Så kommer du in på ditt traineeprogram
26 Feb 2010 kl: 00:00

Så kommer du in på ditt traineeprogram

Knocka bort konkurrensen från medstudenter genom att skapa världens bästa traineeansökan. Lyckas med de här tre tipsen!

Okej, du vet vilket företag du ska söka dig till – dags att skriva världens bästa ansökan! Hafsa inte ihop något på en halvtimme och skicka iväg när du ska söka ett traineeprogram. Jobba hårt och ta dig till intervjun genom att:

1. Visa att du har samma värderingar som företaget
Gör en omfattande research så du har koll på varför just du passar in i företaget och borde få platsen. Frågan som i princip alltid dyker upp i ansökningsblanketter är nämligen: ”Varför vill du vara trainee hos oss?” – och det vet du ju nu – så skriv och berätta så konkret du kan varför just du har samma värderingar som företaget och kommer att passa in perfekt! Är miljön viktig så beskriv att du sopsorterar, skänker pengar till Naturskyddsföreningen och följer bloggar om ämnet.

2. Visa hur bra du passar deras behov
Företaget skapar inte en traineeplats för att du ska få testa på hur roligt det är att jobba utomlands. En traineeplats är ofta väldigt dyr för företag – så bevisa redan i din ansökan att de kommer få valuta för pengarna genom att tala om att du ser fram emot att jobba inom så många olika delar inom företaget och få förståelse för verksamheten och ge så mycket tillbaka. Ja, du förstår. Nu kommer du även få nytta av din research om företaget, eftersom du även ska ge konkreta exempel på varför just är den som kommer att lösa alla deras problem inom en snar framtid. Visa att du förstår vart företaget befinner sig, vilka mål som finns och att du med dina speciella egenskaper och erfarenheter kommer att uppfylla deras behov.

3. Ta fram två viktiga egenskaper
Som trainee behöver du framför allt två egenskaper för att göra ett riktigt bra intryck och få komma på intervju, och för att lyckas med traineeprogrammet – nyfikenhet och social förmåga. Du kommer att slussas runt på olika avdelningar och få testa på nya saker. Dra fram tidigare händelser som understryker att du har dessa två guldkort, vare sig det handlar om skoltiden, tidigare arbetsplatser eller vardagliga situationer.

Källa: Metro och Traineeguiden