14 Sep 2009 kl: 00:00

Han bloggade sig till drömjobbet

Även om Andreas Karman började blogga för att bygga sitt personliga varumärke hade han aldrig förväntat sig att det skulle lyckas så bra. Det var först när han varslades från webbyrån Mogul som han insåg vilken genomslag bloggen fått:

– Jag postade ett inlägg om det på torsdagen. På fredag kväll hade jag redan fått fem erbjudanden från företag som ville träffas, berättar han.

 

Bara någon vecka efter att han slutade på Mogul började han sitt nya jobb. Efter fem månader började han frilansa och tack vare bloggen hade han ingen brist på uppdrag.

 

Nu ska han precis starta eget företag tillsammans med tre andra – som han mött genom bloggen.

– Bloggen har gjort att jag blivit en del av sociala-medier-bubblan, och jag har fått en jättestor del av mitt nätverk genom den, berättar Andreas.

 

Andreas menar att en blogg kan få arbetsgivare att upptäcka dig:

– Men det är svårt att se det som ”nu ska jag söka jobb så nu ska jag blogga”. Se det i ett större perspektiv. De stora vinsterna gör man inte kortsiktigt utan långsiktigt. Har man känsla för vad man gör kommer det att ge mycket i slutändan.

 

Enligt Andres kan alla blogga, om man har något vettigt att komma med.

– Det är svårt att komma fram som en generell blogg så fokusera på ett ämne du brinner för. Var väldigt nichad i bröpjan och bygg på senare. Bestäm en specifik målgrupp, men skriv ändå så pedagogiskt och öppet som möjligt, tipsar Andreas.

 

Han påpekar också att bloggandet tar mycket tid. Man ska skriva inlägg, svara på mail, kommentarer och följa upp microbloggar och länkningar.

– Man måste verkligen bestämma sig. Det är en insats, säger han.

 

Är bloggen ett redskap för att bygga sitt personliga varumärke tycker Andreas att man ska hålla en professionell nivå och undvika känsloyttringar.

–Tänk efter innan du skriver något för det följer med dig, varnar han.

 

Så hur får man läsare? Enligt Andreas gäller det att nätverka genom sociala medier, och han framhåller att bloggandet är ett enkelt sätt att bygga relationer. Så länge man vågar ta kontakt och är öppen. Ett bra sätt är att skriva kommentarer i andras bloggar.

– Det behöver inte vara så avancerat en positiv kommentar räcker långt. Man blir glad av uppskattning.

 

Ett annat bra sätt att få läsare är att finnas på Twitter och den svenska motsvarigheten Bloggy. Dessutom tipsar Andreas om att försöka få människor att uppskatta det man skriver och länka vidare till en, och att själv länka till andra bloggare. Det bygger en relation,menar han.

 

Och självklart ska man berätta om bloggen:

– Prata vitt och brett om den, använd den i kontakt med företag och människor, skriv ut adressen till den på visitkortet, tipsar han.

 

Samtidigt poängterar Andreas att en blogg kan ha dåliga besökssiffror men så länge det är rätt människor som läser den spelar det ingen roll:

– Antalet läsare är inte viktigt för mig – utan vilka läsare, säger han.

 

Kan man skriva adressen till sin blogg på sitt cv?

– Defenitivt! En professionell blogg visar att man kan sin sak, att man är engagerad och ambitiös.

 

Nyfiken på Andreas? Spana in hans blogg här!