Studielån eller banklån?

Foto: Foto:Istockphoto

Pengar 17 Jan 2010 00:00

Banklån eller studielån - hur ska du göra?

Du har en bra utbildning, ett schysst jobb och du tjänar hyfsat. Priset du får betala är en hög årsavgift till CSN. Den eviga frågan är om du tjänar på att ta ett banklån för att betala av ditt studielån – och svaret är: Det beror på vad du vill få för effekt.

Ett blancolån (lån utan säkerhet) kan inte matcha räntan på din studie­skuld, men ett bolån med rörlig ränta kan totalt ge en lägre räntekostnad, beroende på räntenivå.
Vill du ha lägre månadskostnad just nu kan du ta ett bolån med lång amorteringstid. Då får du högre total­kostnad eftersom du betalar ränta på hela beloppet. Vill du ha en låg totalkostnad kan du ta ett bolån med kort amorteringstid, men då måste du betala mer i början av återbetalningen.
Fördelar med studielån kan vara att du inte behöver använda ett låneutrymme i din bostad och att årsbeloppet för studielånet är anpassat till inkomsten.

Källor: www.seb.se och www.swedbank.se

 

Shortcut
Publicerad 17 Jan 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Pengar

Din Karriär

Spara tid med Zeteo – juristernas eget Google

Hanna Lagerquist arbetar med Norstedts Zeteo-support och hjälper både studenter och domare att använda juristernas eget Google.

Sponsrad

Ditt Liv

Unga löper högre risk att dö på lönedagen

Vi är många ser fram emot den 25:e varje månad. Men löningsdagen medför inte bara glädje - utan också en förhöjd risk för dödsfall.

Din Framtid

10 tips som gör dig rik

Sugen på att bli ekonomiskt oberoende? Grattis! Det är nämligen mycket möjligt. Följ bara de här tipsen från amerikanske miljardären Grant...

Respekt, ansvar och mod – grundstenar på VINNOVA

Ledare som inte har en egen agenda är de som når framgång. Det menar HR-chefen Marlen Sibbel-Becker som berättar om vikten av ett modigt...

Sponsrad

Ditt Liv

Appen som räddar din lön

Du lägger ruskigt stor del av din inkomst på saker du inte vill ha eller ens behöver. Men nu finns lösningen i form av en app!

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »