Foto: Jezzica Sunmo & Beata Boucht

CV:t rekryteraren älskar

16 Apr 2012 07:59
0
0
6028 visningar
CV OCH PERSONLIGT BREV Med flera hundra sökande gäller det att sticka ut med ditt CV. Shortcut har testat fyra olika typer av ansökningar. Här är de rekryterarna faller för!

Känns det traditionella CV:t alltför fyrkantigt för dig? Kanske ska du i så fall satsa på någon av de nya, kreativa CV-tjänster som poppar upp just nu.

 

En av de senaste trenderna i jobbsökardjungeln är video-CV:n, det vill säga att spela in en presentation av sig själv på en videofilm som sedan skickas till arbetsgivaren. Christian Hultén är vd på företaget Zerolime, som erbjuder videobaserade lösningar för rekrytering och bemanning.
– Med en videofilm kan du i ett tidigt skede visa vem du är och framhäva dina styrkor på ett personligt sätt, mer än bara på papper.


Är du inte övertygad om att en film med dig själv i huvudrollen är nyckeln till drömjobbet finns andra vägar att gå. Ingela Skullman är grundare och vd på företaget Teamfactory som specialiserar sig på tekniken storytelling. Metoden innebär att det personliga brevet skrivs som en berättelse.
– I dag pratas det mycket om det personliga varu­märket.Skriva cv, foto, tips, cv, personligt brev, Jesper, makeover En bra berättad historia ger arbets­givaren en inblick i dina kvaliteter, vem du är som person och vad som gör dig unik, säger Ingela.
Innan skrivandet påbörjas gör skribenten en djupintervju med den jobbsökande för att säkerställa att rätt egenskaper lyfts fram. Fördelen med metoden är, förutom att du blir ihågkommen, att rekryteraren får en mer levande bild av dig som kandidat. Men börjar du redan nu fundera på filmmanus och kreativa layoutidéer så tänk på att inte flippa ut totalt.

 

Även om en videofilm eller en spännande berättelse är ett bra sätt att skilja sig från mängden, fyller det vanliga CV:t en viktig funktion.
– För att arbetsgivaren ska få en komplett bild bör du kombinera båda delarna, påpekar Christian Hultén, som får medhåll från de rekryterare vi har pratat med.

 

 

Se vad Elin Josefsson på Ikea och Helen Leitner Larsson på Adecco tycker om våra fyra ansökningstyper här nedan!

 

STORYTELLING CV

cv, skriva cv, storytelling→ Den här ansökan framställer dig som guds gåva till arbetsgivaren – bokstavligt talat. Genom en påhittad konversation mellan chefsguden Zeus och de andra gudarna berättas din historia. I dig tycker sig Zeus ha hittat den perfekta kandidaten, och förklarar tålmodigt hur du genom åren har stöpts till att passa just det här företaget.

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Det här fungerar inte alls. Dels är det svårt att se vad du har gjort tidigare, dels fångar inledningen inte mitt intresse. Att skriva en sådan här typ av ansökan är riskfyllt och för att lyckas måste du vara otroligt skicklig. I den här texten måste jag leta för att hitta dina nyckelkompetenser.

 

 

KLASSISKT CV

cv, skriva cv, klassiskt→ Du vill köra på ett säkert kort, och väljer därför att skriva en klassisk ansökan. I CV:t radar du upp vilka erfarenheter du har och vilka lärdomar du har dragit av dina olika anställningar och från föreningslivet. I brevet skriver du på ett rakt och trevligt sätt hur du tror att dessa erfaren­heter skulle komma till användning hos arbets­givaren.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– Så här ser majoriteten av de ansökningar vi får in ut. Visst finns det en risk att du inte sticker ut, men samtidigt är det ett format som alltid fungerar. Som rekryterare vill jag snabbt få en överblick av vad du har gjort tidigare. Det ger en bra helhetsbild av dig som kandidat.

 

 

NYTÄNKANDE CV

cv, skriva cv, nytänkande cv→ Du vill göra ett starkt första intryck, och väljer därför att trycka upp ett antal specialdesignade kaffe­muggar med texten ”Jag är rykande het”. Dessa skickar du ut till rekryterare på dina drömarbetsplatser tillsammans med ditt CV och ett kort meddelande som avslutas med frasen ”Ska vi ta en kaffe och snacka jobb?”

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Rent spontant känns den här kandidaten som en säljartyp. Gäller det en tjänst inom reklambranschen kan det säkert fungera, men då måste det vara en riktigt snygg mugg. Väljer du denna metod är det på egen risk, det gäller att det du skickar hamnar hos rätt person.

 

 

VIDEO-CV

cv, skriva cv, storytelling→ På en specialgjord sajt har du kompletterat informationen i ditt CV med en liten videosnutt där du berättar mer om dig själv och vem du är som person. Framför kameran får du chansen att göra ett bra intryck på ett mer personligt plan, där kroppsspråk, kläder och fram­toning ger en helhetsbild av dig som person.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– En videofilm är ett bra komplement till det klassiska CV:t. Söker du ett säljarjobb eller en annan tjänst där din personlighet väger tyngst kan det vara relevant att sälja in sig på ett personligt sätt. En film säger ju mer om dig som person än ett vanligt brev.

