Foto: Alexander Taylor

”Våga mer än de du representerar!”

5 Aug 2009 09:59
0
1
3736 visningar
HEJ MEDLEM Hon hatar att mingla och har drabbats av panikångest – men tagit sig igenom tre år i påpassad offentlighet som ordförande i LUF. Nu ger hon dig sina bästa mingel-, karriär- och löneförhandlingstips.

Frida Johansson Metso står upp för det hon tror på – hon har bland annat uttalat sig starkt om alkohol ”Hade jag fått hade jag förbjudit alkohol idag.” och förespråkade bojkott av OS 2008. För övrigt har hon sagts vara en av de snyggaste kvinnorna inom den svenska politiken och fanns med på årets heta lista för Framtidens kvinnliga ledare. Hon ska i dagarna, och ovanligt nog frivilligt, avgå efter att ha varit ordförande i Liberala Ungdomsförbundet i tre år.

– Det är ovanligt med frivilliga politiska avgångar i våra dagar, men jag är nöjd över att avgå när mitt förbund mår bra och jag känner mig på topp, och förhoppningsvis efterlämnar ett respekterat arv. Nu väljer jag en ny inriktning på mitt liv, men planerna är inte riktigt fastslagna än.

 

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Göteborgare som pluggat i Uppsala och hittat sambo och nu bor i Stockholm. Psykologstudent i grunden men just nu med studieuppehåll. Samhällsintresserad – jag har varit politiskt aktiv i Liberala ungdomsförbundet sedan 1999. 24 år.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Efter gymnasiet arbetade jag som valgeneral för Liberala ungdomsförbundet i EU-valrörelsen 2004 och sommarjobbade som ledarskribent på Nerikes Allehanda. Efter valrörelsen blev jag invald i Liberala ungdomsförbundets förbundsstyrelse som 2:e vice ordförande och 2006 valdes jag till förbundsordförande. Att vara ordförande är inte ett jobb utan ett förtroendeuppdrag och det ger möjlighet att utvecklas otroligt. Bland annat har jag kunnat fortsätta med den karriär jag startade som ledarskribent genom att skriva på Göteborgs-Postens ledarsida en gång i månaden.

 

Du har varit ordförande för LUF i tre år nu – vilka är de viktigaste lärdomarna som du tar med dig från den tiden som du tror att du kommer få nytta av i din kommande karriär?

Vikten av att ha en plan – och att kunna frångå den. Gigantfördelen du alltid har om du förbereder dig mer än alla andra. Att trevlig och ordentlig vinner – att seriös inte behöver betyda allvarlig. Och absolut: Behovet av bra personalrelationer och samarbete.

 

Vilka är dina bästa tips till din efterträdare?

Minns vilka du representerar – men våga mer än dem.

 

Som ordförande har du förmodligen varit väldigt utsatt – hur har du hanterat det? Hur visste du vilken kritik du skulle ta åt dig och vilken du skulle rycka på axlarna åt?

Offentlighet som förbundsordförandeuppdraget för med sig kan vara prövande. Som ung, blond och kvinnlig ungdomsförbundsordförande är tecknen ganska tydliga när kritiken är seriös och när den inte är det, inramningen ser ofta annorlunda ut. Jag är dock en av mina starkaste kritiker och jag vet när andras synpunkter har grund – det känns alltid i magen.

 

Politiker måste väl vara bra på att mingla och ta kontakt med folk – har du några bra mingel/nätverks-tips?

Jag avskyr att mingla. För att ta mig igenom en kväll sätter jag upp mål innan. Ett bra tips är därför att försöka få ut en gästlista för att i förväg välja vilka du vill söka upp med intresserade frågor. Och blanda sedan ut jobbpratet med trevligheter, oavsett hur målinriktad du är. Trots allt, när man väl är där är det trevligt att träffa nya människor som intresserar sig för sånt som även du kan tänka dig att genomleva mingel för.

 

I en intervju i P3 när du precis hade tillträtt som ordförande sa du att du hade gjort en dålig löneförhandling och fått en låg lön – vilken taktik tänker du ta till för att lyckas bättre på nästa jobb du får?

Numera tar jag med mig rimliga jämförelser och brukar se till att ha möjlighet att tänka över budet innan jag tackar ja. Jag arbetar också mer med att förbereda förslag på andra förmåner innan jag går in på intervjun för att själv kunna föreslå dem om vi fastnar i förhandlingen. Och, ska sägas, jag har fått upp min lön sedan den P3-intervjun.

