Forum » Karriär öppna » Spontanansökan - hur?
Skapad 17 Jan 2007 12:57
Antal svar: 15 st
Visats 3701 ggr
Visa inlägg:
#1
Anonym
17 Jan 2007 12:57
Hallå! Har hittat ett företag där jag verkligen skulle vilja arbeta (nej, det är inte IKEA...). Men hur går jag till väga? Inget på deras hemsida talar om huruvida spontanansökningar är OK eller ej, Att bara skicka ett brev med meritförteckning känns galet. Skickar jag det till VD (ganska litet företag) finns risken att det faller i glömska? Ska jag ringa? Vad bör man säga? Tacksam för svar.
#2
Anonym
17 Jan 2007 13:11
Jag har skickat många spontanansökningar i mina dagar... Så här tänker jag: Skicka till VD:n eller (om du via hemsida eller annat kan få kontaktuppgifter till) personalansvarig. Jag föredrar vanlig post; mail finns redan i överflöd... Se till att materialet du skickar är tydligt och koncist nog så att det inte är möjligt för mottagaren att missa vad du vill och vad du kan tillföra. Följ upp ditt utskick per telefon eller besök inom ca en vecka; då har förhoppningsvis brevet kommit till rätt person men ändå inte fallit i glömska. Fråga om de har fått brevet, sett cv:n etc och spinn sedan vidare utifrån det. Ursäktar de sig med att de har mkt att göra är det bara att fråga vad du kan hjälpa till med... Min senaste raid bestod av en utförlig men "kompakt" cv m meriter och lite kuriosa om mig som person. På cv:n klistrade jag helt enkelt en post-it med frågan om de behöver hjälp (formulerat efter mottagaren, givetvis). I mitt fall funkade det bra, för det var svårt att formulera ett vettigt brev i den situation jag var, och jag sökte också jobb inom en kreativ bransch som uppskattar "nya" grepp. Kör så det ryker!
#3
Anonym
17 Jan 2007 15:08
Tror att många företag uppskattar spontanansökningar.. Det visar på intresse.. Vi gör det i alla fall..:o)
#4
borttagen medlem
17 Jan 2007 15:23
Håller med #3. Själv har jag sökt och fått flera jobb via just spontanansökningar. Om man bara är påläst, förberedd och kompetent för det jobb man söker har man goda chanser att få in en fot. Ibland har jag ringt först och bett att få prata med "den som är ansvarig för rekryteringar". Då har man en början. Sedan skickar man ett kortare brev + CV om de frågar efter det (det gör de oftast). Det gäller dock att vara beredd på att svara på frågor och veta varför man vill jobba just där, för chansen finns att man faktiskt får prata med rätt person på studs som visar sig fundera på en rekrytering, eller altlid är intresserad av nya talanger. Jag lyckades själv övertyga VD:n på ett företag om att jag skulle få komma på intervju utan att jag ens innan vetat att de skulle rekrytera! Oftast får man dock inte tag på "rätt" person från början, men får ett namn och då är det bara att skicka ett mejl några rader om varför man vill jobba där samt CV. Sedan följer man upp. Om de inte hör av sig behöver inte bero på att man är ointressant, utan på att de fått 200 mejl den veckan... ringer man blir de dock ofta nyfikna och letar artigt upp det mejl man skickat! Lycka till!
#5
Anonym
17 Jan 2007 16:53
jag har varit med om det allra bästa! När jag får en massa år sen sökte lån på min lght så sa tjejen på SEB's telefonbank ungefär så här "oj du jobbar på XXX, så kul, jag har läst om er och jag vill gärna jobba där, just nu är jag uthyrd av manpower och letar nytt jobb osv" Vi letade folk och tjejen fick komma på intervjuv och vi pratade men tyvärr så hade hon inte riktigt rätt bakgrund så hon fick inet jobbet. MEN DET VAR DET BÄSTA SÄTT ATT SÖKA JOBB JAG VARIT MED OM. och Ja, det var 1999 Och Nej jag utnyttajde inte det i räntetförhandlingen.
#6
Anonym
17 Jan 2007 18:37
Jag rekryterar mycket och uppskattar spontanansökningar och även om någon ringer efteråt och frågar om jag läst mailet. Dock föredragr jag inte ta emot papperansökningar, vi lever i en digital ålder ! I en rekryteringsprocess är det ofta många personer inblandade, då måste jag kunna maila CV:n till flera personer. Att maila till VD:n är nog bra val om företaget är mindre men i större bolag är nog personalavdelningen säkrare val eller ännu bättre att fråga i receptionen om namn på chefer på rätt avdelningar. Personalavdelningen vidarebefordar mailet vidare till rätt chefer/andra rekryteringsansvariga.
#7
Anonym
