10 Jun 2014 kl: 00:00

På RUAG bygger Martin för rymden

Digitalkonstruktör Martin Lindskog hörde först talas om RUAG Space (dåvarande Saab Space) när han läste på Chalmers. Efter att ha arbetat där en sommar och även gjort sitt exjobb där, blev Martin erbjuden en fast tjänst. Han tackade självklart ja.

Vad gör RUAG Space och vad är din roll?
– Vi jobbar med utrustning till satelliter och bärraketer (raketerna som skjuter iväg satelliterna ut i rymden). Om en ny satellit ska produceras och skickas ut i rymden behöver leverantören vår expertis – vi producerar datorer och andra
apparater som sköter olika sysslor i en satellit. Våra produkter är utrustade för att stå emot påfrestningar som vibrationer, värme och strålning. En dator bryts i sig ner på olika kretskort. Jag jobbar på sektionen som är ansvarig för digitala kretskort för satelliter och bärraketer. Vi ser till att korten fungerar och följer konstruktionen under en stor del av dess utveckling.

Så utan dina kretskort skulle vi inte ha ­några nya satelliter?
– (Skratt) Ja, det kanske är lite förenklat. Men alla små delar spelar in för att göra en satellit och skicka ut den i rymden. Det är komplexa projekt som löper över lång tid och involverar företag i många länder.

Hur lång tid tar ett projekt vanligen?
– Det kan variera, men vanligen flera år. Först skriver vi en specifikation för kortet. Därefter sätter ett detaljerat designarbete igång. Vi måste se till att det vi bygger håller i rymdmiljö i 10-20 år. Därefter tillverkas korten här i huset – en konstruktion lämnar sällan huset under utvecklingen vilket är lite roligt. Sedan testar och validerar konstruktörerna sina kort. Slutligen byggs och testas hela apparaten inklusive eventuell mjukvara.

Vilken del tycker du är mest spännande i ­processen?
– Att se det färdiga kortet. Jag glömmer aldrig första gången jag testade ett så kallat ”flightkort”. Jag hade testat prototypkort många gånger, men kom plötsligt på att kortet jag höll i skulle ut i rymden. Den insikten var häftig. Sedan är våra processer i sig kul – vi jobbar mycket med processutveckling, där vi kan ta ut svängarna och tänka kreativt på hur vi kan jobba bättre. 

Hur skulle du beskriva stämningen på jobbet?
– Väldigt bra. Alla jobbar tillsammans för att hitta den bästa lösningen. Ibland kanske lösningen innebär att jobb flyttas mellan sektioner. Det är ­sällan något problem så länge som det leder till bättre resultat. Jag har väldigt bra kontakt med anställda och chefer såväl på min egen som på andra sektioner. Det är bara att gå förbi om man vill diskutera något. Jag tror att tillgängligheten och den ärliga viljan att alltid vilja hjälpa till är ganska unik för RUAG Space. Den kulturen har jag känt sen första dagen.
 
Vad är ditt råd till universitetsstuderande som vill jobba på RUAG Space?
–  Jag tror att exjobb är ett bra sätt att börja.
Prata med oss och fånga vårt intresse på arbets­marknadsdagar!