Foto: Alexander Taylor

”Våga mer än de du representerar!”

5 Aug 2009 09:59
0
1
3384 visningar
HEJ MEDLEM Hon hatar att mingla och har drabbats av panikångest – men tagit sig igenom tre år i påpassad offentlighet som ordförande i LUF. Nu ger hon dig sina bästa mingel-, karriär- och löneförhandlingstips.

Frida Johansson Metso står upp för det hon tror på – hon har bland annat uttalat sig starkt om alkohol ”Hade jag fått hade jag förbjudit alkohol idag.” och förespråkade bojkott av OS 2008. För övrigt har hon sagts vara en av de snyggaste kvinnorna inom den svenska politiken och fanns med på årets heta lista för Framtidens kvinnliga ledare. Hon ska i dagarna, och ovanligt nog frivilligt, avgå efter att ha varit ordförande i Liberala Ungdomsförbundet i tre år.

– Det är ovanligt med frivilliga politiska avgångar i våra dagar, men jag är nöjd över att avgå när mitt förbund mår bra och jag känner mig på topp, och förhoppningsvis efterlämnar ett respekterat arv. Nu väljer jag en ny inriktning på mitt liv, men planerna är inte riktigt fastslagna än.

 

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Göteborgare som pluggat i Uppsala och hittat sambo och nu bor i Stockholm. Psykologstudent i grunden men just nu med studieuppehåll. Samhällsintresserad – jag har varit politiskt aktiv i Liberala ungdomsförbundet sedan 1999. 24 år.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Efter gymnasiet arbetade jag som valgeneral för Liberala ungdomsförbundet i EU-valrörelsen 2004 och sommarjobbade som ledarskribent på Nerikes Allehanda. Efter valrörelsen blev jag invald i Liberala ungdomsförbundets förbundsstyrelse som 2:e vice ordförande och 2006 valdes jag till förbundsordförande. Att vara ordförande är inte ett jobb utan ett förtroendeuppdrag och det ger möjlighet att utvecklas otroligt. Bland annat har jag kunnat fortsätta med den karriär jag startade som ledarskribent genom att skriva på Göteborgs-Postens ledarsida en gång i månaden.

 

Du har varit ordförande för LUF i tre år nu – vilka är de viktigaste lärdomarna som du tar med dig från den tiden som du tror att du kommer få nytta av i din kommande karriär?

Vikten av att ha en plan – och att kunna frångå den. Gigantfördelen du alltid har om du förbereder dig mer än alla andra. Att trevlig och ordentlig vinner – att seriös inte behöver betyda allvarlig. Och absolut: Behovet av bra personalrelationer och samarbete.

 

Vilka är dina bästa tips till din efterträdare?

Minns vilka du representerar – men våga mer än dem.

 

Som ordförande har du förmodligen varit väldigt utsatt – hur har du hanterat det? Hur visste du vilken kritik du skulle ta åt dig och vilken du skulle rycka på axlarna åt?

Offentlighet som förbundsordförandeuppdraget för med sig kan vara prövande. Som ung, blond och kvinnlig ungdomsförbundsordförande är tecknen ganska tydliga när kritiken är seriös och när den inte är det, inramningen ser ofta annorlunda ut. Jag är dock en av mina starkaste kritiker och jag vet när andras synpunkter har grund – det känns alltid i magen.

 

Politiker måste väl vara bra på att mingla och ta kontakt med folk – har du några bra mingel/nätverks-tips?

Jag avskyr att mingla. För att ta mig igenom en kväll sätter jag upp mål innan. Ett bra tips är därför att försöka få ut en gästlista för att i förväg välja vilka du vill söka upp med intresserade frågor. Och blanda sedan ut jobbpratet med trevligheter, oavsett hur målinriktad du är. Trots allt, när man väl är där är det trevligt att träffa nya människor som intresserar sig för sånt som även du kan tänka dig att genomleva mingel för.

 

I en intervju i P3 när du precis hade tillträtt som ordförande sa du att du hade gjort en dålig löneförhandling och fått en låg lön – vilken taktik tänker du ta till för att lyckas bättre på nästa jobb du får?

Numera tar jag med mig rimliga jämförelser och brukar se till att ha möjlighet att tänka över budet innan jag tackar ja. Jag arbetar också mer med att förbereda förslag på andra förmåner innan jag går in på intervjun för att själv kunna föreslå dem om vi fastnar i förhandlingen. Och, ska sägas, jag har fått upp min lön sedan den P3-intervjun.

