett nätverk
Skaffa dig chefs­kollegor som sparringpartners. Det är värde­fullt att prata med andra i samma situation, även om de inte är i samma bransch.

 

4. Glöm inte balans i livet
Givetvis ska du jobba hårt, men du ska inte jobba ihjäl dig. Familj, vänner och fritid behövs också.

 

5. Du blir aldrig färdig
Chefsrollen är ingen slutstation i ­karriären, snarare en start för din utveckling. Du slutar aldrig utvecklas.