Supersnabba tips inför anställningsintervjun

28 Sep 2008 15:21
4
7
9779 visningar
Med jämna mellanrum intervjutränar jag människor som vill öva inför det skarpa intervjutillfället.

Något som är slående är att många upprepar samma misstag. Därför sammanfattar jag här några saker som många behöver tänka på.

Glöm tekniken

Många är faktiskt redan väldigt slipade inför intervjun. Har läst massor av tips och förberett sig väl. Men det kan lätt bli lite för tekniskt. Känslan blir att du varit på tusentals intervjuer. Och då undrar man förstås varför du inte fått något jobb än? Så försök att spänna av lite. Tänkt inte för mycket på tekniken utan fokusera på människan mitt emot dig. Det är kul att gå på intervju! Skratta åt det om du svarar klantigt och klumpigt på. Då visar du dig som en människa och det kommer att vara ett plus.

Lyssna på frågan

Det här tipset är också viktigt om du redan läst på tränat tidigare. Du kan säkert redan många av intervjufrågorna som brukar ställas. Problemet är att de finns i många olika varianter: "Berätta lite om dig själv", "berätta om din bakgrund" eller "berätta lite om ditt tidigare arbetsliv", låter lika men är tre helt olika frågor. Lyssna efter den exakta formuleringen och tillåt dig att tänka efter en stund i stället för att haspla ur dig en färdig formulering. Andas och le, så går några sekunder och du får en stunds betänketid för att hitta rätt svar. Andas och le!

Svara på frågan - och inte så mycket mer

Om man inte lyssnar ordentligt kan man till exempel plötsligt börja berätta om sina svagheter, trots att det inte ens var efterfrågat. Det hände under en träning när min kund tyckte att jag sa: "Berätta om dina styrkor och svagheter". "och svagheter" sa jag dock aldrig.

Det är också lätt att trassla in sig i långa krångliga och oväsentliga resonemang när du svarar på mer än det som efterfrågas. Och då händer det rätt som det är att du sitter där och berättar mindre fördelaktiga saker om dig själv. Dumt!

Svara på frågan - och lite till

Här kommer ett undantag till ovanstående tips. Om tillfället yppas kan du naturligtvis passa på att flika in någonting som inte riktigt efterfrågades, men som känns relevant i sammanhanget, och som du verkligen vill berätta. Oftast någonting positivt om dig själv, som du misstänker att du inte kommer att få någon fråga om. Men håll det kort.

Läs ytterligare två tips hos CV-Skolan.

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
Anonym
1 Oct 2008 12:08

Jag är nog inte säker på att jag förstå dig heller Liza. Och när jag funderat lite har jag kommit fram till att jag levt efter "fake it..." i hela mitt liv. Jag skulle nog inte haft en enda anställning, skrivit en enda bok eller startat ett enda företag om jag inte gjort det. Jag skulle förmodligen haft ett skittråkigt liv. Nu jobbar jag med det jag brinner för och är glad för att jag vågat ta de steget. För mig handlar det om en nödvändighet för att tex kunna byta bransch mitt i livet.Det kommer för övrigt min nästa artikel handla om. Där tänker jag skriva om att jag anser att utbildning är överskattat.

Anonym
1 Oct 2008 10:10

Jag var mest nyfiken vad du ansåg om uttrycket. Det är kanske inte relevant i så många anställningssammanhang. Men för de flesta som väljer att starta eget. Men nu slutar jag kommentera för allt jag skriver verkar missförstås.

Anonym
30 Sep 2008 19:21

Min fråga gällde rent allmänt. Man kan tolka råden i din intervju som om man ska träna bort sin spontanitet och, sin möjligen medfödda, ärlighet. Om jag går på en intervju för ett uppdrag så förbereder ja mig noga också. Men jag förbereder mig mer vad gäller fakta. Vilka är det jag ska träffa? Vad vill de åstadkomma? Hur kan jag hjälpa dem? På själva intervjun anstrnger jag mig att lyssna för att få mer kött på benen på dessa punkter. Lyssna, lyssna. Jag lägger inga som helst band på min spontanitet. Ut kommer svagheter såväl som styrkor. Jag vill att de väljer mig, just precis mig, som jag är. Sån är jag. Min relation till uttrycket "Ärlighet vara längst" är: HELLA YES!

