Foto: Jezzica Sunmo & Beata Boucht

CV:t rekryteraren älskar

16 Apr 2012 07:59
0
0
6209 visningar
CV OCH PERSONLIGT BREV Med flera hundra sökande gäller det att sticka ut med ditt CV. Shortcut har testat fyra olika typer av ansökningar. Här är de rekryterarna faller för!

Känns det traditionella CV:t alltför fyrkantigt för dig? Kanske ska du i så fall satsa på någon av de nya, kreativa CV-tjänster som poppar upp just nu.

 

En av de senaste trenderna i jobbsökardjungeln är video-CV:n, det vill säga att spela in en presentation av sig själv på en videofilm som sedan skickas till arbetsgivaren. Christian Hultén är vd på företaget Zerolime, som erbjuder videobaserade lösningar för rekrytering och bemanning.
– Med en videofilm kan du i ett tidigt skede visa vem du är och framhäva dina styrkor på ett personligt sätt, mer än bara på papper.


Är du inte övertygad om att en film med dig själv i huvudrollen är nyckeln till drömjobbet finns andra vägar att gå. Ingela Skullman är grundare och vd på företaget Teamfactory som specialiserar sig på tekniken storytelling. Metoden innebär att det personliga brevet skrivs som en berättelse.
– I dag pratas det mycket om det personliga varu­märket.Skriva cv, foto, tips, cv, personligt brev, Jesper, makeover En bra berättad historia ger arbets­givaren en inblick i dina kvaliteter, vem du är som person och vad som gör dig unik, säger Ingela.
Innan skrivandet påbörjas gör skribenten en djupintervju med den jobbsökande för att säkerställa att rätt egenskaper lyfts fram. Fördelen med metoden är, förutom att du blir ihågkommen, att rekryteraren får en mer levande bild av dig som kandidat. Men börjar du redan nu fundera på filmmanus och kreativa layoutidéer så tänk på att inte flippa ut totalt.

 

Även om en videofilm eller en spännande berättelse är ett bra sätt att skilja sig från mängden, fyller det vanliga CV:t en viktig funktion.
– För att arbetsgivaren ska få en komplett bild bör du kombinera båda delarna, påpekar Christian Hultén, som får medhåll från de rekryterare vi har pratat med.

 

 

Se vad Elin Josefsson på Ikea och Helen Leitner Larsson på Adecco tycker om våra fyra ansökningstyper här nedan!

 

STORYTELLING CV

cv, skriva cv, storytelling→ Den här ansökan framställer dig som guds gåva till arbetsgivaren – bokstavligt talat. Genom en påhittad konversation mellan chefsguden Zeus och de andra gudarna berättas din historia. I dig tycker sig Zeus ha hittat den perfekta kandidaten, och förklarar tålmodigt hur du genom åren har stöpts till att passa just det här företaget.

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Det här fungerar inte alls. Dels är det svårt att se vad du har gjort tidigare, dels fångar inledningen inte mitt intresse. Att skriva en sådan här typ av ansökan är riskfyllt och för att lyckas måste du vara otroligt skicklig. I den här texten måste jag leta för att hitta dina nyckelkompetenser.

 

 

KLASSISKT CV

cv, skriva cv, klassiskt→ Du vill köra på ett säkert kort, och väljer därför att skriva en klassisk ansökan. I CV:t radar du upp vilka erfarenheter du har och vilka lärdomar du har dragit av dina olika anställningar och från föreningslivet. I brevet skriver du på ett rakt och trevligt sätt hur du tror att dessa erfaren­heter skulle komma till användning hos arbets­givaren.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– Så här ser majoriteten av de ansökningar vi får in ut. Visst finns det en risk att du inte sticker ut, men samtidigt är det ett format som alltid fungerar. Som rekryterare vill jag snabbt få en överblick av vad du har gjort tidigare. Det ger en bra helhetsbild av dig som kandidat.

 

 

NYTÄNKANDE CV

cv, skriva cv, nytänkande cv→ Du vill göra ett starkt första intryck, och väljer därför att trycka upp ett antal specialdesignade kaffe­muggar med texten ”Jag är rykande het”. Dessa skickar du ut till rekryterare på dina drömarbetsplatser tillsammans med ditt CV och ett kort meddelande som avslutas med frasen ”Ska vi ta en kaffe och snacka jobb?”

Helen Leitner Larsson,
rekryteringschef, Adecco:

– Rent spontant känns den här kandidaten som en säljartyp. Gäller det en tjänst inom reklambranschen kan det säkert fungera, men då måste det vara en riktigt snygg mugg. Väljer du denna metod är det på egen risk, det gäller att det du skickar hamnar hos rätt person.

 

 

VIDEO-CV

cv, skriva cv, storytelling→ På en specialgjord sajt har du kompletterat informationen i ditt CV med en liten videosnutt där du berättar mer om dig själv och vem du är som person. Framför kameran får du chansen att göra ett bra intryck på ett mer personligt plan, där kroppsspråk, kläder och fram­toning ger en helhetsbild av dig som person.

Elin Josefsson,
recruitment specialist, Ikea:

– En videofilm är ett bra komplement till det klassiska CV:t. Söker du ett säljarjobb eller en annan tjänst där din personlighet väger tyngst kan det vara relevant att sälja in sig på ett personligt sätt. En film säger ju mer om dig som person än ett vanligt brev.

