”Kvinnor är fortfarande provocerande”
30 Jan 2013 kl: 00:00

”Kvinnor är fortfarande provocerande”

Sofia Brändström, 24 och

Sara Haraldsson, 23. Står bakom nätverket Maktsalongen, som är ett mentorskapsprogram och nätverk för unga kvinnor med ledarroller inom den ideella sektorn. (Heta listaan.)

 

Vem har inspirerat er under året och varför?

Vi har fått möjlighet att arbeta med massa fantastiska kvinnor som har inspirerat oss jättemycket; Mona Sahlin, Eva Nordmark, Sofia Karlsson och Camilla Wagner för att nämna några. Men de som inspirerat oss allra mest är de kvinnor som är med i Maktsalongen, som förändrar världen varje dag i sina organisationer och som är så himla coola förebilder!

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
Att få igång programmet. Allt vi har gjort i år har vi gjort för första gången och även om det har gått väldigt bra har allt varit en stor utmaning.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
Dels ska vi starta upp omgång två av Maktsalongens mentor- och ledarskapsprogram som kommer bli ännu vassare. Sedan kommer vi att jobba mer med att lyfta diskussionen om jämställdhet i civilsamhället, vi har en del spännande projekt på temat men som vi inte kan avslöja ännu.

Vad tycker ni själva är det uppstickigaste ni gjort under året?
Maktsalongen är ett nätverk enbart för kvinnor. Alla föreläsare, mentorer och ideella resurser är också till nästan 100 procent kvinnor. Det är något som fortfarande provocerar många. En annan uppstickig grej var att arrangera det mingel vi hade i Almedalen för kvinnor med makt och då lansera ”Årets feministiska Almedalstal”. Vi tycker att det saknas politiska visioner om jämställdhet och ville ge utrymme för ett tal bortom kvotering och fördelning av föräldraförsäkring. Det var väldigt inspirerande!

 

 

”Många möjligheter att sticka ut”

Samir El Sabini, 23, juridikstudent och avgående ordförande för Sveriges Elevkårer som brinner för elevernas rättigheter. (Heta listaan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
– Alla våra medlemmar som varje dag, året om, arbetar för att skapa en mer givande skoltid. Genom att arrangera arbetsmarknadsdagar, ordna gemensamma frukostar, skapa sociala mötesplatser och kampanja för en bättre arbetsmiljö är de ständig en inspiration och påminnelse om varför det vi gör i Sveriges Elevkårer är så viktigt.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
Att förändra och förbättra vår organisation så att den står sig inte bara idag utan även i framtiden.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?

– Jag avgår som ordförande för Sveriges Elevkårer nu i december och tar förhoppningsvis min juristexamen till våren 2013. Efter det ska jag försöka resa bort under sommaren för att komma tillbaka till hösten till en ny arbetsplats med nya utmaningar.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
Att ha varit ordförande för Sveriges Elevkårer. Att driva en organisation med 377 medlemsorganisationer, som har 55 000 enskild anslutna, med cirka 25 miljoner i omsättning och 50 anställda är varje år en utmaning. Det är lika roligt som krävande och ger en många möjligheter att sticka ut.

 

 

”Har gjort jämställdheten till en lek”

Maria Loohufvud, 31, formgivare med jämställdhetsfokus som står bakom spelet ”Komma lika” där man ska se sitt mönster i vardagen. (Varma listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
– Jag blir oftast inspirerad och får energi av saker som gör mig arg. Nu senast var det Sverigedemokraternas höga siffror i senaste väljarundersökningen. Oklart vad den energin ska förvandlas till än, klurar på det… Så ironiskt nog, fast jag verkligen inte önskar att det var så, så kan man säga Jimmy Åkesson. Komma Lika skulle inte heller finnas om jag inte varit upprörd över ojämställdhet. Men överlag skulle jag vilja säga människor som är nyfikna och som gör.

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
– Att ha harmoni mellan jobb och fritid och Komma Lika och kundjobb (jag driver till vardags designstudion Pasadena tillsammans med kompisen Anton Hull).

Hur ser planerna ut inför 2013?
– Att utveckla Komma Lika till en app samt att få ut spelet i fler länder än Sverige och Frankrike. Att få Pasadena att växa, att spela in en ny skiva med mitt band Le Muhr samt att börja utveckla något nytt projekt, spel eller inte…

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
– Att ha gjort jämställdhetsfrågan till en lek och att ha lyft in den till köksbordet igen.

 

 

Läs mer om Uppstickarna:

 

”Uppstickigt att vägra personligt varumärke” – Thea Boman, Rebecka Åhlund, Micke Gunnarsson och Emelie Ekblad.

 

”Sörsta utmaningen var att behålla lugnet” – Makode Linde, Alva Snis Sigtryggsson, Filippa Odevall och Sara Linderoth.

 

”Att slå igenom i Japan är uppstickigt” – YOHIO, Nina Åkestam, Martin Källström och Sara Magnusson

 

”Att bryta ihop i tv var underligt” – Gina Dirawi, Ashkan Safaee, Marcus Hartwall och Sandra Olofsson

 

”De sa att jag var dömd till att misslyckas” – Anitha Schulman, Cecilia Andrén Nyström, Christoffer Sundberg och Arvid Morin, Oscar Lundin och Benjamin Kainz.

 

Fyra Uppstickare med känsla för livet – Adam Pålsson, Carl Reuterskiöld, Julia Mjörnstedt och Maria Nilsdotter.

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100