Skolad för skarpa lägen

20 Maj 2010 12:02

Karolina Valdemarsson var bara timmar från att missa traineeplatsen på Unilever. Men hennes ansökan i sista minuten blev starten på en strålande karriär – och så fick hon kärleken på köpet.

Karolina Valdemarsson var bara timmar från att missa traineeplatsen på Unilever. Men hennes ansökan i sista minuten blev starten på en strålande karriär – och så fick hon kärleken på köpet.

När Karolina Valdemarsson avslutade sitt traineeprogram i början av 2003 gick hon direkt till ett jobb som produktchef för att sedan bli Key Account Manager. Under tiden som föräldraledig erbjöds hon att ta ännu ett steg till sitt nuvarande jobb som försäljningsdirektör.

Hur fick du din traineeplats?
– Jag blev intresserad av Unilever under högskolans arbetsmarknadsdagar och när jag funderade på vad jag skulle göra efter skolan dök deras namn upp i huvudet. Jag gick upp på Unilevers hemsida och såg att det var sista dagen för ansökan till traineeprogrammet. Panik! Men jag fick in min ansökan och blev till slut en av åtta som valdes ut bland 1 500 sökande.

Vad fick du göra under perioden?
– Jag fick lära mig att bli ledare, vilket är målet med en traineeposition på Unilever. Jobbet innebär stort ansvar från dag ett. Du lär dig allt om organisation, förhandlingsteknik, teamarbete och hur du utvecklar din affär. Jag jobbade först med försäljning och marknadsföring för produkter under varumärkena Lipton och Dextrosol. Sedan var jag på finansavdelningen och till sist på den nordiska marknadsföringsavdelningen.  Där jobbade jag med varumärkena Milda och Becel och hade hela norden som arbetsfält.

Vad gör dagligvarubranschen spännande?
– Det är alltid skarpt läge. När någon står framför butikshyllan har du bara några få sekunder på dig att få dem att välja just ditt varumärke. Placeringen i butiken, förpackningen, priset, reklamen – allt måste vara helt rätt. Att förstå hur konsumenten tänker och att utveckla hela kategorier tillsammans med våra kunder är en intressant utmaning.

Vad var det bästa under traineeperioden?
– Det var häftigt att inse vilka möjligheter som finns i arbetslivet. Men det allra bästa var förstås att jag träffade min blivande man där. Han är från Lund och jag från Luleå, så vi hade nog aldrig träffats annars.

 

Karolina Valdemarsson, 33 år
Utbildning: civilekonom, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, examen 2001.
Tips: Våga tro på din egen förmåga och våga ta risker för att utvecklas. Livet är för kort för att stå still och tveka.

 

Om traineeprogrammet
Unilever Norden tar in runt fem trainees per år. Programmet varar i två år där det ingår fyra rotationer, varav en del utförs i ett annat nordiskt land. Möjlighet finns till ett internationellt block. Du deltar i ett bestämt utvecklings- och utbildningsprogram under tvåårsperioden.
Längd på traineeprogrammet: två år.
Antal platser: sju platser.
Lokalisering: i Sverige är lokaliseringen Solna, strax utanför Stockholm.
Ansökningskrav: magisterexamen.
Skicka ansökan till: via Unilevers hemsida
www.unilever.se.

Skribent: Joel Sjöö
Foto: Camilla  Svensk

Text: Sponsrad artikel
Sponsrad artikel
Publicerad 20 Maj 12:02

Kommentarer

Fler artiklar

”På Prisjakt är vi stolta över att vara nördar”

Ledningsgruppsmöten i bio­salongen och kreativa fredagar är en del av vardagen på Schibsted-ägda Prisjakt.

Sponsrad

Systembolaget vill göra mötet med kunden till Sveriges bästa

Årets kompetensföretag 2010. Nu är Systembolagets mål att utveckla medarbetarna ytterligare för att göra mötet med kunden till Sveriges...

Sponsrad

Glädje ger framgång på IKEA

På IKEA styr din drivkraft karriären. Träteknikern Freddy Johansson har han ett av de mest prestigefyllda jobben.

Sponsrad

Spännande mål hos Landstinget Sörmland

”Sveriges friskaste län 2025” är visionen för Landstinget Sörmland. Ett offensivt mål för en stor arbetsgivare med varierad...

Sponsrad

Hos Riksbyggen gör du skillnad

I sitt arbete på Riksbyggen gör energiingenjören Jennifer Forsell skillnad för såväl kunder som miljön.

Sponsrad

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »