Få nytt jobb – här är 7 magiska knep
30 Maj 2012 kl: 00:00

Få nytt jobb – här är 7 magiska knep

 

Recept: – Ett förhäxande och översiktligt CV – Ett bländande personligt brev – En knippe bra referenser – En dos relationsskapande – Ungefär en timmes förberedelser – En sats charm och intresse under intervjun – En portion återkoppling

 

1. Ett förhäxande och översiktligt CV

CV:t är troligtvis det första rekryteraren läser. Har du ett välformulerat och överskådligt CV är chansen stor att du får komma på en intervju.

Tänk på att:
→ Ta med kontaktinformation i sidhuvudet och glöm inte paginering.
→ Börja ditt CV med en personlig profil där du kort punktar upp dina bästa erfarenheter, kunskaper eller egenskaper som visar att du passar för jobbet.
→ Tänk på att vara konsekvent – skriv yrkesroll, företag, stad och datum i din underrubrik för varje post och i den ordningen. Skriv datum på samma sätt genom hela dokumentet till exempel mars 2007 – april 2008.
→ Göm inte förtroendeuppdrag, eller språk- och datorkunskaper under ”övrigt” utan sätt dem under en egen rubrik – och försök värdera dina kunskaper (mycket goda, grundläggande osv).
→ Skriv några meningar vid varje tjänst. Ta med arbetsuppgifter, prestationer du är stolt över eller saker du har lärt dig.
→ Anpassa ditt CV efter tjänsten du söker, när du beskriver tidigare tjänster så tänk hur du beskriver dessa och vad du lyfter fram eller utelämnar så att du framhäver hur bra du passar för nya jobbet.

 

2. Ett bländande personligt brev

Efter CV:t kommer det personliga brevet – i det ska du sälja dig själv så mycket du kan. Berätta varför företaget behöver just dig. Undvik klyschor och använd synonymer (efter ett tag blir ordet ”intressant” ganska tråkigt).

Ge kraft åt varje egenskap du beskriver genom att berätta hur den kommit till uttryck i verkliga situationer. Glöm inte att beskriva vad du skulle vilja göra konkret på ditt nya jobb om du skulle få det.

 

3. Ett knippe bra referenser

Gå igenom ditt nätverk av före detta jobbkollegor, chefer och så vidare – självklart kan en god vän även platsa om han/hon jobbar i rätt bransch eller som rekryterare. Välj ut några stycken som du vet kommer att ge dig bra omdöme och ring upp dem för att fråga om de kan vara referenser.

Ju mer välkända referenser du har desto större chans har du att få jobbet, om de är välkända på ett positivt sätt, vill säga. Se till att du har uppdaterad kontaktinformation till dem.

 

4. En dos relationsskapande

Det finns ofta ett kontaktnummer för jobbannonsen, ringer du personen som är rekryteringsansvarig skapar du en relation. Gör du ett bra intryck kan detta göra så att du får komma på en intervju. Men ring helst med ett syfte, gärna en specifik fråga.

Tänk på att ett samtal
kan förstöra dina chanser om du inte är förberedd eller inte har ett relevant mål med samtalet, speciellt om det gäller ett populärt jobb.

 

5. När du blir kallad till intervju – förbered dig!

Beroende på hur mycket tid du har – läs på så mycket du kan om företaget och kanske även om konkurrenterna. Skriv ned frågor du samlar på dig, till exempel om det är några av arbetsuppgifterna som verkar oklara eller som du vill veta mer om eller vad målsättningarna är. Då verkar du både intresserad och motiverad.

Se till att ha kontaktuppgifterna till personen du ska träffa med dig om tåget blir försenat eller liknande. Förbered dig också på frågor du kan få under intervjun – lönenivå, varför du är intresserad av tjänsten, vilka är dina starka och svaga sidor etcetera.

 

6. En sats charm och intresse under intervjun

Först och främst: Glöm inte ta med kopior på ditt CV, personliga brev, betyg och kontaktinfo till referenspersoner till intervjun. Även om intervjuaren inte har skrivit ut detta visar det att du tänker ett steg längre. Klä dig vårdat och helst så anpassat för tjänsten som möjligt, men det viktigaste är att du är hel och ren, och i tid till intervjun.

Försök att sälja dig själv så mycket som möjligt, prata om vad du kan göra för företaget varför du är bra för företaget, inte bara varför du vill ha jobbet och hur det passar dig.

 

7. En portion återkoppling

Om personen har sagt en tidsram som de ska återkomma inom så respektera detta och ring inte och tjata om hur det går med rekryteringen. Däremot kan du mejla intervjupersonen och tacka för en bra intervju och skriva att du är ännu mer intresserad av jobbet nu och att han/hon får gärna höra av sig med ytterligare frågor.

Har företaget inte hört av sig inom tidsramen är det självklart dags att höra av sig – du visar bara intresse för tjänsten om du ringer och frågar hur rekryteringen går och du kan passa på att fråga om du behöver komplettera med något.

 

Mixa ihop dessa ingredienser i en stor häxkittel och håll tummarna för att jobbet blir ditt. Lycka till!