Att se en byggnad bli färdig är en häftig känsla
9 Dec 2014 kl: 00:00

Att se en byggnad bli färdig är en häftig känsla

Det är en klar dag i Göteborg. Från konsultföretaget COWIs kontor i Majorna ser Camilla Juthage hela vägen över vattnet till Hisingen och det stora kontorshus som hon varit med och konstruerat på Lind­holmen. Utanför är det full ruljans i Fiskhamnen, där morgonens fångst håller på att lastas för utkörning.
– Vi har nog stans finaste utsikt. Typiskt nog sitter jag på kortsidan av huset och ser bara byggnaden bredvid, säger Camilla och skrattar.

Som konstruktör på COWI har Camilla arbetat med allt från att restaurera k-märkta hus till att konstruera nybyggen. Nyligen avslutade hon ett projekt som uppdragsledare för Kollaskolan i Kungsbacka. Med sina 9 000 kvadratmeter är det den största skolan i Sverige som byggts med den energisnåla passivhus-tekniken. Den här morgonen börjar med ett arkitektmöte inför nästa skolbygge, i närliggande Vallda.
– Att se en byggnad bli färdig är en häftig känsla. Det är något man lämnar efter sig och som förhoppningsvis kommer att stå där om 100 år. För mig som själv bor i Kungsbacka och har barn i skolåldern är de här projekten extra roliga, när barnen pratar om den fina nya skolan blir jag stolt.

Under mötet arbetar Camilla och hennes team tillsammans med arkitekten för att rita skolans stomme. De går igenom gestaltningen och försöker hitta det bästa sättet att bygga på. Att ge byggnaden de rätta förutsättningarna för en hållbar drift är viktigt. Camilla lägger stor vikt vid köldbryggor vid dörrar och fönster för att minska värmeläckage.
– Variationen är det bästa med att vara konsult. Varje projekt som vi jobbar med är unikt. Att jobba med gamla hus i innerstaden är till exempel helt annorlunda än ny­byggen. Då handlar det mycket om detektivarbete. Det kan dyka upp en hel del utmanande överraskningar, som gamla bjälklag eller en vallgrav under grunden.

Efter lunch är det dags för månadens gruppmöte. Camilla har nyligen blivit gruppchef med ansvar för tio medarbetare i ett team med konstruktörer. Under mötet går de igenom aktuella uppdrag för att se vilka nya anbud som kan få plats i kalendern. De slutar med att planera in julbesöket på Liseberg, där gruppen ska göra upp i en prestigefylld femkamp.
– Som gruppledare vill jag att vi ska utvecklas tillsammans genom att ta uppdrag där vi utmanas. På COWI har vi en enorm bredd som gör att vi kan ta oss an även stora och komplexa projekt. Om vi behöver en expert på geo­teknik, explosionsberäkning, betong eller fuktteknik finns de här i huset och i företaget.

Under sina tolv år på COWI har Camilla fått allt större ansvarsfulla uppgifter och utvecklats från renodlad konsult till ledare. Före­taget har också utvecklats och blivit en del av den globala COWI-koncernen. Den har över 6 000 med­arbetare med projekt i drygt 120 länder, så Camilla ser stora möjlig­heter för sin fortsatta karriär.
– Jag valde COWI för den härliga stämningen och den är fortfarande densamma. Många som börjar på COWI stannar kvar länge, så tror jag att det blir för mig också.