 

 

Text: Helena Nordh

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
24 Jul 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Semester är lika med laddning av batterierna. Och många svenskar gillar att gör det i sänghalmen.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jul 2014 18:00
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ser du till att just ditt cv sticker ut så att du blir kallad till intervju? Här är 9 konkreta tips.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jul 2014 08:17
PÅ JOBBET Hon har föreläst med Tony Blair, är en av Sveriges mest ­eftertraktade retoriker och är just nu ­aktuell med sin femte bok, Vardagsmakt. För Shortcut berä­ttar Elaine Eksvärd om ­hybris och vägen genom djupa dalar och höga toppar. ­
Inga kommentarer: Kommentera
21 Jul 2014 10:42
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ska du göra om du söker jobb inom olika branscher och nischer, och du vill bli hittad på rekryteringssajter? Shortcuts rekryteringsexpert Håkan Sandberg vet.
Inga kommentarer: Kommentera
17 Jul 2014 07:00
DRIVA EGET Han är en framgångsrik ­entre­prenör, riskkapitalist och maratonlöpare med fullt fokus på svart ­bälte i karate. Douglas Roos vet vad som krävs för att sätta upp mål och nå dem. Här ger han dig svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Jul 2014 08:53
PERSONLIG UTVECKLING Ung, kvinna, högutbildad och kär? Grattis. Då har du kammat hem storvinsten när det gäller att hitta en meningsfull tillvaro.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Jul 2014 09:14
STRESS OCH BALANS Det är långtifrån alla som kan, eller vill, ta fem veckors sammanhängande semester. Men det kan räcka med en vecka för att du ska känna dig som ny.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Jul 2014 08:40
AKTUELLT Kommit på att du vill börja plugga till hösten, trots att du inte ansökte till någon utbildning? Lugn. Det finns fortfarande sätt att komma in.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Med hjälp av de här fem tipsen kan du göra Linkedin till ditt bästa karriärverktyg någonsin. Så missa inte!
Inga kommentarer: Kommentera
9 Jul 2014 09:10
STRESS OCH BALANS Vill du ha receptet på hur du kan prestera bättre på jobbet? Björn Hedensjö, författaren till boken En perfekt natt ger sina bästa tips.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Jul 2014 08:05
AKTUELLT Sent ute med sommarplanerna och snålt med kronor på kontot? Inga problem. Shortcut har tipsen för en fantastisk sommar som inte kostar skjortan.
3 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Han har en podcast som kryper under skinnet på såväl den som blir intervjuad som den som lyssnar. Men hur hamnade den hyllade Kristoffer Triumf bakom mikrofonen och vilka ingår i hans nätverk? Här hittar du svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Jul 2014 08:31
PERSONLIG UTVECKLING Framgång kommer sällan eller aldrig gratis. Så siktar du högt se till att klara av de här fem punkterna dagligen.
30 Jun 2014 09:13
STRESS OCH BALANS Semestern är en viktig del för att behålla en bra hälsa. Här berättar stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hansson om hur vi maxar återhämtningen.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Jun 2014 07:00
PENGAR Du lägger ruskigt stor del av din inkomst på saker du inte vill ha eller ens behöver. Men nu finns lösningen i form av en app!
25 Jun 2014 09:03
DRIVA EGET Entreprenörsskapet blomstrar i Sverige. En ny rapport visar att antalet entreprenörer fördubblats de senaste åren. Här tipsar vi hur du också kan lyckas med eget företag.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jun 2014 09:22
SÖKA JOBB Hur gör du om du har två jobbintervjuer på gång, kan du vänta med att ge besked innan du vet hur det gått på båda? Shortcuts HR-expert reder ut.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Jun 2014 09:31
PERSONLIG UTVECKLING Sju sorters blommor i all ära, bjud skallen på mängder av inspirerande läsning istället för pollenallergi.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Jun 2014 07:00
PÅ JOBBET Glöm Gustav Vasa, Karl XII och Olof Palme, historien är inte så mansdominerad som skolböckerna har fått oss att tro. Låt dig inspireras av kvinnorna som styrt både företag och hela riken!
Inga kommentarer: Kommentera
18 Jun 2014 09:06
STRESS OCH BALANS Det finns massa smarta sätt att bli av med jobbvärken under sommaren. Kolla in listan med vardagsknep!
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |
4 tips för att komma till skott
16 Jun 2014 08:42
"Borde hängas i en hudfärgad strumpbyxa"
13 Jun 2014 08:10
Här spräcks myten om föräldraledigheten
12 Jun 2014 09:32
Utlandstjänsten förändrade synen på livet
12 Jun 2014 07:00
Vem är du – i dag?
11 Jun 2014 08:13
3 TED talks du inte får missa
9 Jun 2014 11:50
Låt dig inte luras på sommarjobbet
7 Jun 2014 08:20
Poserna som ger dig högre lön
5 Jun 2014 07:00
Engagera genom att kommunicera
4 Jun 2014 08:23
Yrkena med högst sjukfrånvaro
3 Jun 2014 08:13
Här är kändisarnas första sommarjobb
2 Jun 2014 08:40
100 år tills lönerna är jämställda
30 May 2014 08:51
Testa dig: Är du för snäll?
28 May 2014 13:12
Tisdagar mest olycksdrabbade
27 May 2014 12:46
Högskolestudier allt populärare bland ungdomar
26 May 2014 09:13
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidens kvinnor

SPONSRAT INNEHÅLL
Företagen för framtidens kvinnor

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!