Så försvarar du luckor i CV:t

Cv och brev 18 Feb 2009 17:18

Tar det emot att söka jobb eftersom du har en lucka på ditt cv som du inte vet hur du ska förklara? Lugn, du kan vända det till något positivt!

Vare sig du varit arbetslös, på en långresa eller saknar relevant arbetslivserfarenhet finns det sätt att vända det till något positivt när du söker jobb.

 

Du har varit borta från arbetslivet ett tag
Har du varit arbetslös, långtidssjukskriven, tagit en långresa eller varit föräldraledig? Hitta det positiva i det du gjort, vilka erfarenheter du fått och vad du lärt dig. Motivera sedan hur detta påverkat dig och gjort dig till en ännu bättre anställd.

 

Kanske har du lärt dig prioritera och säga nej, hunnit fundera över din framtida karriär, blivit mer motiverad, lärt dig ett extra språk, formats till en mer målmedveten och driven människa?

 

Även om du inte skaffat dig just arbetslivserfarenhet har du garanterat fått en större livserfarenhet, utvecklats och lärt dig något om dig själv. Det kommer komma till användning oavsett vilket jobb du har.

 

Att du vågat gå din egen väg och inte bara gjort en spikrak karriär behöver inte vara negativt utan kan tvärtom ses som positivt av en framtida arbetsgivare.

 

 

 

Har du varit långtidssjukskriven eller fick du sparken?

Du behöver inte gå in på vilka detaljer som fick dig att bli långtidssjukskriven eller varför du blev avskedad/sa upp dig. Fokusera istället framåt och poängtera vad du lärt dig under tiden.

 

Prata inte illa om din tidigare arbetsgivare även om det är berättigat. Rekryteraren kan tvivla på din lojalitet och bli orolig att du kommer prata illa om din nästa arbetsgivare också.

 

Kom ihåg att det inte är något fel med att ha varit borta från arbetslivet ett tag. De allra flesta kommer någon gång under sin karriär ha blivit avskedade. Det viktiga är hur du hanterat situationen och vad du gjort under tiden.

 

 

 

Du saknar arbetslivserfarenhet

Har du ingen erfarenhet inom det område du vill jobba? Fundera över varför du ändå vill jobba inom detta område och vilka icke-arbetsrelaterade erfarenheter och intressen du har som du kan plocka fram istället.

 

Framhäv till exempel sommarjobb som känns relevanta, volontärarbeten och fritidsintressen som gett dig insikt i jobbet du söker. Kanske har du lett ett korpenlag vilket gett dig ledaregenskaper eller sjungit i kör vilket gjort det lätt för dig att snabbt ta direktiv, och övat dig i att lyssna in andra. Ett annat exempel är om du själv läst in dig på det område du vill jobba inom, eller varit aktiv i en intresseförening inom området.

 

 

 

Kom ihåg: Ljug inte om du får frågan om luckor på ditt cv på en anställningsintervju. Det riskerar att diskvalificera dig direkt. Var istället rak och ärlig och framhåll det positiva som kommit av situationen.

Ebba Hyckenberg
Publicerad 18 Feb 17:18

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Cv och brev

Snabb utveckling på Arlas traineeprogram

Globala utmaningar och egna projekt gör Arlas traineeprogram till en snabb utvecklingsresa för deltagarna. Traineen Lena Sandberg känner...

Sponsrad

Din Karriär

Så noga kollas du upp på nätet när du söker jobb

Håll ditt cv uppdaterat - även i digitala kanaler! Rekryterarna älskar nämligen att snoka på dig där.

Din Karriär

Checklista: Fick du med detta i cv:t?

Vill du vara först med att skicka ditt CV till en ny, spännande tjänst? Gott så, men om du lägger tio minuter till på en sista finputsning...

Din Karriär

Så kommer du undan cv-lögnen

Sugen på att överdriva eller till och med ljuga i ditt cv för att se till att knipa jobbet? Här berättar Shortcuts rekryteringsexpert hur...

Din Framtid

Riksbyggen satsar på sina medarbetare

Stabil samhällsbyggare söker unga förmågor med känsla för service.

Sponsrad

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »