Krönika: Ser du livet som en tävling?
17 Jun 2013 kl: 00:00

Krönika: Ser du livet som en tävling?

Världens 26:e rikaste man är inte nöjd. När tidningen Forbes nyligen placerade Prins Alwaleed bin Talal från Saudiarabien på 26:e plats över världens rikaste personer blev prinsen djupt förorättad. Han var ju värd så mycket mer! Han hävdar att Forbes räknat fel på hans tillgångar och anklagar reportrarna för att skada relationen mellan USA och Saudiarabien. Enligt prinsens egna beräkningar är han nämligen den tionde rikaste personen i världen.

 

Är det möjligen så att vi blir nöjda först när vi är bättre än någon annan? Ser vi livet som en tävling?

Jag tror att det är precis så. Det är till exempel självklart att prata om vikten av att skaffa sig ett bra cv för att lyckas i livet. Det vi dock inte tänker på är att cv står för curriculum vitae som bokstavligt talat betyder ”livets lopp” på latin. Ordet kommer från currere vilket betyder att springa. Det är viktigt med en kapplöpning genom livet alltså.

 

Det som tagit mig ett bra tag att inse är att saker och ting bara är. Det är först när du börjar relatera dem med andra saker som du tillskriver dem ett värde. Prinsen är lika rik oavsett vad Forbes eller någon annan säger. Det bara är så. När han jämför sig med de 30 rikaste personerna i världen är han missnöjd. Skulle han istället jämföra sig med hela världens befolkning borde han känna sig rätt nöjd. Av sju miljarder människor är han ändå den 26:e rikaste personen. I båda fallen äger han dock exakt lika mycket.

Känslan av nöjdhet är endast subjektiv och helt beroende av vad du relaterar till.

 

Jag kan villigt erkänna att jag själv har använt mig av ”relativitetsteorin” för att dra mig själv upp ur självförtroendekriser. När jag känt mig sjukt misslyckad har jag helt enkelt jämfört mig med de som är sämre och genast fått en tillfällig lindring på min prestationsångest. Däremot är jag övertygad om att den högsta nivån av nöjdhet uppnås först när du lyckas släppa jämförelserna helt.

I psykologiska mått betyder nöjdhet livskvalitet vilket adderar en ny dimension till diskussionen. Den definitionen är bredare och befinner sig långt ifrån enskilda prestationer. Plötsligt pratar vi om ett inre tillstånd som inte går att mäta eftersom vi definierar livskvalitet på olika sätt. För mig är det exempelvis känslan av frihet. När jag känner mig fri är jag nöjd, oavsett om andra personer känner sig fria eller inte. Jag bryr mig inte ens om de skulle råka känna sig friare än jag! Min nöjdhet är ett inre tillstånd där den enda jämförelsen är gentemot mig själv. Där jag skapat min egna måttstock och inte ger mig in i ett jämförelselopp som jag aldrig kommer att vinna.

 

Äkta nöjdhet måste vara oberoende av resultatet av andras prestationer. För ditt liv är ingen tävling.

 

Marlena Batist är 30 år, entreprenör och föreläsare. Hon är känd för sajterna100laxStartitup och Strangelogic samt boken Så här kan du också starta företag. Hon finns även med på Shortcuts uppstickarlista 2012. Läs mer om henne här.

 

Maila: marlena@100lax.se

 

 

Tidigare krönikor av Marlena Batist

”15 lax för drömlivet”