Foto: Istock

Så får du kontroll över ditt liv

7 Jun 2012 08:12
0
0
6172 visningar
PÅ JOBBET Lever du i ett kaos och förundras över hur andra har så perfekta liv – eller stressas du sönder för att du inte kan släppa kontrollen? Så här får du ett liv med kontrollbalans.

Emma Pihl levde förut med ett starkt kontrollbehov. Hon var tvungen att få bäst resultat på tentan, komma först till bussen och äta precis rätt saker. Annars var hon värdelös.

– Vi människor söker efter njutning och trygghet och försöker hålla oss borta från smärta och besvikelse. Vi skapar ritualer för att känna oss trygga – som att kolla tre gånger om ugnen är avstängd, menar Emma.

Hon förklarar att om vi gör något tillräckligt många gånger så blir det till en vana, och att vanan till slut kan bli ett tvång som kontrollerar oss.

– Det kan till exempel handla om att jobba med två saker samtidigt eller akontrollbehov, emma pihltt tänka på jobbet när du är hemma och tvärtom. Till slut blir du inte närvarande i något du gör även om det känns som om du har kontroll på två lägen samtidigt.

 

Kontrollen kan yttra sig på olika sätt. På jobbet kanske du korrläser dina mejl fem gånger, dubbelkollar kollegors arbete eller måste klara av två av veckans fyra viktiga arbetsuppgifter redan på måndagen för att du ska känna dig nöjd. Kontrollbehovet kan även visa sig i privatlivet då du slänger dig på mobilen direkt när sambon ska ha slutat för att se om hon eller är på väg hem, eller rättar dina barns läxor två gånger.

 

Med en teknik som blir alltmer avancerad blir även möjligheterna för dig att få allt mer kontroll på ditt och andras liv större. Men enligt Emma Pihl är det ofta en falsk kontroll.

– Oftast blir vi tvärtom kontrollerade av tekniken, eftersom vi egentligen inte kan styra den – möten kan flyttas, vädret ändras och så vidare. En bra kontroll ska komma inifrån genom att du fokuserar på rätt saker, att till exempel vara nöjd med de arbetsuppgifter du klarat av och inte gräma dig över dem du har kvar.

Vare sig du har ett för stort kontrollbehov eller ett liv utan kontroll, där du ständigt glömmer bort möten och dina rapporter inte blir klara i tid, kan du ändra på det och bryta dina energikrävande vanor.

 

Emma Pihl har skapat en trappa som hon använder i sitt arbete med att coacha andra till att få kontroll över sitt kontrollbehov.

– Titta på ditt liv och tänk över inom vilka områden du har för mycket kontroll och var du saknar kontroll. Undersök stegen nedan och se i vilket skede du befinner dig.

 

 

 

Så tar du kontroll över ditt kontrollbehov

 

Steg 1. Medvetenhet

Nej, det är inte kul att du har ett beteende som du eller andra ogillar, till exempel att jaga dina medarbetare med arbetsuppgifter, att ständigt glömma möten eller att tjuvläsa sms på sambons mobil.

– Det du ska undvika är att komma med ursäkter för ditt beteende eller att klandra dig själv, för det hjälper inte. Jubla och dansa segerdans i stället – det är inte alla som vågar eller orkar se sina sämre sidor och faktiskt ta tag i dem, säger Emma.

 

Steg 2. Valmöjlighet

– Försök att tänka positivt kring din nya vana och hämta stärkande erfarenheter och positiva framtidsscenarion, tipsar Emma.

I stället för att dra dig till minnes negativa händelser, så tänk exempelvis på alla gånger dina medarbetare har levererat i tid. Välj dina tankar.

 

Steg 3. Obehag

Det kommer att vara lite obehagligt att ta dig an din nya vana. Som de vanedjur vi människor är ligger det i vår natur att reagera negativt på nya rutiner.

– Vi är väldigt dåliga på att göra misstag och de flesta av oss avskyr att vara nybörjare – vi väljer ofta bort nya uppgifter på grund av det, säger Emma.

Motståndet kan tyvärr också komma ifrån dem som från början ville att du skulle förändra dig. De kan reagera negativt och till och med känna sig hotade av ditt nya beteende.

- Du kommer att känna ett obehag, både från dig själv och din omgivning, men försök att jobba igenom det och öva öva öva på din nya vana.

 

Steg 4. Behagligt men fortfarande tankestyrt

I det här steget är du så nära mållinjen att det är behagligt att göra den nya rutinen, men du måste fortfarande tänka på att du ska göra på ett annorlunda sätt. Fortsätt att nöta in den nya vanan och skapa gärna situationer där du får öva.

 

5. Ny vana

Grattis! Du har numera trillat in i en ny vana där ditt beteende sker automatiskt. Nu kan du jubla och sedan börja fundera på vad mer du vill förändra.

 

 

 

 

Ställ en fråga till Emma i vår expertpanel

Emma svarar på frågor om karriär, livet, dig själv och utmaningar med dig själv, din självkänsla, viljan att lyckas, dina relationer och hur du kan vara ditt bästa du samt frågeställningar kring val du står inför.

 

» Ställ en fråga till Emma och läs hennes svar till andra här!


 

 

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
19 Sep 2014 09:55
STRESS OCH BALANS Rädslan för att misslyckas som nykomling på jobbet kan vara förlamande. Här är ett gäng enkla knep för att komma över den.
Inga kommentarer: Kommentera
18 Sep 2014 07:16
SÖKA JOBB Högutbildad storstadsbo under 30? Då är chansen stor att du någon gång bott utomlands – allra troligast i Norge. Allt fler svenskar flyttar nämligen ut i världen. Vi reder ut vilka som är mest flyttbenägna, vart de flyttar och varför.
17 Sep 2014 09:24
PÅ JOBBET Många av oss sitter ner under stora delar av arbetsdagen. Men vad gör det med kroppen, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
16 Sep 2014 09:14
KARRIÄRTIPS Vet du inte riktigt var du har din chef? Ta reda på det i så fall. En bra relation med din chef är A och O för en framgångsrik karriär.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Sep 2014 09:40
KARRIÄR Att smidigt kunna kombinera jobbet med livet hemma är en dröm för många. Men vad är fördelarna och nackdelarna, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
12 Sep 2014 08:55
PÅ JOBBET Sugen på att slippa onödiga konflikter på jobbet samtidigt som du gör dig omåttligt populär? Då ska du inte missa den här checklistan.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Sep 2014 08:16
NÄTVERKA Guide till fler besökare, den perfekta profilbilden och andra knep som får dig att sticka ut bland Linkedins alla hundratals miljoner användare. Varsågoda!
Inga kommentarer: Kommentera
10 Sep 2014 08:48
PERSONLIG UTVECKLING Företagslopp, lunchjogg och elittränade vd:ar – håller löpningen på att bli vår tids affärskultur?
Inga kommentarer: Kommentera
9 Sep 2014 08:12
CV OCH PERSONLIGT BREV Sugen på att överdriva eller till och med ljuga i ditt cv för att se till att knipa jobbet? Här berättar Shortcuts rekryteringsexpert hur du kan göra istället.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Sep 2014 08:16
PÅ JOBBET Petar chefen i precis allt du gör och känner du dig ständigt ifrågasatt? Då är det dags att sätta ner foten. Shortcut hjälper dig.
Inga kommentarer: Kommentera
5 Sep 2014 08:21
PÅ JOBBET Kär? Grattis! Kär i en kollega? Grattis även till det! Men kolla in de här tipsen på hur ni sköter situationen snyggast så karriären slipper ta stryk.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 11:34
NÄTVERK Talangnätverket Nova har låtit sina medlemmar bekänna politisk färg inför det stundande riksdagsvalet. Här är resultaten.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 08:17
CV OCH PERSONLIGT BREV Du har alla chanser i världen att imponera på rekryterarna genom enkelt detektivarbete. Här får du veta hur!
Inga kommentarer: Kommentera
3 Sep 2014 08:14
LEDARSKAP Du måste vara på toppen för att kunna påverka globalt. Med den inställningen har Eliza Kücükaslan hela tiden siktat högre. Som vd för Milvik i Ghana utsågs hon till Framtidens kvinnliga ledare 2014.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Sep 2014 08:36
PERSONLIG UTVECKLING Semestern känns som ett avlägset minne och livet likaså? Knappast. Här får du de bästa tipsen för en höst fylld av livsglädje.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Sep 2014 08:28
SÖKA JOBB Att hantera en anställningsintervju när du blev sparkad från ditt senaste jobb kan vara trixigt. Här får du tipsen som gör dig till vinnare trots tidigare nederlag.
Inga kommentarer: Kommentera
29 Aug 2014 09:03
CV OCH PERSONLIGT BREV Gör inte misstaget och tro att ett cv duger i all evighet. Så här ser du till att hålla det fräscht!
Inga kommentarer: Kommentera
28 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Det är inte bara på bröllop du behöver ha koll på koden när det gäller klädsel. Även i affärsvärlden finns det tillfällen då det är viktigt med koll för att inte göra en klädtabbe.
Inga kommentarer: Kommentera
27 Aug 2014 08:42
PERSONLIG UTVECKLING Långtifrån alla vill eller kan vara den som syns och hörs mest. Här tipsar författaren Linus Jonkman om hur introverta personer tacklar jobbsökande och fördomar.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Aug 2014 07:04
SÖKA JOBB Älskar du dig själv mer än något annat? Då kan det hända att du lyckas bättre än andra när det är dags för anställningsintervju, visar en ny amerikansk studie.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |
Effektiv lunchträning på 20 minuter
25 Aug 2014 08:15
Stick ut med hjälp av kaffemuggen
22 Aug 2014 08:22
Så klarar du första tiden på nya jobbet
21 Aug 2014 07:00
Retoriken som säkrar din framtid
21 Aug 2014 07:00
4 frågor DU bör ställa på intervjun
20 Aug 2014 08:24
Går du mot strömmen och har koll?
19 Aug 2014 08:22
6 karriärboostande sommarprat
18 Aug 2014 11:53
Formeln för den perfekta Linkedin-bilden
14 Aug 2014 07:03
Så undviker du efter semester-deppen
13 Aug 2014 14:15
Slutletat – här hittar du lyckan
13 Aug 2014 10:09
10 sätt att sno politikernas makt
11 Aug 2014 11:23
Spring dig till en längre karriär
7 Aug 2014 07:00
Miljötrenderna som ger bättre ekonomi
6 Aug 2014 20:00
Lista: Yrkena som dras till varandra
6 Aug 2014 08:29
10 tips som gör dig ekonomiskt oberoende
4 Aug 2014 08:43
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Internationell Karriär

SPONSRAT INNEHÅLL
Gör internationell karriär hos:

Shortcutjobb