17 Jan 2007 18:42
Jag har själv lyckats få jobb tidigare genom en spontanansökan. Jag lyckades bra med följande. Ring upp och ställ rätt fråga ( till berörd chef/ansvarig). "Jag är väldigt intresserad av ert företag och undrar vad som krävs för att man ska jobba hos er. " I regel så berättar dom lite och följer upp med att fråga vem du är och då är det bra att slå till att sälja in sig. Hoppas att det kan vara till någon hjälp. Lycka till.
#8
Anonym
17 Jan 2007 18:50
Ja! Även jag har fått spontanansökning! Och då har jag eget företag - men varför inte? Jag har istället stött henne i hennes fortsatta process, bara för att jag tyckte det var så bra gjort!!! Ring och kolla - så du kan skriva en bra ansökan. Skriv - kort! Ett personligt brev på mindre än en halv A4 funkar på mig! Tre punkter varför du tänder på företaget - tre punkter varför de ska tända på dig. och så cv. Enkelt och kort vinner. ring efter en vecka. Förutsätt! - att de vill träffa dig. Skriv ansökan så att de helt enkelt MÅSTE kolla vem du är! Lycka till! Att formulera viljan är första steget - kan du tala om för dina vänner (och därigenom dig själv) att du söker? Då blir det sant - och du gör det - och får kommma dit!
#9
Anonym
17 Jan 2007 20:10
Någon tipsade om att skicka snail mail, medan någon annan föredrog e-post. Vilket är egentligen bäst för att komma i kontakt med företaget?
#10
Anonym
17 Jan 2007 22:14
#9 Ansökningen på papper eller digitalt? Kanske beror på storlek på företag och inrikting av tjänst du söker? Söker du jobb på ett bolag på 4-10 man, har de förmodligen inte beskrivna processer för rekrytering, eller kanske inte någon som har uttalad roll som personalansvarig eller rekryteringsansvarig, utan den som hinner/kan tar caset, så gör det nog varken från eller till. Skickar du ansökan till ett större företag där det finns någorlunda processer, skulle någon måste scanna in din CV som kom som papper- vem hinner göra det? Det kan bara orsaka extra jobb i rekryteringsprocessen. Har rekryteraren ansökningar digitalt hittar han alla andra ansökningar i sin mailbox och kan sortera och söka bland alla utom den ena som ligger på papper någonstans i den osorterade reklam-högen...eller var den nu är..ensam.. Pärmar för papper försöker man ju eliminera...Det moderna "papperslösa" kontoret..:) Söker du jobb som grafisk formgivare är kanske din ansökan på papper en del av "testet", vilket kvalitet på papper du valde i kombination av layouten och typsnittet en del av kvalitetsstämpel för din yrkeskunnande... Söker du jobb som flashutvecklare kanske du bara mailar en länk till hemsidan istället...
#11
Anonym
17 Jan 2007 23:03
10: Vettiga tankar! Tack!
#12
borttagen medlem
18 Jan 2007 09:21
jag brukar fråga hur de vill ha min ansökan när jag ringer. "Hej tar ni emot spontanansökningar? Vem ska jag skicka dem till och hur vill ni ha dem?" Kan man inte få tag på rätt person brukar växeln eller personalkontoret veta vad som gäller.
#13
Anonym
18 Jan 2007 09:36
#6 > Bra tankar om att kunna delge sina kollegor en ansökan via mail. Där är helt klart en poäng som jag missat... Å andra sidan: #10 > Jag tycker som du, att arten av verksamhet och tjänst man söker spelar stor roll för hur man skall utforma sin ansökan. Vad bra att få läsa andras tankar om detta, både sökande och rekryterande.
#14
Anonym
21 Jan 2007 23:39
Tusen tack för alla synpunkter. Har nu lagt upp en strategi för morgondagens (kanske årets) viktigaste samtal. Återigen - tack! //MC
#15
Anonym
22 Jan 2007 09:40
Håller tummarna. Avrapportera gärna sedan hur det fungerade!
#16
Anonym
29 Jan 2007 10:26
Hur går det? *nyfiken i en strut*

Sök

Sök forum

Framtidsföretagen

SPONSRAT INNEHÅLL
Jobba på något av Framtidsföretagen:
Är du sugen på att skapa en egen forumtråd?

Senaste foruminläggen

Hungrig webbutvecklare
Hej,Jag driver ett antal hemsidor inom olika branscher, bland annat är jag aktiv med sidan faktur...
Funderar du på Starta Eget? - Få ett färdigt koncept. Info i Landskrona & Hässleholm
Ångrar mig
Hej,Jag bytt jobb efter 6,5 år på tidigare arbetsplats. Anledningen till att jag bytte var att ja...
Bloggare sökes
Söker bloggare.Maila mikael@playros.com för mer info.
Sexhandeln
Boken hittar ni på Adlibris för ett väldigt bra pris, otroligt läsvärd bok! Rolig, spännande och ...