Foto: Jezzica Sunmo & Beata Boucht

CV:t rekryteraren älskar

16 Apr 2012 07:59
0
0
6284 visningar
CV OCH PERSONLIGT BREV Med flera hundra sökande gäller det att sticka ut med ditt CV. Shortcut har testat fyra olika typer av ansökningar. Här är de rekryterarna faller för!

Känns det traditionella CV:t alltför fyrkantigt för dig? Kanske ska du i så fall satsa på någon av de nya, kreativa CV-tjänster som poppar upp just nu.

 

En av de senaste trenderna i jobbsökardjungeln är video-CV:n, det vill säga att spela in en presentation av sig själv på en videofilm som sedan skickas till arbetsgivaren. Christian Hultén är vd på företaget Zerolime, som erbjuder videobaserade lösningar för rekrytering och bemanning.
– Med en videofilm kan du i ett tidigt skede visa vem du är och framhäva dina styrkor på ett personligt sätt, mer än bara på papper.


Är du inte övertygad om att en film med dig själv i huvudrollen är nyckeln till drömjobbet finns andra vägar att gå. Ingela Skullman är grundare och vd på företaget Teamfactory som specialiserar sig på tekniken storytelling. Metoden innebär att det personliga brevet skrivs som en berättelse.
– I dag pratas det mycket om det personliga varu­märket.Skriva cv, foto, tips, cv, personligt brev, Jesper, makeover En bra berättad historia ger arbets­givaren en inblick i dina kvaliteter, vem du är som person och vad som gör dig unik, säger Ingela.
Innan skrivandet påbörjas gör skribenten en djupintervju med den jobbsökande för att säkerställa att rätt egenskaper lyfts fram. Fördelen med metoden är, förutom att du blir ihågkommen, att rekryteraren får en mer levande bild av dig som kandidat. Men börjar du redan nu fundera på filmmanus och kreativa layoutidéer så tänk på att inte flippa ut totalt.

 

Även om en videofilm eller en spännande berättelse är ett bra sätt att skilja sig från mängden, fyller det vanliga CV:t en viktig funktion.
– För att arbetsgivaren ska få en komplett bild bör du kombinera båda delarna, påpekar Christian Hultén, som får medhåll från de rekryterare vi har pratat med.

 

 

Se vad Elin Josefsson på Ikea och Helen Leitner Larsson på Adecco tycker om våra fyra ansökningstyper här nedan!

 

STORYTELLING CV

cv, skriva cv, storytelling→ Den här ansökan framställer dig som guds gåva till arbetsgivaren – bokstavligt talat. Genom en påhittad konversation mellan chefsguden Zeus och de andra gudarna berättas din historia. I dig tycker sig Zeus ha hittat den perfekta kandidaten, och förklarar tålmodigt hur du genom åren har stöpts till att passa just det här företaget.

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Det här fungerar inte alls. Dels är det svårt att se vad du har gjort tidigare, dels fångar inledningen inte mitt intresse. Att skriva en sådan här typ av ansökan är riskfyllt och för att lyckas måste du vara otroligt skicklig. I den här texten måste jag leta för att hitta dina nyckelkompetenser.

 

 

KLASSISKT CV

cv, skriva cv, klassiskt→ Du vill köra på ett säkert kort, och väljer därför att skriva en klassisk ansökan. I CV:t radar du upp vilka erfarenheter du har och vilka lärdomar du har dragit av dina olika anställningar och från föreningslivet. I brevet skriver du på ett rakt och trevligt sätt hur du tror att dessa erfaren­heter skulle komma till användning hos arbets­givaren.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– Så här ser majoriteten av de ansökningar vi får in ut. Visst finns det en risk att du inte sticker ut, men samtidigt är det ett format som alltid fungerar. Som rekryterare vill jag snabbt få en överblick av vad du har gjort tidigare. Det ger en bra helhetsbild av dig som kandidat.

 

 

NYTÄNKANDE CV

cv, skriva cv, nytänkande cv→ Du vill göra ett starkt första intryck, och väljer därför att trycka upp ett antal specialdesignade kaffe­muggar med texten ”Jag är rykande het”. Dessa skickar du ut till rekryterare på dina drömarbetsplatser tillsammans med ditt CV och ett kort meddelande som avslutas med frasen ”Ska vi ta en kaffe och snacka jobb?”

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Rent spontant känns den här kandidaten som en säljartyp. Gäller det en tjänst inom reklambranschen kan det säkert fungera, men då måste det vara en riktigt snygg mugg. Väljer du denna metod är det på egen risk, det gäller att det du skickar hamnar hos rätt person.

 

 

VIDEO-CV

cv, skriva cv, storytelling→ På en specialgjord sajt har du kompletterat informationen i ditt CV med en liten videosnutt där du berättar mer om dig själv och vem du är som person. Framför kameran får du chansen att göra ett bra intryck på ett mer personligt plan, där kroppsspråk, kläder och fram­toning ger en helhetsbild av dig som person.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– En videofilm är ett bra komplement till det klassiska CV:t. Söker du ett säljarjobb eller en annan tjänst där din personlighet väger tyngst kan det vara relevant att sälja in sig på ett personligt sätt. En film säger ju mer om dig som person än ett vanligt brev.

