2 Sep 2009 kl: 00:00

Så hittar du de dolda jobben

(Är du proffsnätverkare och känner att du redan har bra koll på att nätverka – kolla vårt heta tips och utvecklingsförslag lite längre ned i artikeln!)

 

Frida Lindblom är VD på Min karriär och menar att när ett jobb ska tillsättas brukar företag först leta innanför väggarna. Sedan undersöks de anställdas och chefernas kontaktnät om de känner någon bra kandidat för jobbet.

– Det känns tryggare för företaget om någon person gått i god för den som får jobbet. Man brukar säga att en människa har 200 personer som känner till dennes namn. På ett företag där 4 000 jobbar blir det ett nätverk på kanske 800 000. Det är i det nätverket du vill befinna dig, säger hon.

 

Frida föreläser om konsten att nätverka den 16 september på Shortcuts frukostevent, då hon kommer att ta upp vilka nätverksregler som gäller och vad man ska tänka på. Dessutom kommer deltagarna att få göra en mingelövning.

– Det är inte svårt att nätverka – du gör det varje dag på ett eller annat sätt. Jag vill visa det lätta sättet att ta hand om och utöka sitt kontaktnät och göra det till ett vedertaget sätt att söka jobb – för det är i nätverk jobben finns.

 

Att nätverka består i princip av tre steg:

1. Inled kontakt

– Tänk efter vad dina mål med ditt nätverkande är, vilka kontakter som vore bra att ha för dig. Vill du jobba inom en speciell bransch, ha ett specifikt yrke eller jobba på ett särskilt företag – nätverka inom detta område, men utan att utesluta ”vanliga” personer du träffar på ute. Charmen med nätverkande är att vem som helst kan hjälpa dig.

2. Utveckla dina kontakter

– Du måste följa upp dina kontakter för att det ska vara någon mening med dem. Föreslå en fika eller lunch och att ni till exempel ska fortsätta diskutera det ni pratade om tidigare. Se till att höra av dig någon gång i halvåret, även om du också kan höra av dig trots att det har gått fem år. Men stå då inte med mössan i handen och be om en tjänst direkt.

3. Använda dig av dina kontakter

Skicka ett ”trevlig sommar”-mejl och säg samtidigt att du har uppdaterat ditt cv och fråga om personen känner någon du bör kontakta.

 

Även om du är en av proffsnätverkarna och har koll på ovanstående steg kan du utveckla dina kunskaper och metoder.

– Vissa är otroligt duktiga på att mingla. Du kan ha pratat med 3 personer medan de har minglat med 25 utan att för dens skull varit korta och otrevliga. Men något jag har märkt är att de, liksom nybörjarna, är dåliga på att följa upp.

Fridas tips till dem som redan har nätverkat ett tag:

1. Glöm inte att följa upp, låt inte dina kontakter rinna ut i sanden.

2. Förbered dig mer inför ett event eller mingel och lita inte enbart på charmen, kolla vilka företag som kommer och läs på om dem.

3. Var tydlig med vilka mål du har med nätverket, både för dig själv och dina kontakter – vare sig du söker ett nytt jobb eller vill komma i kontakt med person X.

 

Ett dolt men hett nätverkstips är annars att knyta kontakter med dem som får reda på lediga jobb dagligen – rekryterarna. Ta först kontakt med de rekryterare som verkar inom din egen bransch, då har du alltid något som är aktuellt att erbjuda dem – dig själv, eftersom du arbetar inom den bransch de behöver folk i. Räkna med några kalla samtal, men det finns sätt att minimera riskerna:

– Undvik att ringa måndagar och fredagar, för då har de som mest att göra med uppföljningar och avslut! Och skapa inte en negativ situation genom att säga att du söker jobb, även om du gör det. Då är det bättre att säga att du ”har sett att ni jobbar med detta, jag har den här bakgrunden och undrar om ni vet något som är aktuellt just nu.”. Din agenda är att först och främst försöka få till ett personligt möte, sen en telefonintervju och går inte det kan du fråga om du kan få mejla några frågor du skulle vilja ha svar på.

 

Fridas bästa tips är enkla:

1. Glöm inte bort ditt familjenätverk. Din pappas kollega kanske är barndomskompis med chefen på det företag du vill jobba på.

2. Utnyttja olika events som till exempel Shortcut håller. På ett event Frida var på förra året fanns företag som Google och AstraZeneca representerade. Andra nätverk kan du till exempel hitta via ditt fackförbund eller alumniföreningar.

3. Ta med egna visitkort och skriv direkt ned vad du och personen pratade om och vilken användning du kan ha av kontakten

4. Fråga om du kan göra något för personen, då hamnar du direkt i överläge.

5. Prata inte mer än 10 minuter med samma person.

6. Ha respekt för den som har rekommenderat dig, kom i tid och följ upp om du har lovat saker.

7. Utstråla självförtroende, att du har mycket att ge tillbaka.

8. Leta överallt, även Facebook kan leda till bra kontakter.

 

Det nya IT-samhället ger dock inte bara fördelar. Hon höjer ett varningens finger för de sociala nätverken på Internet, där du ska tänka på vad du säger och skriver.

– Arbetsgivarna kommer till exempel att googla dig. Information sprids väldigt snabbt nu för tiden så tänk på vad du ger ut för information och lägger upp för bilder. Står det på din LinkedIn att du aktivt söker nytt jobb kan din arbetsgivare hitta det. Var smidig med hur du presenterar att du letar nytt jobb. Säg hellre att ”du trivs väldigt bra på ditt jobb men letar alltid efter nya utmaningar” när du minglar med nya kontakter, du vet aldrig vilka de känner.