7 Jun 2012 kl: 00:00

Så får du kontroll över ditt liv

Emma Pihl levde förut med ett starkt kontrollbehov. Hon var tvungen att få bäst resultat på tentan, komma först till bussen och äta precis rätt saker. Annars var hon värdelös.

– Vi människor söker efter njutning och trygghet och försöker hålla oss borta från smärta och besvikelse. Vi skapar ritualer för att känna oss trygga – som att kolla tre gånger om ugnen är avstängd, menar Emma.

Hon förklarar att om vi gör något tillräckligt många gånger så blir det till en vana, och att vanan till slut kan bli ett tvång som kontrollerar oss.

– Det kan till exempel handla om att jobba med två saker samtidigt eller akontrollbehov, emma pihltt tänka på jobbet när du är hemma och tvärtom. Till slut blir du inte närvarande i något du gör även om det känns som om du har kontroll på två lägen samtidigt.

 

Kontrollen kan yttra sig på olika sätt. På jobbet kanske du korrläser dina mejl fem gånger, dubbelkollar kollegors arbete eller måste klara av två av veckans fyra viktiga arbetsuppgifter redan på måndagen för att du ska känna dig nöjd. Kontrollbehovet kan även visa sig i privatlivet då du slänger dig på mobilen direkt när sambon ska ha slutat för att se om hon eller är på väg hem, eller rättar dina barns läxor två gånger.

 

Med en teknik som blir alltmer avancerad blir även möjligheterna för dig att få allt mer kontroll på ditt och andras liv större. Men enligt Emma Pihl är det ofta en falsk kontroll.

– Oftast blir vi tvärtom kontrollerade av tekniken, eftersom vi egentligen inte kan styra den – möten kan flyttas, vädret ändras och så vidare. En bra kontroll ska komma inifrån genom att du fokuserar på rätt saker, att till exempel vara nöjd med de arbetsuppgifter du klarat av och inte gräma dig över dem du har kvar.

Vare sig du har ett för stort kontrollbehov eller ett liv utan kontroll, där du ständigt glömmer bort möten och dina rapporter inte blir klara i tid, kan du ändra på det och bryta dina energikrävande vanor.

 

Emma Pihl har skapat en trappa som hon använder i sitt arbete med att coacha andra till att få kontroll över sitt kontrollbehov.

– Titta på ditt liv och tänk över inom vilka områden du har för mycket kontroll och var du saknar kontroll. Undersök stegen nedan och se i vilket skede du befinner dig.

 

 

 

Så tar du kontroll över ditt kontrollbehov

 

Steg 1. Medvetenhet

Nej, det är inte kul att du har ett beteende som du eller andra ogillar, till exempel att jaga dina medarbetare med arbetsuppgifter, att ständigt glömma möten eller att tjuvläsa sms på sambons mobil.

– Det du ska undvika är att komma med ursäkter för ditt beteende eller att klandra dig själv, för det hjälper inte. Jubla och dansa segerdans i stället – det är inte alla som vågar eller orkar se sina sämre sidor och faktiskt ta tag i dem, säger Emma.

 

Steg 2. Valmöjlighet

– Försök att tänka positivt kring din nya vana och hämta stärkande erfarenheter och positiva framtidsscenarion, tipsar Emma.

I stället för att dra dig till minnes negativa händelser, så tänk exempelvis på alla gånger dina medarbetare har levererat i tid. Välj dina tankar.

 

Steg 3. Obehag

Det kommer att vara lite obehagligt att ta dig an din nya vana. Som de vanedjur vi människor är ligger det i vår natur att reagera negativt på nya rutiner.

– Vi är väldigt dåliga på att göra misstag och de flesta av oss avskyr att vara nybörjare – vi väljer ofta bort nya uppgifter på grund av det, säger Emma.

Motståndet kan tyvärr också komma ifrån dem som från början ville att du skulle förändra dig. De kan reagera negativt och till och med känna sig hotade av ditt nya beteende.

– Du kommer att känna ett obehag, både från dig själv och din omgivning, men försök att jobba igenom det och öva öva öva på din nya vana.

 

Steg 4. Behagligt men fortfarande tankestyrt

I det här steget är du så nära mållinjen att det är behagligt att göra den nya rutinen, men du måste fortfarande tänka på att du ska göra på ett annorlunda sätt. Fortsätt att nöta in den nya vanan och skapa gärna situationer där du får öva.

 

5. Ny vana

Grattis! Du har numera trillat in i en ny vana där ditt beteende sker automatiskt. Nu kan du jubla och sedan börja fundera på vad mer du vill förändra.

 

 

 

 

Ställ en fråga till Emma i vår expertpanel

Emma svarar på frågor om karriär, livet, dig själv och utmaningar med dig själv, din självkänsla, viljan att lyckas, dina relationer och hur du kan vara ditt bästa du samt frågeställningar kring val du står inför.

 

» Ställ en fråga till Emma och läs hennes svar till andra här!