Foto: Jezzica Sunmo & Beata Boucht

CV:t rekryteraren älskar

16 Apr 2012 07:59
0
0
6396 visningar
CV OCH PERSONLIGT BREV Med flera hundra sökande gäller det att sticka ut med ditt CV. Shortcut har testat fyra olika typer av ansökningar. Här är de rekryterarna faller för!

Känns det traditionella CV:t alltför fyrkantigt för dig? Kanske ska du i så fall satsa på någon av de nya, kreativa CV-tjänster som poppar upp just nu.

 

En av de senaste trenderna i jobbsökardjungeln är video-CV:n, det vill säga att spela in en presentation av sig själv på en videofilm som sedan skickas till arbetsgivaren. Christian Hultén är vd på företaget Zerolime, som erbjuder videobaserade lösningar för rekrytering och bemanning.
– Med en videofilm kan du i ett tidigt skede visa vem du är och framhäva dina styrkor på ett personligt sätt, mer än bara på papper.


Är du inte övertygad om att en film med dig själv i huvudrollen är nyckeln till drömjobbet finns andra vägar att gå. Ingela Skullman är grundare och vd på företaget Teamfactory som specialiserar sig på tekniken storytelling. Metoden innebär att det personliga brevet skrivs som en berättelse.
– I dag pratas det mycket om det personliga varu­märket.Skriva cv, foto, tips, cv, personligt brev, Jesper, makeover En bra berättad historia ger arbets­givaren en inblick i dina kvaliteter, vem du är som person och vad som gör dig unik, säger Ingela.
Innan skrivandet påbörjas gör skribenten en djupintervju med den jobbsökande för att säkerställa att rätt egenskaper lyfts fram. Fördelen med metoden är, förutom att du blir ihågkommen, att rekryteraren får en mer levande bild av dig som kandidat. Men börjar du redan nu fundera på filmmanus och kreativa layoutidéer så tänk på att inte flippa ut totalt.

 

Även om en videofilm eller en spännande berättelse är ett bra sätt att skilja sig från mängden, fyller det vanliga CV:t en viktig funktion.
– För att arbetsgivaren ska få en komplett bild bör du kombinera båda delarna, påpekar Christian Hultén, som får medhåll från de rekryterare vi har pratat med.

 

 

Se vad Elin Josefsson på Ikea och Helen Leitner Larsson på Adecco tycker om våra fyra ansökningstyper här nedan!

 

STORYTELLING CV

cv, skriva cv, storytelling→ Den här ansökan framställer dig som guds gåva till arbetsgivaren – bokstavligt talat. Genom en påhittad konversation mellan chefsguden Zeus och de andra gudarna berättas din historia. I dig tycker sig Zeus ha hittat den perfekta kandidaten, och förklarar tålmodigt hur du genom åren har stöpts till att passa just det här företaget.

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Det här fungerar inte alls. Dels är det svårt att se vad du har gjort tidigare, dels fångar inledningen inte mitt intresse. Att skriva en sådan här typ av ansökan är riskfyllt och för att lyckas måste du vara otroligt skicklig. I den här texten måste jag leta för att hitta dina nyckelkompetenser.

 

 

KLASSISKT CV

cv, skriva cv, klassiskt→ Du vill köra på ett säkert kort, och väljer därför att skriva en klassisk ansökan. I CV:t radar du upp vilka erfarenheter du har och vilka lärdomar du har dragit av dina olika anställningar och från föreningslivet. I brevet skriver du på ett rakt och trevligt sätt hur du tror att dessa erfaren­heter skulle komma till användning hos arbets­givaren.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– Så här ser majoriteten av de ansökningar vi får in ut. Visst finns det en risk att du inte sticker ut, men samtidigt är det ett format som alltid fungerar. Som rekryterare vill jag snabbt få en överblick av vad du har gjort tidigare. Det ger en bra helhetsbild av dig som kandidat.

 

 

NYTÄNKANDE CV

cv, skriva cv, nytänkande cv→ Du vill göra ett starkt första intryck, och väljer därför att trycka upp ett antal specialdesignade kaffe­muggar med texten ”Jag är rykande het”. Dessa skickar du ut till rekryterare på dina drömarbetsplatser tillsammans med ditt CV och ett kort meddelande som avslutas med frasen ”Ska vi ta en kaffe och snacka jobb?”

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Rent spontant känns den här kandidaten som en säljartyp. Gäller det en tjänst inom reklambranschen kan det säkert fungera, men då måste det vara en riktigt snygg mugg. Väljer du denna metod är det på egen risk, det gäller att det du skickar hamnar hos rätt person.

 

 

VIDEO-CV

cv, skriva cv, storytelling→ På en specialgjord sajt har du kompletterat informationen i ditt CV med en liten videosnutt där du berättar mer om dig själv och vem du är som person. Framför kameran får du chansen att göra ett bra intryck på ett mer personligt plan, där kroppsspråk, kläder och fram­toning ger en helhetsbild av dig som person.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– En videofilm är ett bra komplement till det klassiska CV:t. Söker du ett säljarjobb eller en annan tjänst där din personlighet väger tyngst kan det vara relevant att sälja in sig på ett personligt sätt. En film säger ju mer om dig som person än ett vanligt brev.