 

 

Text: Helena Nordh

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
21 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Att vara ny på jobbet kan vara både spännande och skrämmande. Luta dig mot de här tipsen så kommer du snabbt in i både arbetsuppgifter och gemenskapen.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Aug 2014 07:00
SÖKA JOBB Många är vi som har varit darrande nervösa inför en anställningsintervju. Lyckligtvis finns det retorikexperter som Elaine Eksvärd, som har full koll på hur du klarar intervjun och ökar din attraktionskraft i jakten på drömjobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
20 Aug 2014 08:24
SÖKA JOBB Dags för jobbintervju? Då får du inte missa att ställa frågorna som kan avgöra din framtid på företaget.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Aug 2014 08:22
AKTUELLT Sverige har en generös lagstiftning när det gäller föräldraledighet jämfört med många andra länder. Men har du koll på vad du har rätt till?
Inga kommentarer: Kommentera
18 Aug 2014 11:53
PERSONLIG UTVECKLING Sommaren må vara över men det betyder inte att du inte kan ta med dig de mest inspirerande karriärhistorierna från ”Sommar” i P1 in i hösten. Här tipsar Shortcut om sex poddar du inte får missa!
Inga kommentarer: Kommentera
14 Aug 2014 07:03
NÄTVERKA Att din profilbild i diverse sociala medier spelar stor roll för hur du uppfattas är självklart. Men hur ser egentligen den perfekta bilden ut i karriärsammanhang, som på Linkedin? Shortcut vet.
13 Aug 2014 14:15
STRESS OCH BALANS Tillbaka på jobbet efter semestern med en känsla av meningslöshet där arbetslusten borde finnas? Vi har tipsen som får dig på banan.
13 Aug 2014 10:09
PERSONLIG UTVECKLING Lycka. Ett abstrakt begrepp som du aldrig riktigt kunna identifiera dig med? Glöm det. Här har du receptet som tar dig raka vägen till lyckliga livet.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Aug 2014 11:23
PERSONLIG UTVECKLING Ditt utseende eller din kunskap kan vara rejäla maktfaktorer. Här får du veta vilka egenskaper du kan utnyttja för att skaffa dig mer makt.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Aug 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Planerar du att göra lång och framgångsrik karriär? Då ska du springa. Så lite som fem minuter om dagen ger dig om inte evigt, så åtminstone längre liv.
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 20:00
AKTUELLT Det gäller att hänga med. I dag har vi nämligen inga ursäkter att inte bete oss miljösmart. Här är de senaste trenderna som underlättar ditt liv!
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 08:29
PÅ JOBBET Har du siktet inställt på en kollega? Då är det stor sannolikhet att du jobbar inom en viss bransch. Dras du däremot till något helt annat? Du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Aug 2014 08:43
PENGAR Sugen på att bli ekonomiskt oberoende? Grattis! Det är nämligen mycket möjligt. Följ bara de här tipsen från amerikanske miljardären Grant Cardone.
Inga kommentarer: Kommentera
31 Jul 2014 07:00
CV OCH PERSONLIGT BREV Skippa de trötta gamla klyschorna i cv:t och öka dina chanser till drömjobbet. Så här gör du.
Inga kommentarer: Kommentera
30 Jul 2014 08:51
PÅ JOBBET Rösten kan spela en större roll för din karriär än vad du tror. Det går till och med att göra karriär på grund av den.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Jul 2014 08:29
LEDARSKAP Har du siktet inställt på en chefskarriär? Erik Ringertz utsågs till Årets Chef 2014 och här delar han med sig av sina bästa ledarknep.
Inga kommentarer: Kommentera
24 Jul 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Semester är lika med laddning av batterierna. Och många svenskar gillar att gör det i sänghalmen.
23 Jul 2014 18:00
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ser du till att just ditt cv sticker ut så att du blir kallad till intervju? Här är 9 konkreta tips.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jul 2014 08:17
PÅ JOBBET Hon har föreläst med Tony Blair, är en av Sveriges mest ­eftertraktade retoriker och är just nu ­aktuell med sin femte bok, Vardagsmakt. För Shortcut berä­ttar Elaine Eksvärd om ­hybris och vägen genom djupa dalar och höga toppar. ­
Inga kommentarer: Kommentera
21 Jul 2014 10:42
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ska du göra om du söker jobb inom olika branscher och nischer, och du vill bli hittad på rekryteringssajter? Shortcuts rekryteringsexpert Håkan Sandberg vet.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |
Douglas Roos 3 bästa framgångstips
17 Jul 2014 07:00
Vägen till en meningsfull tillvaro
16 Jul 2014 08:53
Så stressar du ner – på en vecka
14 Jul 2014 09:14
Sista minuten-tips för att sadla om
11 Jul 2014 08:40
Gör Linkedin till ditt bästa verktyg
10 Jul 2014 07:00
Sov dig smartare – så här gör du
9 Jul 2014 09:10
Smarta sommartips för små plånböcker
7 Jul 2014 08:05
Jobbigt värre: Kristoffer Triumf
3 Jul 2014 07:00
5 dagliga rutiner för framgång
2 Jul 2014 08:31
Så viktig är semestern för hälsan
30 Jun 2014 09:13
Appstjärnans roligaste spartips
26 Jun 2014 07:00
Entreprenörerna förökar sig kraftigt
25 Jun 2014 09:03
Expertsvar: Kan jag be om betänketid?
23 Jun 2014 09:22
7 biografier att lägga under kudden
19 Jun 2014 09:31
Kvinnorna som rockat historien
19 Jun 2014 07:00
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidsföretagen

SPONSRAT INNEHÅLL
Jobba på något av Framtidsföretagen:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!