Anonym
30 Sep 2008 18:11

Jag har aldrig pratat om att mörka någonting eller spela. Men tänk dig följande. Du sitter på din första dejt med en person du är väldigt förtjust i. Börjar du då med att berätta att du är dålig på att laga mat, ganska slarvig och inget vidare på att passa tider?Här är vi kanske olika men det skulle i alla fall aldrig jag göra och situationen liknar väldigt mycket en intervju. Sen kanske du får en direkt fråga om dina kokkonster och då känns det nog bäst att vara uppriktig. Du vet att en lögn nu kommer att avslöjas och det är en förbannat dålig start på en relation.Hur ställer förresten du dig till uttrycket "fake it till you make it"?Sen gillar jag det konkreta :-)

Anonym
30 Sep 2008 13:21

Hej Liza

Visst är det en styrka att kunna prata om sina svagheter. Men jag ser ingen anledning till att ta upp det om det inte efterfrågas. Du har säkert sökt jobbet eftersom du verkligen vill ha det och känner dig som klippt och skuren för det. Då bör fokuset vara positivt.Men nu är ju frågan om ärlighet väldigt allmänt ställd. Jag känner att jag kanske svarar på helt fel saker. Du kanske har något exempel som du tänkte på Peter? Eller har du något konkret fall Liza?

Anonym
30 Sep 2008 08:48

Intressant fråga Peter. Tror nog att det gäller i de allra flesta fall. Blir en ganska dålig start på en relation om man börjar med att ljuga. Fast det beror ju lite på hur man tolkar den. Man måste ju tex inte berätta vad man är dålig på om det inte ens efterfrågas. Att inte säga allt och att ljuga tycker i alla fall inte jag är samma sak.

Anonym
29 Sep 2008 19:12

Jag måste ställa en kontrollfråga. Hur ser du på uttrycket "Ärlighet varar längst"?

