Så gör du grön karriär

Foto: Foto:Anna Ödlund

På jobbet 27 Jan 2010 00:00

Alla kan – och bör – göra något, och ett av de enklaste sätten att göra en ordentlig insats är att välja en grönare karriär.

Det är lättare än någonsin att göra en miljömedveten karriär. Här är våra tips – vare sig du vill satsa 100 procent eller bara 25.

Många av de jobb som räknas som gröna är egentligen variationer på redan existerande yrken som exempelvis snickare, sekreterare och vaktmästare.

Det är detaljerna i arbetet som avgör; snickaren kan använda återvunnet virke, sekreteraren kan minska energiåtgången och pappersanvändningen på kontoret, och vaktmästaren kan gå över till miljövänliga rengöringsmedel. Möjligheterna är många för den som är intresserad, och det kan lätt bli lite rörigt. Därför har vi valt att bena upp de olika graderna av engagemang efter den procentsats som du ser här nedan.

Vilken engagemangsnivå som än passar just dig går det att åstadkomma mycket. Vi människor är faktiskt riktigt duktiga på att förändra saker. En enkel blick bakåt i historien ger gott om bevis på det. Den som till exempel tror att världen aldrig har varit så smutsig som i dag kan googla den stora smogen i London 1952. Mellan den 5:e och 9:e december dog 4 000 Londonbor (mest barn och gamla) på grund av luftföroreningar – mer än dubbelt så många per dag som under Blitzen – och 8 000 till under de följande veckorna. Detta i en av den civiliserade världens viktigaste städer för bara drygt 50 år
sedan. I jämförelse med det är Londons luft år 2008 ren. Allt var inte sämre förr, men det är viktigt att hålla i minnet att allt sannerligen inte var bättre.

Så, hur mycket är du beredd att satsa för miljön?

100% – Starta grönt företag
Här handlar det om en helsatsning. Du startar troligen ett miljöföretag som bygger på en briljant idé du får eller på den forskning du gör efter grundutbildningen. Om du lyckas få investorer att stödja din idé kan du anställa personal, köpa utrustning och starta tillverkning.

75% – Jobba som miljöspecialist
Om du inte törs starta eget kan du ändå nischa din karriär mot miljöområdet. Du väljer en miljöinriktning på din utbildning och investerar pengar, tid och ansträngning på en specialisering som kommer att färga dina karriärval.

50% – Bli kontorets miljöpolis
Du har ingen specialiserad miljöutbilding utan bara ett brinnande intresse och en vilja att påverka. Och det kan du lätt göra, vilken bransch du än hamnar i. Som miljöombud på kontoret blir du ett föredöme för dina kollegor. Dessutom driver du företaget i en grönare riktning.

25% – Gör aldrig mindre än det här
Nu är vi nere på den miniminivå där vi alla borde befinna oss. Ditt yrke har inget med miljö att göra, och du är heller ingen predikande miljönörd, men du cyklar eller åker kollektivt till och från jobbet, kopierar sparsamt, går i trappen i stället för att ta hissen, dricker kranvatten till lunchen och eko-kaffe efteråt. Du påverkar helt enkelt genom det goda exemplets makt.

Henrik Harr
Publicerad 27 Jan 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

”Vi fortsätter vår tillväxt genom ett intensivt lagarbete”

Platzer Fastigheter arbetar aktivt och kundnära för fortsatt stads­utveckling i Göteborg.

Sponsrad

Din Karriär

10 säkra tecken på att du borde byta jobb

Livet är för kort för att du ska slösa bort det på arbetsplatser där du inte trivs!

Din Karriär

Så får du kollegorna att lyssna på dig

Här är listan över typerna som verkar sakna öron – och hur du når fram till dem.

Väderstad blickar framåt med stark innovationshunger

För mer än ett halvt sekel sedan lade Rune och Siw Stark grunden till det som i dag är lantbruksbolaget Väderstad. Ett antal ny­skapande...

Sponsrad

Din Karriär

8 appar som hjälper den ambitiöse på jobbet

Att planera arbete, nätverka eller ha personalansvar är inte alltid så lätt. Särskilt inte om du råkar vara ung eller ny på jobbet. Här är...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »