9 Dec 2009 kl: 00:00

Så balanserar du bäst

Det är en global trend – unga människor över hela världen sätter ett värde i att kunna kombinera jobbet med en aktiv fritid. Företaget Universum har under de senaste 20 åren gjort undersökningar bland studenter och unga akademiker i hela världen, för att få veta vad de värderar hos en arbetsgivare. Att balansen mellan arbetsliv och privatliv är viktigt för arbetstagarna har varit tydligt ända sedan undersökningarna började göras, men de senaste åren har svarsalternativet ”work/life balance” skjutit i höjden ordentligt.

 

Men vad betyder det rent konkret? Karl-Johan Hasselström på Universum tycker att det är svårt att generalisera, men ger ändå några ledord: det handlar om kontroll, flexibilitet och respekt.

– Folk är inte rädda för att jobba mer än 40 timmar i veckan, men de vill att arbetsgivaren ska ha respekt för dem och deras tid. Det ska inte vara en omöjlighet att ta ledigt för att till exempel åka och klättra med sina kompisar, och man vill att arbetsgivaren litar på att man tar igen den tiden en annan gång. Man vill kunna styra och ställa över sina egna arbets­tider, helt enkelt.

 

Men balansen mellan jobb och fritid handlar inte bara om att kunna flexa ut några timmar tidigare, utan kan lika gärna vara en önskan om det motsatta – att kunna stänga av jobbet när man lämnar arbetsplatsen.

– I dag kan vi nås varsomhelst och närsomhelst och många är till och med kompis med chefen på Facebook. Då blir det ännu viktigare att själv kunna styra över tillgängligheten, säger Karl-Johan.

 

Många ser dessutom jobbet som en del av den man är, vilket gör det viktigt för arbetsgivarna att anpassa sig till medarbetarnas önskemål.

– Jag besökte Google-kontoret i Peking för ett tag sedan, och de har satsat väldigt mycket på att få sina anställda att trivas. De får mat, där finns en träningsstudio med personliga tränare och varje anställd har fått pengar för att dekorera sin arbetsplats precis som de vill, säger Karl-Johan Hasselström och fortsätter:

– Det såg nästan ut som ett dagis! Men Google är en av världens absolut mest populära arbetsgivare, så det lönar sig uppenbarligen.

 

 

Så balanserar du bäst

– Se till att planera dina dagar. Ju mer du får gjort under arbetsdagarna, desto mindre behöver du tänka på jobbet när du går därifrån.

– Avsätt tid för vissa uppgifter, till exempel att du under måndagseftermiddagen bara koncentrerar dig på ett visst ämne. Kolla inte ens mejlen!

– Jobba på att bli en tidsrealist. Att aldrig hinna uppnå sina mål kan göra att man blir sänkt.

– Var inte rädd för att ta upp frågan om hur du vill lägga upp din arbetstid. Din arbetsgivare behöver bli upplyst om det här. Misslyckas de kommer det att finnas andra företag som kanske erbjuder 1 000 kronor mindre i lön men som kan hjälpa sina anställda att må bra både på och utanför jobbet.