 

Vad tyckte du om ditt jobb? Vad var roligast och vad var största utmaningen?

Jag levde min dröm, verkligen. Jag njuter av att debattera och föreläsa om engagerande frågor och arbetets möjlighet att träffa många passionerade människor. Det var förstås ett ganska högt tempo med krav på att alltid hålla sig uppdaterad och välformulerad, och det krävs fokus och ork för att motsvara alla medlemmars förväntningar.

 

Vad är din karriärdröm?

Författare, föreläsare, forskare – planen är inte klar än, men jag skulle vilja fortsätta arbeta med den fråga som engagerar mig mest: migrations- och flyktingfrågan. Jag skulle inte ha något emot att vara sakkunnig åt någon eller arbeta i organisationer eller företag som värderar den lika högt som jag. Men jag börjar också bli nyfiken på helt andra områden – just nu organisationspsykologi.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?

Utveckla din passion till expertis och ha alltid en exitplan för dina projekt – en deadline hjälper dig att hålla uppe effektiviteten och avsluta projekt när det är dags.

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Varje dag händer oväntade och roliga saker… Men det är förstås framför allt härligt att vinna politiska segrar: Papperslösas barns rätt till skolgång, som LUF och jag drivit hårt, exempelvis.

 

Du berättade i Cosmopolitans julinummer om att du har haft panikångest – hur blev du av med den?

Tyvärr var vården, precis som den fortfarande är idag, inte ett alternativ. Ungdomshälsa handlar mycket om könssjukdomar eller drogförebyggande arbete, men alldeles för lite om psykisk ohälsa. Eftersom jag redan då var politiskt aktiv blev jag till slut av med den under en valdebatt. Jag fick en attack på scen och tvingade mig själv att sitta still och ta mig igenom den. När man upplevt ångesten utan att fly den får man mod att ta sig igenom även nästa – och den onda cirkeln, paniken för att få panik, är bruten. Men i grunden kunde jag arbeta bort den själv för att jag insett vad problemet var – att det fanns något som hette panikångest, att det inte var ett fysiskt fel. Fler borde ha den kunskapen tillgänglig – det skulle dessutom stigmatisera mindre, och göra panikångesten enklare att prata om.

 

Hur hittade du till Shortcut?

Genom att jag – stolt! – rankades som en av Framtidens kvinnliga ledare.

 

Vad gör du helst på fritiden?

Fotograferar med min närbildslins eller mockar i islandshäststallet.

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
Anonym
6 Aug 2009 21:26

Våga mer än de du representerar - ett motto alla i politiken bör ta fasta på, det är så vi får saker att hända. / Lynn, alliansmedlem

24 Apr 2014 17:46
STRESS OCH BALANS För upptagna personer är sömn en lyxvara som ofta prioriteras bort. Gör inte det, låt sömnen ta tid för att kunna prestera som bäst när du väl behöver.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Apr 2014 13:40
STRESS OCH BALANS Blir du ofta nervös när du ska genomföra en muntlig presentation? Du är inte ensam, och det är betydligt vanligare än du tror. Hantera din nervositet med olika tips, och besegra din rädsla för rampljuset.
Inga kommentarer: Kommentera
22 Apr 2014 08:24
PÅ JOBBET Elitidrotten gjorde henne till en vinnarskalle. Strukturerna i näringslivet fick henne att ta ­fighten. Med rekryteringsföretaget WES tar Anna Stenberg nu kampen om normerna i chefsleden.
Inga kommentarer: Kommentera
17 Apr 2014 16:54
PÅ JOBBET I Länsförsäkringars undersökning framkommer att arbetsgivare vill men kan inte hantera den psykiska ohälsan bland anställda. Endast 26 procent svarade att de har rätt kompetens att hantera problemet.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Apr 2014 14:54
LEDARSKAP Är du chef eller ledare? Håll dig borta från de vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson, författare till boken Chefsliv – det ska fan vara chef.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Apr 2014 18:15
STRESS OCH BALANS Semestern närmar sig och allt fler känner sig stressade över allt de måste hinna med innan ledigheten. Behöver du slappna av? Kolla in de här tipsen.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Apr 2014 17:57
PENGAR Barn till personer med hög status är i genomsnitt längre än barn till personer med låg status. Ny forskning vid Göteborgs Universitet visar att våra levnadsvillkor har inflytande på hur långa vi blir.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Apr 2014 18:45
FRAMTIDENS KVINNLIGA LEDARE Kvinnor känner större ansvar för samhällsförändringar än män, enligt en undersökning från Ashoka, organisationen för socialt entreprenörskap.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Apr 2014 15:48
AKTUELLT Anställ personer med olika etnisk, social och kulturell bakgrund. Det tycker sex av tio svenskar, som vill se ökad mångfald på jobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
9 Apr 2014 13:28
PERSONLIG UTVECKLING Utvecklingssamtal är ett faktum på många arbetsplatser, vare sig du gillar det eller inte. Men hur överlever du detta, ofta kritiska, samtal med din chef? Nedan listar vi åtta tips för att ta kontroll över situationen.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Apr 2014 14:59
PÅ JOBBET Känner du dig ibland som en bluff på jobbet? En titel utan substans? En karriärsballong vars största skräck är en synål? Lugn, du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Apr 2014 12:13
PERSONLIG UTVECKLING Tar du av dig skorna inomhus, säger tack hela tiden och är duktig på att facebooka? Då är du en typisk svensk, sett ur en utlännings ögon.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Apr 2014 12:48
PÅ JOBBET Arbetar du som sjuksköterska eller lärare? Då är du med stor sannolikhet inte psykopat. Bland chefer och advokater däremot, finns fler psykopater eftersom dessa yrken inte kräver något känslomässig engagemang.
Inga kommentarer: Kommentera
3 Apr 2014 12:24
TIPS Annika Östberg och Paolo Roberto – de utsågs till Sveriges bästa talare 2013. Talarforum delade under Talargalan på Berns i Stockholm ut priset till årets bästa manliga respektive kvinnliga talare.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Apr 2014 13:40
AKTUELLT Polisen börjar ta betalt för fyllecell och Nokia uppdaterar sin gamla käpphäst 3310. Gick du på skämtet? Här listar vi de fem bästa skämten som företagen och organisationer försökte lura oss med.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Apr 2014 13:39
PÅ JOBBET Svenskar älskar internet. Så pass mycket att vi ligger i toppen av listan över den högsta internetanvändningen i världen. Men hur mycket surfar vi svenskar egentligen? Den nya internettjänsten Surfkoll ger dig svaret.
Inga kommentarer: Kommentera
31 Mar 2014 08:20
STRESS OCH BALANS Stress på jobbet eller problem i privatlivet. Vad som får oss att prestera sämre på arbetet beror helt på vem du frågar, de anställda själva eller ­arbetsgivarna.
Inga kommentarer: Kommentera
28 Mar 2014 08:20
JOBBINTERVJU Det är rekryteraren som står emellan dig och ditt drömjobb. Så vad gör du när intervjuaren visar sig vara riktigt dålig på sitt jobb? Här får du tipsen som räddar dig på mardrömsintervjuerna
Inga kommentarer: Kommentera
Inga kommentarer: Kommentera
27 Mar 2014 07:00
CV OCH PERSONLIGT BREV En rekryterare vill veta vad just du kan bidra med som anställd och det är bra om det är mer än stavfel. Kolla in cv-experten Charlotte Ulvros genomgång av Fredriks jobbansökan!
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |
Så sköter du jobbet bäst hemifrån
26 Mar 2014 11:50
4 inspirerande föreläsningar att boka in!
24 Mar 2014 08:21
Vad är ditt drömprojekt?
21 Mar 2014 08:39
3 sanningar om sömn
20 Mar 2014 07:00
5 chefstyper och hur de vill styra dig
18 Mar 2014 12:28
"Sluta snacka skit om dig själv"
18 Mar 2014 09:53
Krönika: Sjukt lätt att starta eget
14 Mar 2014 10:22
LISTA: Här gör du bäst lönekarriär
13 Mar 2014 07:00
5 karriärmissar du gör bäst i att undvika
12 Mar 2014 13:07
Konsult inga konstigheter
11 Mar 2014 08:21
Hon bevisar makten i nätverkandet
10 Mar 2014 08:18
Alla talar om: feminismen
8 Mar 2014 09:12
6 sätt att bli omtyckt av kollegorna
7 Mar 2014 08:05
Så byter du karriär
5 Mar 2014 18:05
LISTA: Här finns jobben 2014
5 Mar 2014 08:30
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Unga chefer

SPONSRAT INNEHÅLL
Här kan du göra karriär som ung chef:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!