19 Sep 2014 09:55
STRESS OCH BALANS Rädslan för att misslyckas som nykomling på jobbet kan vara förlamande. Här är ett gäng enkla knep för att komma över den.
Inga kommentarer: Kommentera
18 Sep 2014 07:16
SÖKA JOBB Högutbildad storstadsbo under 30? Då är chansen stor att du någon gång bott utomlands – allra troligast i Norge. Allt fler svenskar flyttar nämligen ut i världen. Vi reder ut vilka som är mest flyttbenägna, vart de flyttar och varför.
17 Sep 2014 09:24
PÅ JOBBET Många av oss sitter ner under stora delar av arbetsdagen. Men vad gör det med kroppen, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
16 Sep 2014 09:14
KARRIÄRTIPS Vet du inte riktigt var du har din chef? Ta reda på det i så fall. En bra relation med din chef är A och O för en framgångsrik karriär.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Sep 2014 09:40
KARRIÄR Att smidigt kunna kombinera jobbet med livet hemma är en dröm för många. Men vad är fördelarna och nackdelarna, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
12 Sep 2014 08:55
PÅ JOBBET Sugen på att slippa onödiga konflikter på jobbet samtidigt som du gör dig omåttligt populär? Då ska du inte missa den här checklistan.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Sep 2014 08:16
NÄTVERKA Guide till fler besökare, den perfekta profilbilden och andra knep som får dig att sticka ut bland Linkedins alla hundratals miljoner användare. Varsågoda!
Inga kommentarer: Kommentera
10 Sep 2014 08:48
PERSONLIG UTVECKLING Företagslopp, lunchjogg och elittränade vd:ar – håller löpningen på att bli vår tids affärskultur?
Inga kommentarer: Kommentera
9 Sep 2014 08:12
CV OCH PERSONLIGT BREV Sugen på att överdriva eller till och med ljuga i ditt cv för att se till att knipa jobbet? Här berättar Shortcuts rekryteringsexpert hur du kan göra istället.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Sep 2014 08:16
PÅ JOBBET Petar chefen i precis allt du gör och känner du dig ständigt ifrågasatt? Då är det dags att sätta ner foten. Shortcut hjälper dig.
Inga kommentarer: Kommentera
5 Sep 2014 08:21
PÅ JOBBET Kär? Grattis! Kär i en kollega? Grattis även till det! Men kolla in de här tipsen på hur ni sköter situationen snyggast så karriären slipper ta stryk.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 11:34
NÄTVERK Talangnätverket Nova har låtit sina medlemmar bekänna politisk färg inför det stundande riksdagsvalet. Här är resultaten.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 08:17
CV OCH PERSONLIGT BREV Du har alla chanser i världen att imponera på rekryterarna genom enkelt detektivarbete. Här får du veta hur!
Inga kommentarer: Kommentera
3 Sep 2014 08:14
LEDARSKAP Du måste vara på toppen för att kunna påverka globalt. Med den inställningen har Eliza Kücükaslan hela tiden siktat högre. Som vd för Milvik i Ghana utsågs hon till Framtidens kvinnliga ledare 2014.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Sep 2014 08:36
PERSONLIG UTVECKLING Semestern känns som ett avlägset minne och livet likaså? Knappast. Här får du de bästa tipsen för en höst fylld av livsglädje.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Sep 2014 08:28
SÖKA JOBB Att hantera en anställningsintervju när du blev sparkad från ditt senaste jobb kan vara trixigt. Här får du tipsen som gör dig till vinnare trots tidigare nederlag.
Inga kommentarer: Kommentera
29 Aug 2014 09:03
CV OCH PERSONLIGT BREV Gör inte misstaget och tro att ett cv duger i all evighet. Så här ser du till att hålla det fräscht!
Inga kommentarer: Kommentera
28 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Det är inte bara på bröllop du behöver ha koll på koden när det gäller klädsel. Även i affärsvärlden finns det tillfällen då det är viktigt med koll för att inte göra en klädtabbe.
Inga kommentarer: Kommentera
27 Aug 2014 08:42
PERSONLIG UTVECKLING Långtifrån alla vill eller kan vara den som syns och hörs mest. Här tipsar författaren Linus Jonkman om hur introverta personer tacklar jobbsökande och fördomar.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Aug 2014 07:04
SÖKA JOBB Älskar du dig själv mer än något annat? Då kan det hända att du lyckas bättre än andra när det är dags för anställningsintervju, visar en ny amerikansk studie.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |
Effektiv lunchträning på 20 minuter
25 Aug 2014 08:15
Stick ut med hjälp av kaffemuggen
22 Aug 2014 08:22
Så klarar du första tiden på nya jobbet
21 Aug 2014 07:00
Retoriken som säkrar din framtid
21 Aug 2014 07:00
4 frågor DU bör ställa på intervjun
20 Aug 2014 08:24
Går du mot strömmen och har koll?
19 Aug 2014 08:22
6 karriärboostande sommarprat
18 Aug 2014 11:53
Formeln för den perfekta Linkedin-bilden
14 Aug 2014 07:03
Så undviker du efter semester-deppen
13 Aug 2014 14:15
Slutletat – här hittar du lyckan
13 Aug 2014 10:09
10 sätt att sno politikernas makt
11 Aug 2014 11:23
Spring dig till en längre karriär
7 Aug 2014 07:00
Miljötrenderna som ger bättre ekonomi
6 Aug 2014 20:00
Lista: Yrkena som dras till varandra
6 Aug 2014 08:29
10 tips som gör dig ekonomiskt oberoende
4 Aug 2014 08:43
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Internationell Karriär

SPONSRAT INNEHÅLL
Gör internationell karriär hos:

Shortcutjobb