 

Vad tyckte du om ditt jobb? Vad var roligast och vad var största utmaningen?

Jag levde min dröm, verkligen. Jag njuter av att debattera och föreläsa om engagerande frågor och arbetets möjlighet att träffa många passionerade människor. Det var förstås ett ganska högt tempo med krav på att alltid hålla sig uppdaterad och välformulerad, och det krävs fokus och ork för att motsvara alla medlemmars förväntningar.

 

Vad är din karriärdröm?

Författare, föreläsare, forskare – planen är inte klar än, men jag skulle vilja fortsätta arbeta med den fråga som engagerar mig mest: migrations- och flyktingfrågan. Jag skulle inte ha något emot att vara sakkunnig åt någon eller arbeta i organisationer eller företag som värderar den lika högt som jag. Men jag börjar också bli nyfiken på helt andra områden – just nu organisationspsykologi.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?

Utveckla din passion till expertis och ha alltid en exitplan för dina projekt – en deadline hjälper dig att hålla uppe effektiviteten och avsluta projekt när det är dags.

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Varje dag händer oväntade och roliga saker… Men det är förstås framför allt härligt att vinna politiska segrar: Papperslösas barns rätt till skolgång, som LUF och jag drivit hårt, exempelvis.

 

Du berättade i Cosmopolitans julinummer om att du har haft panikångest – hur blev du av med den?

Tyvärr var vården, precis som den fortfarande är idag, inte ett alternativ. Ungdomshälsa handlar mycket om könssjukdomar eller drogförebyggande arbete, men alldeles för lite om psykisk ohälsa. Eftersom jag redan då var politiskt aktiv blev jag till slut av med den under en valdebatt. Jag fick en attack på scen och tvingade mig själv att sitta still och ta mig igenom den. När man upplevt ångesten utan att fly den får man mod att ta sig igenom även nästa – och den onda cirkeln, paniken för att få panik, är bruten. Men i grunden kunde jag arbeta bort den själv för att jag insett vad problemet var – att det fanns något som hette panikångest, att det inte var ett fysiskt fel. Fler borde ha den kunskapen tillgänglig – det skulle dessutom stigmatisera mindre, och göra panikångesten enklare att prata om.

 

Hur hittade du till Shortcut?

Genom att jag – stolt! – rankades som en av Framtidens kvinnliga ledare.

 

Vad gör du helst på fritiden?

Fotograferar med min närbildslins eller mockar i islandshäststallet.

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
Anonym
6 Aug 2009 21:26

Våga mer än de du representerar - ett motto alla i politiken bör ta fasta på, det är så vi får saker att hända. / Lynn, alliansmedlem

