9 Jun 2011 kl: 00:00

Ducka för de dolda avgifterna

Har du tittat närmare på det senaste kontoutdraget och upptäckt några oförklarliga minusposter? Kanske är det banken som har tagit ut en av sina många avgifter. Vi vet vad du ska ha koll på för att slippa hål i plånboken.

Mindre bank – bättre villkor

Som bankkund är det lätt att gå vilse bland alla olika typer av lån, fonder, pensionssparande och betalkort. Även om långt ifrån alla avgifter är dolda så kan det vara svårt att få en samlad bild av dem.
− Det bästa sättet för en vanlig bankkund att få bättre villkor är ofta att byta till en mindre bank. Det är inte så besvärligt som det kan verka och den nya banken tar i regel hand om överföringen från den gamla banken, säger ekonomijournalisten Joel Dahlberg, författare till boken Bankbluffen – så blir du blåst på dina pengar.

 

Välj ett lönekonto
Ett tips till dig som vill få ut lite mer av dina pengar är att välja ett lönekonto, ett så kallat transaktionskonto, som ger ränta. Många transaktionskonton ger ingen ränta alls, villket gör att du går miste om pengar. Byt lönekonto, men säkerställ först att du har rätt till fria uttag.
− Alla banker måste ta ut avgifter på något sätt. Om man exempelvis erbjuds att investera i en fond utan avgifter är det läge att dra öronen åt sig, säger Camilla Bratt på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

 

Glöm inte att förhandla!
Om du har samlat både sparande och lån hos en och samma bank kan du förhandla om räntor och till viss del också avgifter. Många missar möjligheten att förhandla om exempelvis sin bolåneränta, men om du bokar ett möte med din bank så har du goda möjligheter att förhandla ner räntan och kanske också få bort några avgifter.

Så undviker du bankernas avgiftsfällor:

Fondsparande
→ Välj alltid automatiserade indexfonder framför fonder med aktiv förvaltning. Många storbanker marknadsför fonder som aktivt förvaltade, när de i själva verket sällan presterar bättre än en vanlig indexfond.

Bankkort och kontantuttag
→ Jämför avgifterna på olika bankkort. Vanliga kontokort har ofta en årsavgift på uppemot 300 kronor. Somliga banker tar också extra betalt för sin internetbank.

→ Undersök hur hög avgiften är för utlandsuttag. De flesta stora banker tar uppemot 40 kr i uttagsavgift när du gör kontantuttag utanför Sverige.

Pensionssparande
→ Var noga med att kolla vad det kostar att flytta ditt pensionssparande till en annan aktör om du är missnöjd.
Den så kallade flytträtten varierar mycket i avgift.
→ Be att få se en långsiktig kalkyl som visar hur hög avgiften blir fram till pensionen. Konkurrensen är tuff!

Lån
→ Undvik i största möjliga mån effektiv ränta eftersom det kan bli oväntat dyrt. Om lånet har effektiv ränta – se till att få veta hur den förändras över tiden.

→ Omförhandla din bolåneränta med jämna mellanrum och ta dig tid att läsa det finstilta. Eller be banktjänstemannen redovisa hela avgiftsbilden innan du skriver under.