Så blir du smartlat

Foto: Istock

Din utveckling 28 Mar 2013 13:07

"Kör så det ryker, men våga smit från hela skiten." Stressdoktorns tips till människor i karriären med tolv bollar för mycket i luften är enkelt: våga vara lat.

Tomas Danielsson är föreläsaren och författaren bakom boken Smart och lat. Han betonar att vi måste våga vila mer, men han predikar däremot inte vikten av en riktigt lång semester.

Tvärtom talar han gärna om något han kallar för återhämtningsöar, en sorts återkommande pauser i tillvaron där man verkligen kan vara lat.

− Därför ska man vara smart och inte ta för lång semester. I stället är det bättre med flera återkommande korta semestrar, säger han.
Den kan dock krävas fler verktyg för regelbunden återhämtning än små semestrar för att häva stressen, men principen är densamma.
− Mitt tips är att man ska schemalägga återhämtning varje vecka, exempelvis torsdagar efter klockan sexton.

Det gäller att hålla hårt på sina återhämtningsöar och inte ge vika när någon vill planera in ett jobbmöte eller en after work eller något annat lockande förslag.

− Man måste ha självförtroende nog att säga nej. Man har faktiskt större makt över sitt liv än man tror, säger Tomas Danielsson.

Tomas Danielsson har arbetat med stresshantering i decennier. Han säger att viss stress är tidlös, arbetslöshet och separationer. Men som så många andra ser han de sociala medierna och de smarta telefonerna som ett hotfullt stressmoln som skuggar allt fler.
− Många bland de nya unga akademikerna är ju tillgängliga jämt. Det håller inte i längden, säger han.

 

Här är stressdoktorns råd på vägen mot smart och lat:

Lägger du din tid på det som är viktigt, så når du också de mål som är viktiga. Gör en tidsbudget på kort och lång sikt. Kan vara bra i privatlivet, men framför allt för jobbet.

Ditt liv och dina förutsättningar är unika. Undvik onödig stress: sluta jämför ditt liv med andras framgångar och karriärer.

Träning och bra mat är en förutsättning för att orka, men glöm heller inte bort att sova ordentligt.

Planera in återhämtning en bestämd kväll i veckan.

Våga säg nej.

 

 

 

 

 

LÄS MER

 

Känns det som att du är på väg att drunkna i jobb? Skulle du göra vad som helst för att kunna gå hem lite tidigare en eftermiddag – till och med svälja en livs levande groda? Då kan grodmetoden vara något för dig.
Jobbar du för mycket? Daniel Bengtsson fick en tankeställare när han upprepade gånger gick in i samma pelare. Här ger han dig sina bästa tips för att undvika stress och utbrändhet.
Maija Mårtensgård
Publicerad 28 Mar 13:07

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Din utveckling

Din Karriär

10 säkra tecken på att du borde byta jobb

Livet är för kort för att du ska slösa bort det på arbetsplatser där du inte trivs!

På Nestlé är världen din spelplan

Som ledare på Nestlé ser Robert Auselius till att vara tillgänglig och nära sina medarbetare – trots att de sitter utspridda över hela...

Sponsrad

Ditt Liv

”Den dagen jag slutar tvivla får ni komma och örfila mig”

Navid Modiri är artist, kommunikatör, kreatör och föreläsare. Plus en massa andra saker. Civilingenjör, som hans mamma hoppades på, är han...

”Vi brinner för att förändra den finansiella världen”

Nordnet är banken som vill ge makten åt spararna och hjälpa dem fatta självständiga investeringsbeslut. Internt präglas Nordnet av ett...

Sponsrad

Din Karriär

”Ifrågasätt din egen världsbild – hela tiden”

Mästerstrategen Per Schlingmann förklarar hur du skapar förändring och bygger ditt varumärke.

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »