Därför är det sjukt viktigt att misslyckas
5 Mar 2015 kl: 00:00

Därför är det sjukt viktigt att misslyckas

1. Du stärker dina sociala band. Försök tänka på att du inte är den första i världen – och definitivt inte den sista – som har gjort samma misstag. Genom att dela med dig av dina misslyckanden och erkänna dina tillkortakommanden för din chef och dina medarbetare vinner du inte bara respekt för ditt mod, utan du stärker också de sociala banden. Tänk bara på de gånger du stöttat någon av dina nära och kära i en kris och hur det har fört er närmare varandra. ALLA har misslyckats någon gång och känner igen sig i din situation i någon mån. Att dela med sig skapar förtroende och gör att ni jobbar bättre tillsammans. Givetvis förutsatt att du inte jobbar med ett gäng sociopater utan empati – men då bör du ändå byta jobb illa kvickt.

2. Du bygger självförtroende. Man brukar säga att ”det som inte dödar, härdar”. Det stämmer kanske inte alltid. Men om du lyckas med bedriften att se ditt misstag som just ett misstag och inte som ett bevis på att du är en undermålig människa, finns allt att vinna. Att veta med dig att du klarat dig igenom en tuff utmaning skänker självförtroende och tillförsikt om din egen kapacitet. Att med full övertygelse kunna tänka; ”klarade jag det där, så ska jag nog klara det här med” kommer att ta dig över oanat höga berg.

3. Du blir ett analytiskt geni. Om du, efter att misstaget är åtgärdat, tar dig tid att reflektera över vilka faktorer som fick det att gå åt fanders, har du en gyllene möjlighet att bli en strateg i paritet med Napoleon. Sätt dig med penna och papper framför datorn (eller vad du nu föredrar) och punkta upp skeendet. Fråga ut inblandade om hur de uppfattade kommunikationen och situationen i helhet, för att sedan kunna ringa in vilka nyckelfaktorer som slog slint.

4. Du utvecklar verksamheten. Genom att först analysera vad som gått snett och sedan ta reda på om det finns fler ställen i organisationen där kunskaperna kan användas, kan du hjälpa verksamheten framåt, och därmed ha ordentligt med ammunition inför nästa löne- och utvecklingssamtal. Vem vet, kanske är det just dina misstag som en dag leder fram till dina vildaste karriärdrömmar?

5. Du måste våga för att vinna. Alla som är framgångsrika i sin nisch vittnar om att man måste våga chansa för att vinna. Ingemar Stenmark vann inte två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar genom att ta det lite försiktigt. För att citera mästarens mästare: ”Hä ä bar å åk”. Dessutom: Ingen minns en fegis.

6. Du kan slå mynt av dina misstag. Har du redan implementerat punkterna ovan med framgång? Då kanske det är dags att börja håva in cashen? Det finns redan flera olika workshops och föreläsningskoncept där framgångsrika människor berättar vad och hur de lärt av sina misstag. Varför inte bli en av dem? Se bara till att det inte att du är den enda som tycker att du är en framgångs-failare. Då är risken överhängande att du inte är en. Än.