2 Sep 2008 kl: 00:00

Fimpa cv-flosklerna – få jobbet!

”Jag är flexibel, stresstålig och gillar att ha många bollar i luften.” Jaha. Kanske är du också självgående och driftig men samtidigt en lagspelare? Kan se både helheten och detaljerna och trivs med att vara spindeln i nätet? Är kreativ och bra på att tänka utanför lådan? Eller kanske inte just det sista.

– När man skriver ett brev gäller det att sticka ut. Men använder man klyschor blir det inte särskilt originellt, säger Roland Gustavsson, delägare och konsult i rekryteringsföretaget K2 Search.

En klyscha är ett språkligt uttryck som använts så mycket att det slitits ut och tappat sin mening. Sådana bör man undvika i sin jobbansökan, anser Roland Gustavsson.

– Det känns inte riktigt ärligt eller äkta, det låter som om man bara drar till med något man hört någonstans. Har man som rekryterare läst samma klyscha hundra gånger blir man lite blasé.

 

I stället för att skriva ”jag är driftig och framåt” kan man skriva ”jag har visat min drivkraft genom att driva det här och det här projektet”, tipsar Roland Gustavsson. Med tydliga exempel kommer man runt det som är klyschans natur – att den faktiskt inte säger någonting. För hur ska rekryteraren veta vad det betyder att du är ”bra på att ha många bollar i luften” – att du kan slösurfa, dricka kaffe och sms:a på samma gång?

– Klyschor finns av en anledning, de är kärnfulla och bekväma att ta till. Men det man tjänar i tid tappar man i originalitet, säger Roland Gustavsson.

Han vill mycket hellre vill veta hur bollandet yttrar sig i praktiken: Hade du till exempel många parallella projekt på gång i ett tidigare jobb eller under dina studier? Jamen skriv det!

Roland Gustavsson tror att många använder klyschor i ett försök att förfina sitt språk lite grann. Och ett uttryck som ”från ax till limpa” låter onekligen lite tjusigt – för den som hör det för första eller tredje gången.

– Skriv ”från början till slut”, eller ”jobbat i hela verksamheten”, för det är ju den verkliga innebörden.

 

Roland Gustavssons råd är att försöka formulera allt som ger klyschvibbar på ett annat sätt. Och om man inte lyckas – överväg att stryka formuleringen.

– Syftet med brevet är att komma till en intervju, och man kan vara säker på att det man skrivit i brevet dyker upp på intervjun. Om man inte på ett bra sätt kan förklara varför man anser sig vara driftig i brevet – vad ska man svara då? ”Jag vet inte, men mina kompisar brukar säga det?” säger Roland Gustavsson och tillägger:

– En klyscha eller två är ingen katastrof, men är hela brevet klyschigt ska man definitivt försöka hitta andra formuleringar.