28 Jan 2010 kl: 00:00

Så gör du riktigt gott kaffe

Den flerfaldigt prisbelönte baristan Costas Pliatsikas gav på Aftonbladet.se sina bästa tips för att få till en riktig gott kaffe:

1. Bra utrustning är viktigt – köp en bistrokannan eller en aeropress med microfilter till jobbet och se till att hålla den ren.

2. Köp kaffe som är max 2-3 veckor gammalt, det vill säga färskrostat kaffe.

3. Underskatta inte vikten av att dosera rätt – 60 gram kaffe till en liter vatten är receptet till bryggkaffe.

Vill du lyxa till det än mer – testa världens dyraste kaffe ”Kopi Luwak” med det mindre charmerande smeknamnet ”Bajskaffe”. Är du känslig kanske du inte lockas av detta då kaffebönorna har blivit uppätna och gått igenom matsmältningssystemet på mårddjuret ”Luwak”. Kaffet får tack vare djurets matenzymer den speciella aromen. Bönorna plockas därefter för hand och rostas. Får inte detta dig att rynka på näsan kommer förmodligen priset att göra det – kilopriset ligger runt 7 000 kr.

Kaffe räddar ditt liv

Ditt dåliga samvete gnager dig när du för fjärde gången innan lunch fyller på kaffekoppen. Men du har all anledning i världen att dricka ditt svarta guld!