10 Jun 2014 kl: 00:00

Energifrågan står alltid främst

Sezgin Kadir studerade egentligen för att jobba inom telekom. Han hamnade i energibranschen istället och tycker nu att han jobbar med den mest spännande framtidsfrågan. Som avdelningschef på E.ON:s Elnätsbolag i Malmö har han stort ekonomiskt ansvar, och verksamheten tar honom in på många olika spännande ämnesområden. E.ON i Sverige ingår i den tyska E.ON-koncernen som är ett av världens största privata energiföretag, med etableringar i Europa, USA och Ryssland.

 
Vad var det som lockade dig till E.ON?
– E.ON är ett globalt bolag med alla möjligheter det innebär. Jag började på traineeprogrammet, som är ett väldigt högt rankat program. Energi är en framtidsbransch som står högst upp på dagordningen både nationellt och globalt. Det är en väldig blandning av stora intressen: teknik, miljö, ekonomi, politik, opinion, människor och ledarskap. Dessutom är det en spännande bransch som föryngrar och förändrar sig. Våra kunder är intresserade av energifrågor på ett helt annat sätt än ­tidigare, så vi måste kunna möta kundens behov och vi måste tänka i nya banor med alla förnyelsebara energi­källor som ska integreras i verksamheten. 
 
Vilka planer finns för den närmaste tiden och vilken typ av kompetens behöver ni?
– Vi söker alltid kreativa människor med fantastiska idéer som kan hjälpa oss att forma framtiden – ett samhälle byggt på effektiv och hållbar energi.  Vi behöver både specialister och generalister, både ingenjörer, drifttekniker och duktiga projektledare. För dig som är ingenjör erbjuder E.ON stora möjligheter att arbeta inom just ditt specialområde. 
 
Vad är ni riktigt bra på i er organisation?
– På tre år har jag anställt tio personer. Vi är bra på att överföra kompetens från erfarna medarbetare till nya, och på E.ON får man möjlighet att utvecklas snabbt. Vi är också bra på att leda stora projekt och på att leverera dem i tid. Dessutom är vi duktiga på att ansluta förnybara energikällor till våra nät och på att integrera dem i det befintliga distributionssystemet.
 
Vilka råd vill du ge till dem som är på väg ut i arbetslivet?
– Att inte begränsa sig till de kurser man läst och de företag man känner till. Det finns många andra utmaningar och möjligheter.