19 Sep 2014 09:55
STRESS OCH BALANS Rädslan för att misslyckas som nykomling på jobbet kan vara förlamande. Här är ett gäng enkla knep för att komma över den.
Inga kommentarer: Kommentera
18 Sep 2014 07:16
SÖKA JOBB Högutbildad storstadsbo under 30? Då är chansen stor att du någon gång bott utomlands – allra troligast i Norge. Allt fler svenskar flyttar nämligen ut i världen. Vi reder ut vilka som är mest flyttbenägna, vart de flyttar och varför.
17 Sep 2014 09:24
PÅ JOBBET Många av oss sitter ner under stora delar av arbetsdagen. Men vad gör det med kroppen, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
16 Sep 2014 09:14
KARRIÄRTIPS Vet du inte riktigt var du har din chef? Ta reda på det i så fall. En bra relation med din chef är A och O för en framgångsrik karriär.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Sep 2014 09:40
KARRIÄR Att smidigt kunna kombinera jobbet med livet hemma är en dröm för många. Men vad är fördelarna och nackdelarna, egentligen?
Inga kommentarer: Kommentera
12 Sep 2014 08:55
PÅ JOBBET Sugen på att slippa onödiga konflikter på jobbet samtidigt som du gör dig omåttligt populär? Då ska du inte missa den här checklistan.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Sep 2014 08:16
NÄTVERKA Guide till fler besökare, den perfekta profilbilden och andra knep som får dig att sticka ut bland Linkedins alla hundratals miljoner användare. Varsågoda!
Inga kommentarer: Kommentera
10 Sep 2014 08:48
PERSONLIG UTVECKLING Företagslopp, lunchjogg och elittränade vd:ar – håller löpningen på att bli vår tids affärskultur?
Inga kommentarer: Kommentera
9 Sep 2014 08:12
CV OCH PERSONLIGT BREV Sugen på att överdriva eller till och med ljuga i ditt cv för att se till att knipa jobbet? Här berättar Shortcuts rekryteringsexpert hur du kan göra istället.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Sep 2014 08:16
PÅ JOBBET Petar chefen i precis allt du gör och känner du dig ständigt ifrågasatt? Då är det dags att sätta ner foten. Shortcut hjälper dig.
Inga kommentarer: Kommentera
5 Sep 2014 08:21
PÅ JOBBET Kär? Grattis! Kär i en kollega? Grattis även till det! Men kolla in de här tipsen på hur ni sköter situationen snyggast så karriären slipper ta stryk.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 11:34
NÄTVERK Talangnätverket Nova har låtit sina medlemmar bekänna politisk färg inför det stundande riksdagsvalet. Här är resultaten.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Sep 2014 08:17
CV OCH PERSONLIGT BREV Du har alla chanser i världen att imponera på rekryterarna genom enkelt detektivarbete. Här får du veta hur!
Inga kommentarer: Kommentera
3 Sep 2014 08:14
LEDARSKAP Du måste vara på toppen för att kunna påverka globalt. Med den inställningen har Eliza Kücükaslan hela tiden siktat högre. Som vd för Milvik i Ghana utsågs hon till Framtidens kvinnliga ledare 2014.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Sep 2014 08:36
PERSONLIG UTVECKLING Semestern känns som ett avlägset minne och livet likaså? Knappast. Här får du de bästa tipsen för en höst fylld av livsglädje.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Sep 2014 08:28
SÖKA JOBB Att hantera en anställningsintervju när du blev sparkad från ditt senaste jobb kan vara trixigt. Här får du tipsen som gör dig till vinnare trots tidigare nederlag.
Inga kommentarer: Kommentera
29 Aug 2014 09:03
CV OCH PERSONLIGT BREV Gör inte misstaget och tro att ett cv duger i all evighet. Så här ser du till att hålla det fräscht!
Inga kommentarer: Kommentera
28 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Det är inte bara på bröllop du behöver ha koll på koden när det gäller klädsel. Även i affärsvärlden finns det tillfällen då det är viktigt med koll för att inte göra en klädtabbe.
Inga kommentarer: Kommentera
27 Aug 2014 08:42
PERSONLIG UTVECKLING Långtifrån alla vill eller kan vara den som syns och hörs mest. Här tipsar författaren Linus Jonkman om hur introverta personer tacklar jobbsökande och fördomar.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Aug 2014 07:04
SÖKA JOBB Älskar du dig själv mer än något annat? Då kan det hända att du lyckas bättre än andra när det är dags för anställningsintervju, visar en ny amerikansk studie.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |
Effektiv lunchträning på 20 minuter
25 Aug 2014 08:15
Stick ut med hjälp av kaffemuggen
22 Aug 2014 08:22
Så klarar du första tiden på nya jobbet
21 Aug 2014 07:00
Retoriken som säkrar din framtid
21 Aug 2014 07:00
4 frågor DU bör ställa på intervjun
20 Aug 2014 08:24
Går du mot strömmen och har koll?
19 Aug 2014 08:22
6 karriärboostande sommarprat
18 Aug 2014 11:53
Formeln för den perfekta Linkedin-bilden
14 Aug 2014 07:03
Så undviker du efter semester-deppen
13 Aug 2014 14:15
Slutletat – här hittar du lyckan
13 Aug 2014 10:09
10 sätt att sno politikernas makt
11 Aug 2014 11:23
Spring dig till en längre karriär
7 Aug 2014 07:00
Miljötrenderna som ger bättre ekonomi
6 Aug 2014 20:00
Lista: Yrkena som dras till varandra
6 Aug 2014 08:29
10 tips som gör dig ekonomiskt oberoende
4 Aug 2014 08:43
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 136 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Internationell Karriär

SPONSRAT INNEHÅLL
Gör internationell karriär hos:

Shortcutjobb