Undvik att trilla i ledarskapsfällan

Ledarskap 16 Apr 2014 14:54

Är du chef eller ledare? Håll dig borta från de vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson, författare till boken Chefsliv – det ska fan vara chef.

En bra chef bör vara trygg och prestigelös, våga ge feedback och ha lätt för att hantera människor. Chefens uppgift är också att få medarbetarna att växa och känna motivation. Att vara chef är alltså ingen lätt uppgift. I sin bok Chefsliv följer Mats Alvesson och Stefan Sveningsson på nära håll hur svenska chefer gestaltar modernt chefskap.
– Syftet är att ge en inträngande skildring av hur chefer upplever chefsarbetet, säger Mats Alvesson.

Även om många tror sig vara naturliga och starka ledare är det ibland lite si och så med självinsikten.
– Många har överraskande starka önskemål om att omgivningen ska gilla dem, säger Stefan Sveningsson.

Chefsliv riktar sig till alla med ett intresse för chefskap, ledarskap och identitetsfrågor i modernt arbetsliv. Undvik att falla i de tre vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson.

Det räcker inte att vara vänlig
Många tror sig kunna klara sig med en allmän ledarskapskompetens, där man gärna ser att vänlighet och andra fina egenskaper räcker långt och kan kompensera för kunskap om verksamheten. Det blir dock svårt att utöva stark påverkan om man inte vet vad medarbetare gör och åstadkommer.

Överdriv inte chefens betydelse
Det är vanligt att man överdriver chefens värde på arbetsplatsen. Chefer är viktiga men ofta är medarbetare betydligt mindre fokuserade på vad chefen gör än vad denne kan få intryck av.

Lita på dig själv
Många vill framstå som den moraliskt perfekta chefen. Verkligheten tvingar dock fram kompromisser och hög moral ersätts av kompromissande vilket lätt leder till identitetskamp. Det kräver stark integritet, självkänsla och förmågan att lita på dig själv för att kunna försvara dina beslut.

Sofie Lundmark
Publicerad 16 Apr 14:54

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Ledarskap

Din Karriär

Så lyfter mentorn din karriär

Ett modernt ledarskap är stöttande, utvecklande och ger dig möjlighet att ta nya kliv i karriären. Oavsett hur du vill avancera kan en...

Vår IT-teknik kommer att förändra sättet du hyr din bil på

Medan andra konsulter räknar timmar fokuserar ÅF på kundens framtid. Här finns resurserna och kompetensen som krävs för att bli en...

Sponsrad

Din Karriär

8 appar som hjälper den ambitiöse på jobbet

Att planera arbete, nätverka eller ha personalansvar är inte alltid så lätt. Särskilt inte om du råkar vara ung eller ny på jobbet. Här är...

Din Karriär

Undvik detaljstyrande chefen

Petar chefen i precis allt du gör och känner du dig ständigt ifrågasatt? Då är det dags att sätta ner foten. Shortcut hjälper dig.

Nya karriärmöjligheter när fusionen av Acando-Connecta tar fart

Mentorskap och ”hur-verktyg” är ett par av de saker som Carolina Sjöstrand lyfter som traineeprogrammets styrkor på Acando-Connecta. I dag...

Sponsrad

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »