Foto: Istock

Så får du kontroll över ditt liv

7 Jun 2012 08:12
0
0
5844 visningar
PÅ JOBBET Lever du i ett kaos och förundras över hur andra har så perfekta liv – eller stressas du sönder för att du inte kan släppa kontrollen? Så här får du ett liv med kontrollbalans.

Emma Pihl levde förut med ett starkt kontrollbehov. Hon var tvungen att få bäst resultat på tentan, komma först till bussen och äta precis rätt saker. Annars var hon värdelös.

– Vi människor söker efter njutning och trygghet och försöker hålla oss borta från smärta och besvikelse. Vi skapar ritualer för att känna oss trygga – som att kolla tre gånger om ugnen är avstängd, menar Emma.

Hon förklarar att om vi gör något tillräckligt många gånger så blir det till en vana, och att vanan till slut kan bli ett tvång som kontrollerar oss.

– Det kan till exempel handla om att jobba med två saker samtidigt eller akontrollbehov, emma pihltt tänka på jobbet när du är hemma och tvärtom. Till slut blir du inte närvarande i något du gör även om det känns som om du har kontroll på två lägen samtidigt.

 

Kontrollen kan yttra sig på olika sätt. På jobbet kanske du korrläser dina mejl fem gånger, dubbelkollar kollegors arbete eller måste klara av två av veckans fyra viktiga arbetsuppgifter redan på måndagen för att du ska känna dig nöjd. Kontrollbehovet kan även visa sig i privatlivet då du slänger dig på mobilen direkt när sambon ska ha slutat för att se om hon eller är på väg hem, eller rättar dina barns läxor två gånger.

 

Med en teknik som blir alltmer avancerad blir även möjligheterna för dig att få allt mer kontroll på ditt och andras liv större. Men enligt Emma Pihl är det ofta en falsk kontroll.

– Oftast blir vi tvärtom kontrollerade av tekniken, eftersom vi egentligen inte kan styra den – möten kan flyttas, vädret ändras och så vidare. En bra kontroll ska komma inifrån genom att du fokuserar på rätt saker, att till exempel vara nöjd med de arbetsuppgifter du klarat av och inte gräma dig över dem du har kvar.

Vare sig du har ett för stort kontrollbehov eller ett liv utan kontroll, där du ständigt glömmer bort möten och dina rapporter inte blir klara i tid, kan du ändra på det och bryta dina energikrävande vanor.

 

Emma Pihl har skapat en trappa som hon använder i sitt arbete med att coacha andra till att få kontroll över sitt kontrollbehov.

– Titta på ditt liv och tänk över inom vilka områden du har för mycket kontroll och var du saknar kontroll. Undersök stegen nedan och se i vilket skede du befinner dig.

 

 

 

Så tar du kontroll över ditt kontrollbehov

 

Steg 1. Medvetenhet

Nej, det är inte kul att du har ett beteende som du eller andra ogillar, till exempel att jaga dina medarbetare med arbetsuppgifter, att ständigt glömma möten eller att tjuvläsa sms på sambons mobil.

– Det du ska undvika är att komma med ursäkter för ditt beteende eller att klandra dig själv, för det hjälper inte. Jubla och dansa segerdans i stället – det är inte alla som vågar eller orkar se sina sämre sidor och faktiskt ta tag i dem, säger Emma.

 

Steg 2. Valmöjlighet

– Försök att tänka positivt kring din nya vana och hämta stärkande erfarenheter och positiva framtidsscenarion, tipsar Emma.

I stället för att dra dig till minnes negativa händelser, så tänk exempelvis på alla gånger dina medarbetare har levererat i tid. Välj dina tankar.

 

Steg 3. Obehag

Det kommer att vara lite obehagligt att ta dig an din nya vana. Som de vanedjur vi människor är ligger det i vår natur att reagera negativt på nya rutiner.

– Vi är väldigt dåliga på att göra misstag och de flesta av oss avskyr att vara nybörjare – vi väljer ofta bort nya uppgifter på grund av det, säger Emma.

Motståndet kan tyvärr också komma ifrån dem som från början ville att du skulle förändra dig. De kan reagera negativt och till och med känna sig hotade av ditt nya beteende.

- Du kommer att känna ett obehag, både från dig själv och din omgivning, men försök att jobba igenom det och öva öva öva på din nya vana.

 

Steg 4. Behagligt men fortfarande tankestyrt

I det här steget är du så nära mållinjen att det är behagligt att göra den nya rutinen, men du måste fortfarande tänka på att du ska göra på ett annorlunda sätt. Fortsätt att nöta in den nya vanan och skapa gärna situationer där du får öva.

 

5. Ny vana

Grattis! Du har numera trillat in i en ny vana där ditt beteende sker automatiskt. Nu kan du jubla och sedan börja fundera på vad mer du vill förändra.

 

 

 

 

Ställ en fråga till Emma i vår expertpanel

Emma svarar på frågor om karriär, livet, dig själv och utmaningar med dig själv, din självkänsla, viljan att lyckas, dina relationer och hur du kan vara ditt bästa du samt frågeställningar kring val du står inför.

 

» Ställ en fråga till Emma och läs hennes svar till andra här!


 

 

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
23 Apr 2014 13:40
STRESS OCH BALANS Blir du ofta nervös när du ska genomföra en muntlig presentation? Du är inte ensam, och det är betydligt vanligare än du tror. Hantera din nervositet med olika tips, och besegra din rädsla för rampljuset.
Inga kommentarer: Kommentera
22 Apr 2014 08:24
PÅ JOBBET Elitidrotten gjorde henne till en vinnarskalle. Strukturerna i näringslivet fick henne att ta ­fighten. Med rekryteringsföretaget WES tar Anna Stenberg nu kampen om normerna i chefsleden.
Inga kommentarer: Kommentera
17 Apr 2014 16:54
PÅ JOBBET I Länsförsäkringars undersökning framkommer att arbetsgivare vill men kan inte hantera den psykiska ohälsan bland anställda. Endast 26 procent svarade att de har rätt kompetens att hantera problemet.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Apr 2014 14:54
LEDARSKAP Är du chef eller ledare? Håll dig borta från de vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson, författare till boken Chefsliv – det ska fan vara chef.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Apr 2014 18:15
STRESS OCH BALANS Semestern närmar sig och allt fler känner sig stressade över allt de måste hinna med innan ledigheten. Behöver du slappna av? Kolla in de här tipsen.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Apr 2014 17:57
PENGAR Barn till personer med hög status är i genomsnitt längre än barn till personer med låg status. Ny forskning vid Göteborgs Universitet visar att våra levnadsvillkor har inflytande på hur långa vi blir.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Apr 2014 18:45
FRAMTIDENS KVINNLIGA LEDARE Kvinnor känner större ansvar för samhällsförändringar än män, enligt en undersökning från Ashoka, organisationen för socialt entreprenörskap.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Apr 2014 15:48
AKTUELLT Anställ personer med olika etnisk, social och kulturell bakgrund. Det tycker sex av tio svenskar, som vill se ökad mångfald på jobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
9 Apr 2014 13:28
PERSONLIG UTVECKLING Utvecklingssamtal är ett faktum på många arbetsplatser, vare sig du gillar det eller inte. Men hur överlever du detta, ofta kritiska, samtal med din chef? Nedan listar vi åtta tips för att ta kontroll över situationen.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Apr 2014 14:59
PÅ JOBBET Känner du dig ibland som en bluff på jobbet? En titel utan substans? En karriärsballong vars största skräck är en synål? Lugn, du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Apr 2014 12:13
PERSONLIG UTVECKLING Tar du av dig skorna inomhus, säger tack hela tiden och är duktig på att facebooka? Då är du en typisk svensk, sett ur en utlännings ögon.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Apr 2014 12:48
PÅ JOBBET Arbetar du som sjuksköterska eller lärare? Då är du med stor sannolikhet inte psykopat. Bland chefer och advokater däremot, finns fler psykopater eftersom dessa yrken inte kräver något känslomässig engagemang.
Inga kommentarer: Kommentera
3 Apr 2014 12:24
TIPS Annika Östberg och Paolo Roberto – de utsågs till Sveriges bästa talare 2013. Talarforum delade under Talargalan på Berns i Stockholm ut priset till årets bästa manliga respektive kvinnliga talare.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Apr 2014 13:40
AKTUELLT Polisen börjar ta betalt för fyllecell och Nokia uppdaterar sin gamla käpphäst 3310. Gick du på skämtet? Här listar vi de fem bästa skämten som företagen och organisationer försökte lura oss med.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Apr 2014 13:39
PÅ JOBBET Svenskar älskar internet. Så pass mycket att vi ligger i toppen av listan över den högsta internetanvändningen i världen. Men hur mycket surfar vi svenskar egentligen? Den nya internettjänsten Surfkoll ger dig svaret.
Inga kommentarer: Kommentera
31 Mar 2014 08:20
STRESS OCH BALANS Stress på jobbet eller problem i privatlivet. Vad som får oss att prestera sämre på arbetet beror helt på vem du frågar, de anställda själva eller ­arbetsgivarna.
Inga kommentarer: Kommentera
28 Mar 2014 08:20
JOBBINTERVJU Det är rekryteraren som står emellan dig och ditt drömjobb. Så vad gör du när intervjuaren visar sig vara riktigt dålig på sitt jobb? Här får du tipsen som räddar dig på mardrömsintervjuerna
Inga kommentarer: Kommentera
Inga kommentarer: Kommentera
27 Mar 2014 07:00
CV OCH PERSONLIGT BREV En rekryterare vill veta vad just du kan bidra med som anställd och det är bra om det är mer än stavfel. Kolla in cv-experten Charlotte Ulvros genomgång av Fredriks jobbansökan!
Inga kommentarer: Kommentera
26 Mar 2014 11:50
PÅ JOBBET Den 26 mars är för tredje året i rad lika med jobba hemma-dagen. Här tipsar experten Lena Lid Falkman om hur du jobbar bäst långt borta från kontoret.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |
4 inspirerande föreläsningar att boka in!
24 Mar 2014 08:21
Vad är ditt drömprojekt?
21 Mar 2014 08:39
3 sanningar om sömn
20 Mar 2014 07:00
5 chefstyper och hur de vill styra dig
18 Mar 2014 12:28
"Sluta snacka skit om dig själv"
18 Mar 2014 09:53
Krönika: Sjukt lätt att starta eget
14 Mar 2014 10:22
LISTA: Här gör du bäst lönekarriär
13 Mar 2014 07:00
5 karriärmissar du gör bäst i att undvika
12 Mar 2014 13:07
Konsult inga konstigheter
11 Mar 2014 08:21
Hon bevisar makten i nätverkandet
10 Mar 2014 08:18
Alla talar om: feminismen
8 Mar 2014 09:12
6 sätt att bli omtyckt av kollegorna
7 Mar 2014 08:05
Så byter du karriär
5 Mar 2014 18:05
LISTA: Här finns jobben 2014
5 Mar 2014 08:30
Så stor är löneskillnaden
4 Mar 2014 11:16
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Unga chefer

SPONSRAT INNEHÅLL
Här kan du göra karriär som ung chef:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!