Här är powerkvinnornas 5 karriärknep

Foto: Foto:Christian Gustavsson

Din utveckling 29 Maj 2012 00:00

Vilka kan ha bättre tips på hur man gör karriär än de som redan har lyckats? Här är fem tips från Sveriges mäktigaste kvinnor.

I dag tycker många att det är självklart att kvinnor och män ska jobba på lika villkor. Men vi behöver inte backa många år för att hitta stora skillnader. Kvinnorna har gått från att, på 50-talet, ha särskilda kvinnolöner till att, i dag, axla tunga roller i såväl näringslivet som inom politiken.

I dag är samhället fullt av mäktiga kvinnor. Men de är fortfarande inte lika många som männen. Författarna Camilla Björkman och Ulrika Ek bestämde sig för att intervjua några framgångsrika kvinnor för att ta del av deras karriärknep. Resultatet blev boken Powerprincipen – Framgångsformeln som lyfter din karriär. Knepen är universella, men boken riktar sig främst till kvinnor. Trots att de intervjuade i boken är så vitt skilda personer som Charlotte Kalla och Alexandra Charles är deras karriärknep slående lika.

Så blir du framgångsrik:

1. Riv det största hindret i karriären
Powerkvinnorna angav att det största hindret i deras karriär har varit att ta reda på vad de vill arbeta med. När de väl visste det blev drivkraften starkare ­– nu brann de för sina jobb. Bry dig inte om vad andra tycker – gör DIN grej.

2. Hitta din grej.
Fråga dig själv om och om igen vid olika tillfällen; på morgonen, vid lunch, på en restaurang med vännerna, på ett seminarium eller i kassan på Ica: Vad är meningsfullt för mig? Du ­kommer få olika svar vid olika till­fällen – men till slut kan du skönja ett mönster: ­­Det här är min grej!

3. Utvärdera dig själv.
Ta dig tid att någon gång per år stanna upp och tänka igenom din yrkesroll. Vad trivs du med, vad trivs du inte med och vad skulle du vilja lära dig? Tänk igenom vad du själv kan påverka och vem du behöver prata med för att komma vidare: chefer, kollegor eller ditt kontaktnät?

4. Omvärdera ordet ”framgångsrik”.
Olika personer lägger olika värderingar i ordet framgångsrik. För någon är det viktigt att kunna titulera sig vd för ett stort börsnoterat företag. Andra tycker att framgång är att jobba med det man älskar. Vad innebär ordet för dig?

5. Lär dig ta betalt.
Vare sig du är egenföretagare eller anställd – lär dig ta betalt för ditt jobb. Många tycker att det är jobbigt att prata lön eller ersättning. Peppa dig själv innan en förhandling. Låt motparten lägga första budet, annars finns en risk att du lägger dig för lågt. Och acceptera inte första budet, det finns alltid en marginal att gå högre. Förhandla med ett leende – ingen vill hala upp plånboken om det råder dålig stämning.

 

Anna Blomberg
Publicerad 29 Maj 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin Din utveckling

Mitt arbete bidrar till en effektiv och bra utbildningsverksamhet

Täby kommun växer och möjlig­heterna är många. Den perfekta arbetsplatsen för en nyexaminerad ekonom.

Sponsrad

Din Karriär

10 säkra tecken på att du borde byta jobb

Livet är för kort för att du ska slösa bort det på arbetsplatser där du inte trivs!

Ditt Liv

”Den dagen jag slutar tvivla får ni komma och örfila mig”

Navid Modiri är artist, kommunikatör, kreatör och föreläsare. Plus en massa andra saker. Civilingenjör, som hans mamma hoppades på, är han...

Din Karriär

”Ifrågasätt din egen världsbild – hela tiden”

Mästerstrategen Per Schlingmann förklarar hur du skapar förändring och bygger ditt varumärke.

IKEA bygger vidare på basen för framtidens ledare

Ödmjukhet i kombination med viljestyrka – så kan IKEAs ledarskapsfilosofi kokas ner till en mening. Och Anna Palm ser till att det finns...

Sponsrad

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »