Foto: Istock

Så får du kontroll över ditt liv

7 Jun 2012 08:12
0
0
5998 visningar
PÅ JOBBET Lever du i ett kaos och förundras över hur andra har så perfekta liv – eller stressas du sönder för att du inte kan släppa kontrollen? Så här får du ett liv med kontrollbalans.

Emma Pihl levde förut med ett starkt kontrollbehov. Hon var tvungen att få bäst resultat på tentan, komma först till bussen och äta precis rätt saker. Annars var hon värdelös.

– Vi människor söker efter njutning och trygghet och försöker hålla oss borta från smärta och besvikelse. Vi skapar ritualer för att känna oss trygga – som att kolla tre gånger om ugnen är avstängd, menar Emma.

Hon förklarar att om vi gör något tillräckligt många gånger så blir det till en vana, och att vanan till slut kan bli ett tvång som kontrollerar oss.

– Det kan till exempel handla om att jobba med två saker samtidigt eller akontrollbehov, emma pihltt tänka på jobbet när du är hemma och tvärtom. Till slut blir du inte närvarande i något du gör även om det känns som om du har kontroll på två lägen samtidigt.

 

Kontrollen kan yttra sig på olika sätt. På jobbet kanske du korrläser dina mejl fem gånger, dubbelkollar kollegors arbete eller måste klara av två av veckans fyra viktiga arbetsuppgifter redan på måndagen för att du ska känna dig nöjd. Kontrollbehovet kan även visa sig i privatlivet då du slänger dig på mobilen direkt när sambon ska ha slutat för att se om hon eller är på väg hem, eller rättar dina barns läxor två gånger.

 

Med en teknik som blir alltmer avancerad blir även möjligheterna för dig att få allt mer kontroll på ditt och andras liv större. Men enligt Emma Pihl är det ofta en falsk kontroll.

– Oftast blir vi tvärtom kontrollerade av tekniken, eftersom vi egentligen inte kan styra den – möten kan flyttas, vädret ändras och så vidare. En bra kontroll ska komma inifrån genom att du fokuserar på rätt saker, att till exempel vara nöjd med de arbetsuppgifter du klarat av och inte gräma dig över dem du har kvar.

Vare sig du har ett för stort kontrollbehov eller ett liv utan kontroll, där du ständigt glömmer bort möten och dina rapporter inte blir klara i tid, kan du ändra på det och bryta dina energikrävande vanor.

 

Emma Pihl har skapat en trappa som hon använder i sitt arbete med att coacha andra till att få kontroll över sitt kontrollbehov.

– Titta på ditt liv och tänk över inom vilka områden du har för mycket kontroll och var du saknar kontroll. Undersök stegen nedan och se i vilket skede du befinner dig.

 

 

 

Så tar du kontroll över ditt kontrollbehov

 

Steg 1. Medvetenhet

Nej, det är inte kul att du har ett beteende som du eller andra ogillar, till exempel att jaga dina medarbetare med arbetsuppgifter, att ständigt glömma möten eller att tjuvläsa sms på sambons mobil.

– Det du ska undvika är att komma med ursäkter för ditt beteende eller att klandra dig själv, för det hjälper inte. Jubla och dansa segerdans i stället – det är inte alla som vågar eller orkar se sina sämre sidor och faktiskt ta tag i dem, säger Emma.

 

Steg 2. Valmöjlighet

– Försök att tänka positivt kring din nya vana och hämta stärkande erfarenheter och positiva framtidsscenarion, tipsar Emma.

I stället för att dra dig till minnes negativa händelser, så tänk exempelvis på alla gånger dina medarbetare har levererat i tid. Välj dina tankar.

 

Steg 3. Obehag

Det kommer att vara lite obehagligt att ta dig an din nya vana. Som de vanedjur vi människor är ligger det i vår natur att reagera negativt på nya rutiner.

– Vi är väldigt dåliga på att göra misstag och de flesta av oss avskyr att vara nybörjare – vi väljer ofta bort nya uppgifter på grund av det, säger Emma.

Motståndet kan tyvärr också komma ifrån dem som från början ville att du skulle förändra dig. De kan reagera negativt och till och med känna sig hotade av ditt nya beteende.

- Du kommer att känna ett obehag, både från dig själv och din omgivning, men försök att jobba igenom det och öva öva öva på din nya vana.

 

Steg 4. Behagligt men fortfarande tankestyrt

I det här steget är du så nära mållinjen att det är behagligt att göra den nya rutinen, men du måste fortfarande tänka på att du ska göra på ett annorlunda sätt. Fortsätt att nöta in den nya vanan och skapa gärna situationer där du får öva.

 

5. Ny vana

Grattis! Du har numera trillat in i en ny vana där ditt beteende sker automatiskt. Nu kan du jubla och sedan börja fundera på vad mer du vill förändra.

 

 

 

 

Ställ en fråga till Emma i vår expertpanel

Emma svarar på frågor om karriär, livet, dig själv och utmaningar med dig själv, din självkänsla, viljan att lyckas, dina relationer och hur du kan vara ditt bästa du samt frågeställningar kring val du står inför.

 

» Ställ en fråga till Emma och läs hennes svar till andra här!


 

 

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
30 Jul 2014 08:51
PÅ JOBBET Rösten kan spela en större roll för din karriär än vad du tror. Det går till och med att göra karriär på grund av den.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Jul 2014 08:29
LEDARSKAP Har du siktet inställt på en chefskarriär? Erik Ringertz utsågs till Årets Chef 2014 och här delar han med sig av sina bästa ledarknep.
Inga kommentarer: Kommentera
24 Jul 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Semester är lika med laddning av batterierna. Och många svenskar gillar att gör det i sänghalmen.
23 Jul 2014 18:00
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ser du till att just ditt cv sticker ut så att du blir kallad till intervju? Här är 9 konkreta tips.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jul 2014 08:17
PÅ JOBBET Hon har föreläst med Tony Blair, är en av Sveriges mest ­eftertraktade retoriker och är just nu ­aktuell med sin femte bok, Vardagsmakt. För Shortcut berä­ttar Elaine Eksvärd om ­hybris och vägen genom djupa dalar och höga toppar. ­
Inga kommentarer: Kommentera
21 Jul 2014 10:42
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ska du göra om du söker jobb inom olika branscher och nischer, och du vill bli hittad på rekryteringssajter? Shortcuts rekryteringsexpert Håkan Sandberg vet.
Inga kommentarer: Kommentera
17 Jul 2014 07:00
DRIVA EGET Han är en framgångsrik ­entre­prenör, riskkapitalist och maratonlöpare med fullt fokus på svart ­bälte i karate. Douglas Roos vet vad som krävs för att sätta upp mål och nå dem. Här ger han dig svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Jul 2014 08:53
PERSONLIG UTVECKLING Ung, kvinna, högutbildad och kär? Grattis. Då har du kammat hem storvinsten när det gäller att hitta en meningsfull tillvaro.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Jul 2014 09:14
STRESS OCH BALANS Det är långtifrån alla som kan, eller vill, ta fem veckors sammanhängande semester. Men det kan räcka med en vecka för att du ska känna dig som ny.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Jul 2014 08:40
AKTUELLT Kommit på att du vill börja plugga till hösten, trots att du inte ansökte till någon utbildning? Lugn. Det finns fortfarande sätt att komma in.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Med hjälp av de här fem tipsen kan du göra Linkedin till ditt bästa karriärverktyg någonsin. Så missa inte!
Inga kommentarer: Kommentera
9 Jul 2014 09:10
STRESS OCH BALANS Vill du ha receptet på hur du kan prestera bättre på jobbet? Björn Hedensjö, författaren till boken En perfekt natt ger sina bästa tips.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Jul 2014 08:05
AKTUELLT Sent ute med sommarplanerna och snålt med kronor på kontot? Inga problem. Shortcut har tipsen för en fantastisk sommar som inte kostar skjortan.
3 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Han har en podcast som kryper under skinnet på såväl den som blir intervjuad som den som lyssnar. Men hur hamnade den hyllade Kristoffer Triumf bakom mikrofonen och vilka ingår i hans nätverk? Här hittar du svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Jul 2014 08:31
PERSONLIG UTVECKLING Framgång kommer sällan eller aldrig gratis. Så siktar du högt se till att klara av de här fem punkterna dagligen.
30 Jun 2014 09:13
STRESS OCH BALANS Semestern är en viktig del för att behålla en bra hälsa. Här berättar stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hansson om hur vi maxar återhämtningen.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Jun 2014 07:00
PENGAR Du lägger ruskigt stor del av din inkomst på saker du inte vill ha eller ens behöver. Men nu finns lösningen i form av en app!
25 Jun 2014 09:03
DRIVA EGET Entreprenörsskapet blomstrar i Sverige. En ny rapport visar att antalet entreprenörer fördubblats de senaste åren. Här tipsar vi hur du också kan lyckas med eget företag.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jun 2014 09:22
SÖKA JOBB Hur gör du om du har två jobbintervjuer på gång, kan du vänta med att ge besked innan du vet hur det gått på båda? Shortcuts HR-expert reder ut.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Jun 2014 09:31
PERSONLIG UTVECKLING Sju sorters blommor i all ära, bjud skallen på mängder av inspirerande läsning istället för pollenallergi.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |
Kvinnorna som rockat historien
19 Jun 2014 07:00
Så semestrar du bort jobbvärken
18 Jun 2014 09:06
4 tips för att komma till skott
16 Jun 2014 08:42
"Borde hängas i en hudfärgad strumpbyxa"
13 Jun 2014 08:10
Här spräcks myten om föräldraledigheten
12 Jun 2014 09:32
Utlandstjänsten förändrade synen på livet
12 Jun 2014 07:00
Vem är du – i dag?
11 Jun 2014 08:13
3 TED talks du inte får missa
9 Jun 2014 11:50
Låt dig inte luras på sommarjobbet
7 Jun 2014 08:20
Poserna som ger dig högre lön
5 Jun 2014 07:00
Engagera genom att kommunicera
4 Jun 2014 08:23
Yrkena med högst sjukfrånvaro
3 Jun 2014 08:13
Här är kändisarnas första sommarjobb
2 Jun 2014 08:40
100 år tills lönerna är jämställda
30 May 2014 08:51
Testa dig: Är du för snäll?
28 May 2014 13:12
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidens kvinnor

SPONSRAT INNEHÅLL
Företagen för framtidens kvinnor

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!