Skolad för skarpa lägen

20 Maj 2010 12:02

Karolina Valdemarsson var bara timmar från att missa traineeplatsen på Unilever. Men hennes ansökan i sista minuten blev starten på en strålande karriär – och så fick hon kärleken på köpet.

Karolina Valdemarsson var bara timmar från att missa traineeplatsen på Unilever. Men hennes ansökan i sista minuten blev starten på en strålande karriär – och så fick hon kärleken på köpet.

När Karolina Valdemarsson avslutade sitt traineeprogram i början av 2003 gick hon direkt till ett jobb som produktchef för att sedan bli Key Account Manager. Under tiden som föräldraledig erbjöds hon att ta ännu ett steg till sitt nuvarande jobb som försäljningsdirektör.

Hur fick du din traineeplats?
– Jag blev intresserad av Unilever under högskolans arbetsmarknadsdagar och när jag funderade på vad jag skulle göra efter skolan dök deras namn upp i huvudet. Jag gick upp på Unilevers hemsida och såg att det var sista dagen för ansökan till traineeprogrammet. Panik! Men jag fick in min ansökan och blev till slut en av åtta som valdes ut bland 1 500 sökande.

Vad fick du göra under perioden?
– Jag fick lära mig att bli ledare, vilket är målet med en traineeposition på Unilever. Jobbet innebär stort ansvar från dag ett. Du lär dig allt om organisation, förhandlingsteknik, teamarbete och hur du utvecklar din affär. Jag jobbade först med försäljning och marknadsföring för produkter under varumärkena Lipton och Dextrosol. Sedan var jag på finansavdelningen och till sist på den nordiska marknadsföringsavdelningen.  Där jobbade jag med varumärkena Milda och Becel och hade hela norden som arbetsfält.

Vad gör dagligvarubranschen spännande?
– Det är alltid skarpt läge. När någon står framför butikshyllan har du bara några få sekunder på dig att få dem att välja just ditt varumärke. Placeringen i butiken, förpackningen, priset, reklamen – allt måste vara helt rätt. Att förstå hur konsumenten tänker och att utveckla hela kategorier tillsammans med våra kunder är en intressant utmaning.

Vad var det bästa under traineeperioden?
– Det var häftigt att inse vilka möjligheter som finns i arbetslivet. Men det allra bästa var förstås att jag träffade min blivande man där. Han är från Lund och jag från Luleå, så vi hade nog aldrig träffats annars.

 

Karolina Valdemarsson, 33 år
Utbildning: civilekonom, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, examen 2001.
Tips: Våga tro på din egen förmåga och våga ta risker för att utvecklas. Livet är för kort för att stå still och tveka.

 

Om traineeprogrammet
Unilever Norden tar in runt fem trainees per år. Programmet varar i två år där det ingår fyra rotationer, varav en del utförs i ett annat nordiskt land. Möjlighet finns till ett internationellt block. Du deltar i ett bestämt utvecklings- och utbildningsprogram under tvåårsperioden.
Längd på traineeprogrammet: två år.
Antal platser: sju platser.
Lokalisering: i Sverige är lokaliseringen Solna, strax utanför Stockholm.
Ansökningskrav: magisterexamen.
Skicka ansökan till: via Unilevers hemsida
www.unilever.se.

Skribent: Joel Sjöö
Foto: Camilla  Svensk

Text: Sponsrad artikel
Sponsrad artikel
Publicerad 20 Maj 12:02

Kommentarer

Fler artiklar

Utveckling viktigt för Lantmännen

Som Nordisk Marknad- & Utvecklings­chef för GoGreen har Kristina Hammerö ett ansvarsfullt och kreativt jobb.

Sponsrad

Grontmij är uppstickaren med unik spetskompetens

Grontmij är ett av Europas största teknikkonsultföretag med 100 år på nacken. Men i Sverige är bolaget fortfarande ungt och lite av en...

Sponsrad

SEB stöttar drivna entreprenörer

Belgin Fortaci har varit med och byggt upp SEB:s entreprenörssamarbete med ambitionen att få fler att starta företag.

Sponsrad

Din Framtid

Riksbyggen satsar på sina medarbetare

Stabil samhällsbyggare söker unga förmågor med känsla för service.

Sponsrad

Ditt Liv

Anna skapar livsbalans genom att prioritera

Elbolaget E.ON jobbar mycket med livsbalans. För Anna Insley innebär det att familje­livet fungerar, att jobbet är intressant och...

Sponsrad

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »