Foto: Istock

Så får du kontroll över ditt liv

7 Jun 2012 08:12
0
0
6107 visningar
PÅ JOBBET Lever du i ett kaos och förundras över hur andra har så perfekta liv – eller stressas du sönder för att du inte kan släppa kontrollen? Så här får du ett liv med kontrollbalans.

Emma Pihl levde förut med ett starkt kontrollbehov. Hon var tvungen att få bäst resultat på tentan, komma först till bussen och äta precis rätt saker. Annars var hon värdelös.

– Vi människor söker efter njutning och trygghet och försöker hålla oss borta från smärta och besvikelse. Vi skapar ritualer för att känna oss trygga – som att kolla tre gånger om ugnen är avstängd, menar Emma.

Hon förklarar att om vi gör något tillräckligt många gånger så blir det till en vana, och att vanan till slut kan bli ett tvång som kontrollerar oss.

– Det kan till exempel handla om att jobba med två saker samtidigt eller akontrollbehov, emma pihltt tänka på jobbet när du är hemma och tvärtom. Till slut blir du inte närvarande i något du gör även om det känns som om du har kontroll på två lägen samtidigt.

 

Kontrollen kan yttra sig på olika sätt. På jobbet kanske du korrläser dina mejl fem gånger, dubbelkollar kollegors arbete eller måste klara av två av veckans fyra viktiga arbetsuppgifter redan på måndagen för att du ska känna dig nöjd. Kontrollbehovet kan även visa sig i privatlivet då du slänger dig på mobilen direkt när sambon ska ha slutat för att se om hon eller är på väg hem, eller rättar dina barns läxor två gånger.

 

Med en teknik som blir alltmer avancerad blir även möjligheterna för dig att få allt mer kontroll på ditt och andras liv större. Men enligt Emma Pihl är det ofta en falsk kontroll.

– Oftast blir vi tvärtom kontrollerade av tekniken, eftersom vi egentligen inte kan styra den – möten kan flyttas, vädret ändras och så vidare. En bra kontroll ska komma inifrån genom att du fokuserar på rätt saker, att till exempel vara nöjd med de arbetsuppgifter du klarat av och inte gräma dig över dem du har kvar.

Vare sig du har ett för stort kontrollbehov eller ett liv utan kontroll, där du ständigt glömmer bort möten och dina rapporter inte blir klara i tid, kan du ändra på det och bryta dina energikrävande vanor.

 

Emma Pihl har skapat en trappa som hon använder i sitt arbete med att coacha andra till att få kontroll över sitt kontrollbehov.

– Titta på ditt liv och tänk över inom vilka områden du har för mycket kontroll och var du saknar kontroll. Undersök stegen nedan och se i vilket skede du befinner dig.

 

 

 

Så tar du kontroll över ditt kontrollbehov

 

Steg 1. Medvetenhet

Nej, det är inte kul att du har ett beteende som du eller andra ogillar, till exempel att jaga dina medarbetare med arbetsuppgifter, att ständigt glömma möten eller att tjuvläsa sms på sambons mobil.

– Det du ska undvika är att komma med ursäkter för ditt beteende eller att klandra dig själv, för det hjälper inte. Jubla och dansa segerdans i stället – det är inte alla som vågar eller orkar se sina sämre sidor och faktiskt ta tag i dem, säger Emma.

 

Steg 2. Valmöjlighet

– Försök att tänka positivt kring din nya vana och hämta stärkande erfarenheter och positiva framtidsscenarion, tipsar Emma.

I stället för att dra dig till minnes negativa händelser, så tänk exempelvis på alla gånger dina medarbetare har levererat i tid. Välj dina tankar.

 

Steg 3. Obehag

Det kommer att vara lite obehagligt att ta dig an din nya vana. Som de vanedjur vi människor är ligger det i vår natur att reagera negativt på nya rutiner.

– Vi är väldigt dåliga på att göra misstag och de flesta av oss avskyr att vara nybörjare – vi väljer ofta bort nya uppgifter på grund av det, säger Emma.

Motståndet kan tyvärr också komma ifrån dem som från början ville att du skulle förändra dig. De kan reagera negativt och till och med känna sig hotade av ditt nya beteende.

- Du kommer att känna ett obehag, både från dig själv och din omgivning, men försök att jobba igenom det och öva öva öva på din nya vana.

 

Steg 4. Behagligt men fortfarande tankestyrt

I det här steget är du så nära mållinjen att det är behagligt att göra den nya rutinen, men du måste fortfarande tänka på att du ska göra på ett annorlunda sätt. Fortsätt att nöta in den nya vanan och skapa gärna situationer där du får öva.

 

5. Ny vana

Grattis! Du har numera trillat in i en ny vana där ditt beteende sker automatiskt. Nu kan du jubla och sedan börja fundera på vad mer du vill förändra.

 

 

 

 

Ställ en fråga till Emma i vår expertpanel

Emma svarar på frågor om karriär, livet, dig själv och utmaningar med dig själv, din självkänsla, viljan att lyckas, dina relationer och hur du kan vara ditt bästa du samt frågeställningar kring val du står inför.

 

» Ställ en fråga till Emma och läs hennes svar till andra här!


 

 

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
2 Sep 2014 08:36
PERSONLIG UTVECKLING Semestern känns som ett avlägset minne och livet likaså? Knappast. Här får du de bästa tipsen för en höst fylld av livsglädje.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Sep 2014 08:28
SÖKA JOBB Att hantera en anställningsintervju när du blev sparkad från ditt senaste jobb kan vara trixigt. Här får du tipsen som gör dig till vinnare trots tidigare nederlag.
Inga kommentarer: Kommentera
29 Aug 2014 09:03
CV OCH PERSONLIGT BREV Gör inte misstaget och tro att ett cv duger i all evighet. Så här ser du till att hålla det fräscht!
Inga kommentarer: Kommentera
28 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Det är inte bara på bröllop du behöver ha koll på koden när det gäller klädsel. Även i affärsvärlden finns det tillfällen då det är viktigt med koll för att inte göra en klädtabbe.
Inga kommentarer: Kommentera
27 Aug 2014 08:42
PERSONLIG UTVECKLING Långtifrån alla vill eller kan vara den som syns och hörs mest. Här tipsar författaren Linus Jonkman om hur introverta personer tacklar jobbsökande och fördomar.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Aug 2014 07:04
SÖKA JOBB Älskar du dig själv mer än något annat? Då kan det hända att du lyckas bättre än andra när det är dags för anställningsintervju, visar en ny amerikansk studie.
Inga kommentarer: Kommentera
25 Aug 2014 08:15
STRESS OCH BALANS Med tabata-träning kommer du i form på bara 20 minuter. Så passa på att förläng sommaren med ett pass utomhus! Här tipsar experten Caroline Nilsson om träningschema och upplägg.
Inga kommentarer: Kommentera
22 Aug 2014 08:22
PÅ JOBBET Kaffe- eller temuggen på jobbet är för många vad en snuttefilt är för ett barn. Här hittar du sex originella muggar som du lär hålla hårt i.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Att vara ny på jobbet kan vara både spännande och skrämmande. Luta dig mot de här tipsen så kommer du snabbt in i både arbetsuppgifter och gemenskap.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Aug 2014 07:00
SÖKA JOBB Många är vi som har varit darrande nervösa inför en anställningsintervju. Lyckligtvis finns det retorikexperter som Elaine Eksvärd, som har full koll på hur du klarar intervjun och ökar din attraktionskraft i jakten på drömjobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
20 Aug 2014 08:24
SÖKA JOBB Dags för jobbintervju? Då får du inte missa att ställa frågorna som kan avgöra din framtid på företaget.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Aug 2014 08:22
AKTUELLT Sverige har en generös lagstiftning när det gäller föräldraledighet jämfört med många andra länder. Men har du koll på vad du har rätt till?
Inga kommentarer: Kommentera
18 Aug 2014 11:53
PERSONLIG UTVECKLING Sommaren må vara över men det betyder inte att du inte kan ta med dig de mest inspirerande karriärhistorierna från ”Sommar” i P1 in i hösten. Här tipsar Shortcut om sex poddar du inte får missa!
Inga kommentarer: Kommentera
14 Aug 2014 07:03
NÄTVERKA Att din profilbild i diverse sociala medier spelar stor roll för hur du uppfattas är självklart. Men hur ser egentligen den perfekta bilden ut i karriärsammanhang, som på Linkedin? Shortcut vet.
13 Aug 2014 14:15
STRESS OCH BALANS Tillbaka på jobbet efter semestern med en känsla av meningslöshet där arbetslusten borde finnas? Vi har tipsen som får dig på banan.
13 Aug 2014 10:09
PERSONLIG UTVECKLING Lycka. Ett abstrakt begrepp som du aldrig riktigt kunna identifiera dig med? Glöm det. Här har du receptet som tar dig raka vägen till lyckliga livet.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Aug 2014 11:23
PERSONLIG UTVECKLING Ditt utseende eller din kunskap kan vara rejäla maktfaktorer. Här får du veta vilka egenskaper du kan utnyttja för att skaffa dig mer makt.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Aug 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Planerar du att göra lång och framgångsrik karriär? Då ska du springa. Så lite som fem minuter om dagen ger dig om inte evigt, så åtminstone längre liv.
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 20:00
AKTUELLT Det gäller att hänga med. I dag har vi nämligen inga ursäkter att inte bete oss miljösmart. Här är de senaste trenderna som underlättar ditt liv!
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 08:29
PÅ JOBBET Har du siktet inställt på en kollega? Då är det stor sannolikhet att du jobbar inom en viss bransch. Dras du däremot till något helt annat? Du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |
10 tips som gör dig ekonomiskt oberoende
4 Aug 2014 08:43
Så byter du ut 4 cv-klyschor
31 Jul 2014 07:00
Rösten som gjort en egen karriär
30 Jul 2014 08:51
Det vinnande ledarskapet
26 Jul 2014 08:29
Sex viktigt på semestern
24 Jul 2014 07:00
9 tips – så fixar du ett vinnande cv
23 Jul 2014 18:00
Porträttet: Vältaliga Elaine Eksvärd
23 Jul 2014 08:17
Expertsvar: Hur blir jag sökbar på Linkedin?
21 Jul 2014 10:42
Douglas Roos 3 bästa framgångstips
17 Jul 2014 07:00
Vägen till en meningsfull tillvaro
16 Jul 2014 08:53
Så stressar du ner – på en vecka
14 Jul 2014 09:14
Sista minuten-tips för att sadla om
11 Jul 2014 08:40
Gör Linkedin till ditt bästa verktyg
10 Jul 2014 07:00
Sov dig smartare – så här gör du
9 Jul 2014 09:10
Smarta sommartips för små plånböcker
7 Jul 2014 08:05
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidsföretagen

SPONSRAT INNEHÅLL
Jobba på något av Framtidsföretagen:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!