30 Jun 2008 kl: 00:00

Så blir du en proffsminglare

Jag befinner mig på mingelskola och kursledaren Ingela Madsen har precis sagt åt oss deltagare att presentera oss för tio personer inom loppet av fem minuter. Ett frenetiskt hälsande bryter ut. Jag lyckas med nöd och näppe ta kontakt med sex personer.

– Hur gick det, var det någon som hann med tio? Frågar Ingela Madsen.

Knappt hälften av deltagarna räcker upp händerna.

– Hur presenterade ni er? Med bara förnamn eller med båda namnen? Och kommer ni ihåg namnen på dem ni hälsade på?

Jag skäms. Jag kommer inte ihåg ett enda namn. Och på reaktionerna runt omkring mig förstår jag att jag inte är den enda, trots att de andra omkring 40 deltagarna kommer från samma företag. Om en och en halv timme är det meningen att vi ska vara diplomerade proffsminglare, enligt kommunikationsbyrån Begriplig PR som står bakom Mingelskolan.

– Du måste ha ett genuint människointresse för att kunna mingla. Och du måste ha ett syfte och ett mål, säger Ingela Madsen.

Vi får lära oss minglandets tre viktiga hållpunkter: Presentationen, samtalet och avslutningen.

Presentationen är det första. Du måste göra ett gott intryck.

– Var medveten om kroppsspråket och hur du säger saker. Det är vanligt att man är så koncentrerad på sin egen presentation att man glömmer bort den man pratar med, säger Ingela Madsen.

Alla bra minglare bör ha ett hisstal. Det är helt enkelt en intresseskapande presentation, som är så kort att den hinns med under en hissfärd. Ett hisstal ska säga vad du gör och visa dina fördelar på tio sekunder. Ingela Madsen tar en av sina kompisar som är psykolog som exempel. Hon brukar säga att hon ”jobbar med att göra människor vackra på insidan”.

– Snabba presentationer i början, så många som möjligt. Sedan kan man återknyta till intressanta personer senare för längre samtal.

Det är tydligt att en proffsminglare inte är någon som fördriver en kväll med att bara ha trevligt. Det är tre M som gäller: att Mötas Med Många. Målmedvetenhet skulle kunna läggas till, för proffsminglaren har ett tydligt syfte med sitt minglande, till exempel att hitta ett nytt jobb.

– Riskerar man inte att bli känd som den där jobbiga jäveln som frågar om tjänster hela tiden? undrar en man i gruppen.

– Jo, det gäller förstås att välja rätt tillfälle att prata om det man är ute efter, svarar Ingela Madsen.

Ett givande mingel kräver förberedelser. Du ska inte bara ha ett tydligt syfte. Du bör också tänka på hur du vill framställa ditt personliga eller företagets varumärke, och välja klädsel efter detta.

Nästa övning går ut på att bryta upp från en samtalsklunga, eller ”tuva” som Ingela Madsen kallar det, och hoppa in i nästa. Det är ingen barnlek. Jag fastnar i en tuva med IT-konsulter. Precis lika svårt kan det vara att bryta sig in i en befintlig tuva.

– Visa att du är intresserad, men inte allt för mycket, säger Ingela Madsen. Du får inte vara för påflugen, då kan personerna i tuvan bli besvärade.

– Och ni som är i tuvan, släpp in!

För oss ovana kan det låta djärvt. Men en riktig proffsminglare kan ställa sig mitt i rummet och vänta tills någon annan kommer fram.

Ett uppseendeväckande halsband eller en rolig slips är ofta en utmärkt mingelaccessoar och konversationsstartare. Och enligt Ingela Madsen är smicker ett bra sätt att börja prata med någon. När en kontakt är etablerad och presentationen avklarad är det dags för samtalet. Här gäller det att snabbt komma in på väsentligheter, utan att för den skull verka för abrupt eller otrevlig.

– Känn av stämningen, uppmanar Ingela Madsen. Hon hävdar att kroppspråket står för 60 procent av hur vi uppfattas, medan vad vi säger utgör 10 procent, och hur vi säger det 30 procent.

Under samtalet ska du visa engagemang och nyfikenhet, ställa öppna frågor, lyssna aktivt och bjuda på dig själv, samtidigt som du håller ditt syfte i bakhuvudet.

Väder, anekdoter, jobb och familj är säkra samtalsämnen. Men enligt Ingela Madsen ska en proffsminglare klara av alla ämnen.

– Men undvik att ställa utsättande frågor som gör folk generade, varnar hon.

Efter en stunds samtal är det dags att göra avslut.

– Avslutningen är oftast det svåraste med att mingla, säger Ingela Madsen.

Samtidigt som du står i en klunga och pratar ska du hålla koll på klungorna runt omkring och planera ditt nästa drag.

– Ögontekniken är jätteviktig i mingelsammanhang.

Det känns som om risken att verka otrevlig är överhängande. Vi övar på att byta tuvor igen. Varje gång vi får signal ska vi hoppa in i en ny. En försvårande omständighet är att alla tuvor löser upp sig precis när man försöker byta.

– Min tuva försvann! utropar någon.

– Det gäller att ha en plan B, säger Ingela Madsen och fortsätter:

– Se inte förvirrad ut och spring iväg – ställ dig i mitten och se hur lång tid det tar innan någon kommer framt till dig.

Stämningen bland deltagarna blir högre och högre, och det blir allt svårare att avsluta samtalen och få tuvorna att bryta upp. Själv har jag uppenbara svårigheter med motivationen. Ska jag lämna en trevlig konversation för att leta upp en annan, kanske mindre trevlig, bara för att den kan vara mer ”lönsam”?

Att bryta upp kräver också viss smidighet. Den du lämnar ska inte behöva känna sig dumpad eller övergiven. Ingela Madsen tipsar om förklarande repliker, visitkortsbyte och gisslan som bra knep.

Gisslan låter drastiskt. Men Ingela Madsen menar helt enkelt att man presenterar sin samtalspartner för någon annan: ”Det här är Anna, hon är också intresserad av knyppling.” Sedan kan man snyggt ursäkta sig.

Att säga att du ska gå på toaletten eller till baren är tveksamt. Och personen du talar med kan dessutom få för sig att följa med. Då är det bättre att säga: ”Det här var trevligt, jag ska gå vidare, men vi kan väl ta en lunch framöver.” Eller: ”Jag såg just att Pelle kom och jag måste hinna prata med honom innan han

går igen. Men tack så mycket för pratstunden, du får gärna höra av dig.”

Se till att skilja på dina egna visitkort och dem du får, manar Ingela Madsen. Det ger inget proffsigt intryck att lämna någon annans kort av misstag. Och tänk på att visa respekt och vara intresserad när du tar emot ett kort.

De 90 minuterna börjar gå mot sitt slut. Jag känner mig knappast fullärd, men jag har fått en del att fundera på.

– Kunskap om hur man minglar är ingenting man föds med, det är någonting man lär sig, säger Ingela Madsen.

Och övning ger som bekant färdighet. Vill man förbättras måste man följa upp sitt minglande.

– Lär av framgångar och misstag, håll löften och följ upp och vårda kontakter. Och kom ihåg att ha roligt!

Text: Frida Johansson