 

 

Text: Helena Nordh

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
16 Apr 2014 14:54
LEDARSKAP Är du chef eller ledare? Håll dig borta från de vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson, författare till boken Chefsliv – det ska fan vara chef.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Apr 2014 18:15
STRESS OCH BALANS Semestern närmar sig och allt fler känner sig stressade över allt de måste hinna med innan ledigheten. Behöver du slappna av? Kolla in de här tipsen.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Apr 2014 17:57
PENGAR Barn till personer med hög status är i genomsnitt längre än barn till personer med låg status. Ny forskning vid Göteborgs Universitet visar att våra levnadsvillkor har inflytande på hur långa vi blir.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Apr 2014 18:45
FRAMTIDENS KVINNLIGA LEDARE Kvinnor känner större ansvar för samhällsförändringar än män, enligt en undersökning från Ashoka, organisationen för socialt entreprenörskap.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Apr 2014 15:48
AKTUELLT Anställ personer med olika etnisk, social och kulturell bakgrund. Det tycker sex av tio svenskar, som vill se ökad mångfald på jobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
9 Apr 2014 13:28
PERSONLIG UTVECKLING Utvecklingssamtal är ett faktum på många arbetsplatser, vare sig du gillar det eller inte. Men hur överlever du detta, ofta kritiska, samtal med din chef? Nedan listar vi åtta tips för att ta kontroll över situationen.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Apr 2014 14:59
PÅ JOBBET Känner du dig ibland som en bluff på jobbet? En titel utan substans? En karriärsballong vars största skräck är en synål? Lugn, du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Apr 2014 12:13
PERSONLIG UTVECKLING Tar du av dig skorna inomhus, säger tack hela tiden och är duktig på att facebooka? Då är du en typisk svensk, sett ur en utlännings ögon.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Apr 2014 12:48
PÅ JOBBET Arbetar du som sjuksköterska eller lärare? Då är du med stor sannolikhet inte psykopat. Bland chefer och advokater däremot, finns fler psykopater eftersom dessa yrken inte kräver något känslomässig engagemang.
Inga kommentarer: Kommentera
3 Apr 2014 12:24
TIPS Annika Östberg och Paolo Roberto – de utsågs till Sveriges bästa talare 2013. Talarforum delade under Talargalan på Berns i Stockholm ut priset till årets bästa manliga respektive kvinnliga talare.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Apr 2014 13:40
AKTUELLT Polisen börjar ta betalt för fyllecell och Nokia uppdaterar sin gamla käpphäst 3310. Gick du på skämtet? Här listar vi de fem bästa skämten som företagen och organisationer försökte lura oss med.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Apr 2014 13:39
PÅ JOBBET Svenskar älskar internet. Så pass mycket att vi ligger i toppen av listan över den högsta internetanvändningen i världen. Men hur mycket surfar vi svenskar egentligen? Den nya internettjänsten Surfkoll ger dig svaret.
Inga kommentarer: Kommentera
31 Mar 2014 08:20
STRESS OCH BALANS Stress på jobbet eller problem i privatlivet. Vad som får oss att prestera sämre på arbetet beror helt på vem du frågar, de anställda själva eller ­arbetsgivarna.
Inga kommentarer: Kommentera
28 Mar 2014 08:20
JOBBINTERVJU Det är rekryteraren som står emellan dig och ditt drömjobb. Så vad gör du när intervjuaren visar sig vara riktigt dålig på sitt jobb? Här får du tipsen som räddar dig på mardrömsintervjuerna
Inga kommentarer: Kommentera
Inga kommentarer: Kommentera
27 Mar 2014 07:00
CV OCH PERSONLIGT BREV En rekryterare vill veta vad just du kan bidra med som anställd och det är bra om det är mer än stavfel. Kolla in cv-experten Charlotte Ulvros genomgång av Fredriks jobbansökan!
Inga kommentarer: Kommentera
26 Mar 2014 11:50
PÅ JOBBET Den 26 mars är för tredje året i rad lika med jobba hemma-dagen. Här tipsar experten Lena Lid Falkman om hur du jobbar bäst långt borta från kontoret.
Inga kommentarer: Kommentera
24 Mar 2014 08:21
AKTUELLT Statusjakt, stress, ledarskap och hjärnan. Här tipsar Shortcut om fyra föreläsningar runt om i landet värda att kolla in.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Mar 2014 08:39
AKTUELLT Vilket är det bästa gör-det-själv-projektet och vad är det som är så himla bra med 2014 egentligen? Shortcuts tyckarpanel säger sitt om stort och smått. Håller du med dem?
Inga kommentarer: Kommentera
20 Mar 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Räcker tio minuters sömn och vilken app kan hjälpa dig att vakna bäst på morgonen? Här hittar du sanningarna som kan göra dina nätter fridfulla.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |
5 chefstyper och hur de vill styra dig
18 Mar 2014 12:28
"Sluta snacka skit om dig själv"
18 Mar 2014 09:53
Krönika: Sjukt lätt att starta eget
14 Mar 2014 10:22
LISTA: Här gör du bäst lönekarriär
13 Mar 2014 07:00
5 karriärmissar du gör bäst i att undvika
12 Mar 2014 13:07
Konsult inga konstigheter
11 Mar 2014 08:21
Hon bevisar makten i nätverkandet
10 Mar 2014 08:18
Alla talar om: feminismen
8 Mar 2014 09:12
6 sätt att bli omtyckt av kollegorna
7 Mar 2014 08:05
Så byter du karriär
5 Mar 2014 18:05
LISTA: Här finns jobben 2014
5 Mar 2014 08:30
Så stor är löneskillnaden
4 Mar 2014 11:16
6 tips på hur du kryddar din relation med jobbet
28 Feb 2014 08:15
Enkla tricket som ger ny energi
27 Feb 2014 07:02
Så charmar du rekryteraren
26 Feb 2014 14:42
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Unga chefer

SPONSRAT INNEHÅLL
Här kan du göra karriär som ung chef:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!