3 Maj 2012 kl: 00:00

Så klarar du loppet – joggingproffsets bästa tips

Från att på sin höjd ha sprungit några rundor per år före 2009 driver Shortcutmedlemmen Petra Månström numera Maratonbloggen på Svd.se, har två maraton på CV:t och hundratals mil i benen. Löpningen har dessutom gett positiva effekter på jobbet.
− Jag var tidigare en otålig person med kort stubin. Löpträningen i allmänhet och maratonträningen i synnerhet har lärt mig att jobba metodiskt mot ett mål genom att sätta upp mindre delmål. Det är förbluffande hur många paralleller man kan dra mellan att träna för en mara och lyckas bättre på jobbet. Man blir gladare, lugnare och mer målmedveten − en vinnare helt enkelt!

Dessutom kan ett maraton bli en bra merit på ditt CV.
− Att du har klarat ett maraton tyder på att du är en målinriktad och fokuserad person. Det är absolut värt att lyfta fram på CV:t! tycker Petra.

 

 

Lyckas med löpningen – här är Petras 7 tips

1. Skaffa bra utrustning.
Gå till en affär där de har koll på löpning och kan se hur du springer. Det är viktigt att ha bra skor som passar dig. Även kläderna spelar roll. Leta efter funktionsmaterial som transporterar bort svett.

2. Överdriv inte vattendrickandet.
Dricker du för mycket vatten när du löper kommer du att få magknip. Det är främst på löppass över 15 kilometer som du behöver ha vatten med dig.

3. Jämför dig inte med andra!
Alla har olika förutsättningar för löpning så kör ditt eget race.

4. Glöm inte styrkan.
De flesta som skadar sig har glömt bort styrketräningen. Kör åtminstone ett styrkepass veckan.

5. Hitta din morot.
Är du typen som gillar att jobba mot något anmäl dig till ett lopp. Blir du däremot stressad av det kan du försökam att tänka på de långsiktiga vinsterna i stället – att du kommer må mycket bättre och bli piggare.

6. Lyssna på musik.
Fågelkvitter i all ära men rätt musik kan motivera dig. Här är Petras bästa musik för joggingturen.

7. Anpassa löpningen till ditt liv.
Ställ inte orimliga krav på dig själv. Din träning måste vara i harmoni med ditt övriga liv − som eventuell pendling till jobbet, dagishämtningar och annat. Försök springa på lunchen eller till och från jobbet om du har ont om tid. Du behöver inte hålla på så länge för att det ska ge effekt, att springa 20 minuter är bättre än att inte springa alls.

 

Så tränar du rätt inför ditt lopp!

Milen (Tjejmilen, Kungsholmen runt)

Träna två till tre gånger i veckan upp till tio kilometer. Ha minst ett pass där du springer i snabbt tempo så att du känner dig ansträngd och flåsar. Det är då du bygger upp din kondition. Sätt ihop det med distansträning och du kommer att bli en bra löpare.

 

Terränglopp (Lindingöloppet, Tjurruset)

Här är det självklart viktigt att du även tränar i terräng, och får in mycket backträning i dina pass. Det ger en bra flåsträning inför exempelvis Lindingöloppet. Spring på grus och träna i skogen. Lägg in ett längre pass i veckan på cirka 15 kilometer.

 

Maraton (Stockholm Maraton, New York Marathon)

När du börjar bli varm i löparkläderna bör du få in ett långpass (långt och länge), ett distanspass (mellanfart och mellanlängd) och ett kvalitetspass (intervallträning) varje vecka. När du springer maraton vinner du mycket på att ha många mil i benen, så spring mycket. Är du nybörjare bör du börja minst ett halvår innan. Sätt igång med din löpning och testa hur du ligger till. Sätt upp ett mål, men var inte rädd att ändra det. Och kom ihåg: Alla som anmäler sig till ett maraton är vinnare!