Stå upp för dig själv – 4 tips

Foto: Foto:iStockphoto

Din utveckling 28 Feb 2011 00:00

Viker du dig platt när du får mothugg? Håller du tyst fast du har en annan åsikt? Till och med den starkaste kan ha svårt att säga ifrån. Så här vågar du – utan att bli en surpuppa.

Du kan gasta på din partner. Men när kollegan himlar med ögonen åt ditt förslag eller chefen lassar på dig jobb för en hel armé – då biter du ihop och håller käften. I vissa lägen i karriären kan det vara råjobbigt att säga ifrån.
Dags för ändring, menar Maria Gerlofson som skrivit boken Mod – stå upp för dig själv.
– Det handlar om självrespekt. Varje gång du låter någon köra över dig förlorar du lite av den, trots att dina åsikter och tankar är minst lika viktiga som någon annans.

Hon pekar på flera orsaker till att du inte säger ifrån, trots att du skulle vilja: Uppväxt, konflikträdsla, en Jantekultur där ingen ska sticka ut … Kanske hatar du tanken på att någon ska bli ledsen eller arg. Ett första steg till förändring är därför att bli medveten om hur just du fungerar. Fråga dig själv: I vilka situationer låter du dig trampas på? Och i vilka vågar du stå upp för dig själv?
– Då kan du börja plocka fram den starka personlig-heten även i andra situationer, säger Maria Gerlofson.

Känns det outhärdligt att säga till chefen att du har för mycket jobb? Börja med att göra en liten, liten sak annorlunda, som att hålla fast vid din åsikt på mötet även om någon ifrågasätter den. Får du en taskig kommentar? Kontra med motfrågor, som ett neutralt ”Hur menar du nu?” och ”Är det något särskilt du vill säga?” Humor är inte heller att underskatta – visst kan man säga ifrån med ett leende.

Att stå upp för sig själv är inte att skrika och gapa, utan att vara rak och tydlig med vad du vill. Okej, du har för mycket jobb – be då om konkret hjälp från chefen att prioritera i stället för bara ”Jag har för mycket jobb!”, säger Maria Gerlofson.
Får du värsta paniken efter att du har sagt ifrån, kom ihåg att du inte bara gör dig själv en tjänst.
– Företag förlorar pengar på att anställda inte vågar komma med förslag och sedan stå på sig. Dessutom: Att stå upp för sig själv är också att visa respekt för andra, att lyssna och sakligt reda ut vad båda parter behöver.

 

Så står du upp för dig själv

Vägen till att bita ifrån på rätt sätt på jobbet går via genomslagskraft och medkänsla.

Steg 1. Observera situationen och beskriv den. Till exempel: ”I dag fällde du en sarkastisk kommentar om mitt förslag på mötet”.

Steg 2. Beskriv den känsla du fick, exempelvis: ”Det kändes pinsamt”.

Steg 3. Förklara vad du behöver i stället – utan att anklaga: ”Jag vill kunna komma med förslag utan att känna mig bortgjord efteråt”. (Inte: ”Kan du sluta med det!”)

Steg 4. Be om handling: ”Nästa gång jag kommer med ett förslag du inte gillar önskar jag att du sakligt berättar vad du tycker är fel med det”.

Camilla Björkman
Publicerad 28 Feb 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Din utveckling

Ljusa framtidsutsikter väntar på Nordens största bank

Några år i Stockholms finansbransch, dubbel civilekonomexamen och studier på Harvard. Tiva Erfan drivs av spännande utmaningar och...

Sponsrad

Din Karriär

10 säkra tecken på att du borde byta jobb

Livet är för kort för att du ska slösa bort det på arbetsplatser där du inte trivs!

Ditt Liv

”Den dagen jag slutar tvivla får ni komma och örfila mig”

Navid Modiri är artist, kommunikatör, kreatör och föreläsare. Plus en massa andra saker. Civilingenjör, som hans mamma hoppades på, är han...

Din Karriär

”Ifrågasätt din egen världsbild – hela tiden”

Mästerstrategen Per Schlingmann förklarar hur du skapar förändring och bygger ditt varumärke.

”Vår specialitet är multi­disciplinära projekt”

En välordnad organisation, trevliga medarbetare och bred kompetens. Så beskriver Josef Pettersson, beräkningsingenjör, sin arbetsgivare. På...

Sponsrad

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »