Foto: Istock

Så lyfter du rätt saker i ditt CV:t

23 Jul 2012 09:35
0
0
5329 visningar
CV OCH PERSONLIGT BREV Våga välja bort! Det gäller att du prioriterar i ditt CV. Ansökan ska fungera som en aptitretare – så här landar du huvudrätten: jobbet.

» Ladda ned hela granskningen och CV samt brev här!

 

 

1. Börja med dina mål och ambitioner

Att inleda sitt CV med mål och ambitioner är helt rätt, men Shortcuts CV-granskare Linda Antonsson tycker att Ninas yrkesambitioner är alltför generella. Precis som det personliga brevet måste CV:t anpassas efter mottagaren. En rekrytering är en investering och arbetsgivaren vill veta att Nina kan tänka sig att stanna hos dem ett tag framöver.

 

 

2. Sammanfatta dina främsta meriter

Nina hjälper läsaren att sammanfatta sina främsta meriter i början av sitt CV. Det är toppen, speciellt eftersom Ninas CV är långt och innehåller mycket fakta. Nina har fått med det viktigaste, men hon har tappat bort sina mjuka värden. I annonsen efterfrågas ledaregenskaper och förmåga att stötta och stimulera. Mjuka värden är minst lika viktiga att framhäva som sina främsta meriter och här måste Nina tänka på att få en bra mix.

 

 

3. Sålla!

Nina har jobbat på samma företag i flera år och har under tiden haft ett flertal olika tjänster. Nu undrar hon hur hon ska få in alla andra uppdrag som hon inte har haft på papper i sitt CV. Lösningen lyder: Prioritera. Ninas CV är fullspäckat med fakta och hon måste välja vilken information som kan vara av intresse för just denna arbetsgivare. Beskriv tjänsten/uppdragen i två till tre meningar och lämna resten till intervjun. En ansökan ska väcka intresse, inte svara på alla frågor.

 

 

4. Var ärlig

På sidan två skriver Nina att hon har läst systemvetenskap, men om sanningen ska fram saknar hon poäng. Det viktiga är att hon berättar hur det ligger till, och har en bra förklaring till varför det är så.

 

 

5. Väck läsarens intresse

Ninas rubrik till det personliga brevet är mycket bra. Det ger en bra bild av vem hon är och lockar till vidare läsning. Det ska Nina ta tillvara på! Ett tips är att inleda brevet med en personlig anledning till varför hon söker jobb hos just denna arbetsgivare, alternativt ge en stark personlig motivering till vad som skiljer Nina från de andra sökandena.

 

 

6. Sätt dig själv i andra hand

I början av brevet nämner Nina hur hon kan bidra med erfarenhet, men sedan är kopplingen till den utannonserade tjänsten på tok för svag. Nina måste tänka på arbetsgivarens intresse och formulera sig utifrån dem – inte efter vad som gynnar hennes egen karriär. Ingen arbetsgivare anställer någon bara för att vara snäll.

 

 

7. Skippa CV-tugget

Att upprepa fakta från CV:t i det personliga brevet är ett fel som många gör. Så även Nina. I stället för att rada upp kunskap bör Nina använda utrymmet i det personliga brevet åt att förklara hur hon kan använda sina tidigare erfarenheter i den nya rollen. Arbets­givaren vill veta hur de kan dra nytta av Ninas kunskap, och det kan bara Nina svara på.

 

 

8. Krydda med personlighet

Ninas personliga brev är formellt, på gränsen till stelt. Självklart ska en ansökan vara saklig, men det skadar inte att bjuda på sig själv. Om Nina vågar släppa loss och genom sitt språk visa vem som döljer sig bakom alla IT-termer blir hennes ansökan betydligt mer intressant. I platsannonsen till denna tjänst efterfrågas flera mjuka egenskaper och att skriva en alltför formell ansökan går stick i stäv med det.

 

 

9. Upp till bevis

Nina avslutar sitt brev med att ta upp personliga egenskaper. Det är jättebra att ha med, men för att inte hamna i klichéträsket bör hon exemplifiera dem. Till exempel kan hon kort berätta om en situation som hon löste tack vare sin beslutsamhet, eller hur hon med sitt driv har fört en arbetsuppgift framåt. Det skapar substans och trovärdighet.

 

 

 

» Ladda ned hela granskningen och CV samt brev här!

* Nina heter egentligen något annat.

Granskningen gjordes i Shortcut magasin nr3 2011.


Text: Linnéa Medelberg

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
23 Apr 2014 13:40
STRESS OCH BALANS Blir du ofta nervös när du ska genomföra en muntlig presentation? Du är inte ensam, och det är betydligt vanligare än du tror. Hantera din nervositet med olika tips, och besegra din rädsla för rampljuset.
Inga kommentarer: Kommentera
22 Apr 2014 08:24
PÅ JOBBET Elitidrotten gjorde henne till en vinnarskalle. Strukturerna i näringslivet fick henne att ta ­fighten. Med rekryteringsföretaget WES tar Anna Stenberg nu kampen om normerna i chefsleden.
Inga kommentarer: Kommentera
17 Apr 2014 16:54
PÅ JOBBET I Länsförsäkringars undersökning framkommer att arbetsgivare vill men kan inte hantera den psykiska ohälsan bland anställda. Endast 26 procent svarade att de har rätt kompetens att hantera problemet.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Apr 2014 14:54
LEDARSKAP Är du chef eller ledare? Håll dig borta från de vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson, författare till boken Chefsliv – det ska fan vara chef.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Apr 2014 18:15
STRESS OCH BALANS Semestern närmar sig och allt fler känner sig stressade över allt de måste hinna med innan ledigheten. Behöver du slappna av? Kolla in de här tipsen.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Apr 2014 17:57
PENGAR Barn till personer med hög status är i genomsnitt längre än barn till personer med låg status. Ny forskning vid Göteborgs Universitet visar att våra levnadsvillkor har inflytande på hur långa vi blir.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Apr 2014 18:45
FRAMTIDENS KVINNLIGA LEDARE Kvinnor känner större ansvar för samhällsförändringar än män, enligt en undersökning från Ashoka, organisationen för socialt entreprenörskap.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Apr 2014 15:48
AKTUELLT Anställ personer med olika etnisk, social och kulturell bakgrund. Det tycker sex av tio svenskar, som vill se ökad mångfald på jobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
9 Apr 2014 13:28
PERSONLIG UTVECKLING Utvecklingssamtal är ett faktum på många arbetsplatser, vare sig du gillar det eller inte. Men hur överlever du detta, ofta kritiska, samtal med din chef? Nedan listar vi åtta tips för att ta kontroll över situationen.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Apr 2014 14:59
PÅ JOBBET Känner du dig ibland som en bluff på jobbet? En titel utan substans? En karriärsballong vars största skräck är en synål? Lugn, du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Apr 2014 12:13
PERSONLIG UTVECKLING Tar du av dig skorna inomhus, säger tack hela tiden och är duktig på att facebooka? Då är du en typisk svensk, sett ur en utlännings ögon.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Apr 2014 12:48
PÅ JOBBET Arbetar du som sjuksköterska eller lärare? Då är du med stor sannolikhet inte psykopat. Bland chefer och advokater däremot, finns fler psykopater eftersom dessa yrken inte kräver något känslomässig engagemang.
Inga kommentarer: Kommentera
3 Apr 2014 12:24
TIPS Annika Östberg och Paolo Roberto – de utsågs till Sveriges bästa talare 2013. Talarforum delade under Talargalan på Berns i Stockholm ut priset till årets bästa manliga respektive kvinnliga talare.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Apr 2014 13:40
AKTUELLT Polisen börjar ta betalt för fyllecell och Nokia uppdaterar sin gamla käpphäst 3310. Gick du på skämtet? Här listar vi de fem bästa skämten som företagen och organisationer försökte lura oss med.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Apr 2014 13:39
PÅ JOBBET Svenskar älskar internet. Så pass mycket att vi ligger i toppen av listan över den högsta internetanvändningen i världen. Men hur mycket surfar vi svenskar egentligen? Den nya internettjänsten Surfkoll ger dig svaret.
Inga kommentarer: Kommentera
31 Mar 2014 08:20
STRESS OCH BALANS Stress på jobbet eller problem i privatlivet. Vad som får oss att prestera sämre på arbetet beror helt på vem du frågar, de anställda själva eller ­arbetsgivarna.
Inga kommentarer: Kommentera
28 Mar 2014 08:20
JOBBINTERVJU Det är rekryteraren som står emellan dig och ditt drömjobb. Så vad gör du när intervjuaren visar sig vara riktigt dålig på sitt jobb? Här får du tipsen som räddar dig på mardrömsintervjuerna
Inga kommentarer: Kommentera
Inga kommentarer: Kommentera
27 Mar 2014 07:00
CV OCH PERSONLIGT BREV En rekryterare vill veta vad just du kan bidra med som anställd och det är bra om det är mer än stavfel. Kolla in cv-experten Charlotte Ulvros genomgång av Fredriks jobbansökan!
Inga kommentarer: Kommentera
26 Mar 2014 11:50
PÅ JOBBET Den 26 mars är för tredje året i rad lika med jobba hemma-dagen. Här tipsar experten Lena Lid Falkman om hur du jobbar bäst långt borta från kontoret.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |
4 inspirerande föreläsningar att boka in!
24 Mar 2014 08:21
Vad är ditt drömprojekt?
21 Mar 2014 08:39
3 sanningar om sömn
20 Mar 2014 07:00
5 chefstyper och hur de vill styra dig
18 Mar 2014 12:28
"Sluta snacka skit om dig själv"
18 Mar 2014 09:53
Krönika: Sjukt lätt att starta eget
14 Mar 2014 10:22
LISTA: Här gör du bäst lönekarriär
13 Mar 2014 07:00
5 karriärmissar du gör bäst i att undvika
12 Mar 2014 13:07
Konsult inga konstigheter
11 Mar 2014 08:21
Hon bevisar makten i nätverkandet
10 Mar 2014 08:18
Alla talar om: feminismen
8 Mar 2014 09:12
6 sätt att bli omtyckt av kollegorna
7 Mar 2014 08:05
Så byter du karriär
5 Mar 2014 18:05
LISTA: Här finns jobben 2014
5 Mar 2014 08:30
Så stor är löneskillnaden
4 Mar 2014 11:16
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Unga chefer

SPONSRAT INNEHÅLL
Här kan du göra karriär som ung chef:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!