 

 

Text: Helena Nordh

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
17 Sep 2014 09:24
PÅ JOBBET Många av oss sitter ner under stora delar av arbetsdagen. Men vad gör det med kroppen, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
16 Sep 2014 09:14
KARRIÄRTIPS Vet du inte riktigt var du har din chef? Ta reda på det i så fall. En bra relation med din chef är A och O för en framgångsrik karriär.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Sep 2014 09:40
KARRIÄR Att smidigt kunna kombinera jobbet med livet hemma är en dröm för många. Men vad är fördelarna och nackdelarna, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
12 Sep 2014 08:55
PÅ JOBBET Sugen på att slippa onödiga konflikter på jobbet samtidigt som du gör dig omåttligt populär? Då ska du inte missa den här checklistan.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Sep 2014 08:16
NÄTVERKA Guide till fler besökare, den perfekta profilbilden och andra knep som får dig att sticka ut bland Linkedins alla hundratals miljoner användare. Varsågoda!
Inga kommentarer: Kommentera
10 Sep 2014 08:48
PERSONLIG UTVECKLING Företagslopp, lunchjogg och elittränade vd:ar – håller löpningen på att bli vår tids affärskultur?
Inga kommentarer: Kommentera
9 Sep 2014 08:12
CV OCH PERSONLIGT BREV Sugen på att överdriva eller till och med ljuga i ditt cv för att se till att knipa jobbet? Här berättar Shortcuts rekryteringsexpert hur du kan göra istället.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Sep 2014 08:16
PÅ JOBBET Petar chefen i precis allt du gör och känner du dig ständigt ifrågasatt? Då är det dags att sätta ner foten. Shortcut hjälper dig.
Inga kommentarer: Kommentera
5 Sep 2014 08:21
PÅ JOBBET Kär? Grattis! Kär i en kollega? Grattis även till det! Men kolla in de här tipsen på hur ni sköter situationen snyggast så karriären slipper ta stryk.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 11:34
NÄTVERK Talangnätverket Nova har låtit sina medlemmar bekänna politisk färg inför det stundande riksdagsvalet. Här är resultaten.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 08:17
CV OCH PERSONLIGT BREV Du har alla chanser i världen att imponera på rekryterarna genom enkelt detektivarbete. Här får du veta hur!
Inga kommentarer: Kommentera
3 Sep 2014 08:14
LEDARSKAP Du måste vara på toppen för att kunna påverka globalt. Med den inställningen har Eliza Kücükaslan hela tiden siktat högre. Som vd för Milvik i Ghana utsågs hon till Framtidens kvinnliga ledare 2014.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Sep 2014 08:36
PERSONLIG UTVECKLING Semestern känns som ett avlägset minne och livet likaså? Knappast. Här får du de bästa tipsen för en höst fylld av livsglädje.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Sep 2014 08:28
SÖKA JOBB Att hantera en anställningsintervju när du blev sparkad från ditt senaste jobb kan vara trixigt. Här får du tipsen som gör dig till vinnare trots tidigare nederlag.
Inga kommentarer: Kommentera
29 Aug 2014 09:03
CV OCH PERSONLIGT BREV Gör inte misstaget och tro att ett cv duger i all evighet. Så här ser du till att hålla det fräscht!
Inga kommentarer: Kommentera
28 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Det är inte bara på bröllop du behöver ha koll på koden när det gäller klädsel. Även i affärsvärlden finns det tillfällen då det är viktigt med koll för att inte göra en klädtabbe.
Inga kommentarer: Kommentera
27 Aug 2014 08:42
PERSONLIG UTVECKLING Långtifrån alla vill eller kan vara den som syns och hörs mest. Här tipsar författaren Linus Jonkman om hur introverta personer tacklar jobbsökande och fördomar.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Aug 2014 07:04
SÖKA JOBB Älskar du dig själv mer än något annat? Då kan det hända att du lyckas bättre än andra när det är dags för anställningsintervju, visar en ny amerikansk studie.
Inga kommentarer: Kommentera
25 Aug 2014 08:15
STRESS OCH BALANS Med tabata-träning kommer du i form på bara 20 minuter. Så passa på att förläng sommaren med ett pass utomhus! Här tipsar experten Caroline Nilsson om träningschema och upplägg.
Inga kommentarer: Kommentera
22 Aug 2014 08:22
PÅ JOBBET Kaffe- eller temuggen på jobbet är för många vad en snuttefilt är för ett barn. Här hittar du sex originella muggar som du lär hålla hårt i.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |
Så klarar du första tiden på nya jobbet
21 Aug 2014 07:00
Retoriken som säkrar din framtid
21 Aug 2014 07:00
4 frågor DU bör ställa på intervjun
20 Aug 2014 08:24
Går du mot strömmen och har koll?
19 Aug 2014 08:22
6 karriärboostande sommarprat
18 Aug 2014 11:53
Formeln för den perfekta Linkedin-bilden
14 Aug 2014 07:03
Så undviker du efter semester-deppen
13 Aug 2014 14:15
Slutletat – här hittar du lyckan
13 Aug 2014 10:09
10 sätt att sno politikernas makt
11 Aug 2014 11:23
Spring dig till en längre karriär
7 Aug 2014 07:00
Miljötrenderna som ger bättre ekonomi
6 Aug 2014 20:00
Lista: Yrkena som dras till varandra
6 Aug 2014 08:29
10 tips som gör dig ekonomiskt oberoende
4 Aug 2014 08:43
Så byter du ut 4 cv-klyschor
31 Jul 2014 07:00
Rösten som gjort en egen karriär
30 Jul 2014 08:51
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidsföretagen

SPONSRAT INNEHÅLL
Jobba på något av Framtidsföretagen:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!