Foto: Alexander Taylor

”Våga mer än de du representerar!”

5 Aug 2009 09:59
0
1
3680 visningar
HEJ MEDLEM Hon hatar att mingla och har drabbats av panikångest – men tagit sig igenom tre år i påpassad offentlighet som ordförande i LUF. Nu ger hon dig sina bästa mingel-, karriär- och löneförhandlingstips.

Frida Johansson Metso står upp för det hon tror på – hon har bland annat uttalat sig starkt om alkohol ”Hade jag fått hade jag förbjudit alkohol idag.” och förespråkade bojkott av OS 2008. För övrigt har hon sagts vara en av de snyggaste kvinnorna inom den svenska politiken och fanns med på årets heta lista för Framtidens kvinnliga ledare. Hon ska i dagarna, och ovanligt nog frivilligt, avgå efter att ha varit ordförande i Liberala Ungdomsförbundet i tre år.

– Det är ovanligt med frivilliga politiska avgångar i våra dagar, men jag är nöjd över att avgå när mitt förbund mår bra och jag känner mig på topp, och förhoppningsvis efterlämnar ett respekterat arv. Nu väljer jag en ny inriktning på mitt liv, men planerna är inte riktigt fastslagna än.

 

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Göteborgare som pluggat i Uppsala och hittat sambo och nu bor i Stockholm. Psykologstudent i grunden men just nu med studieuppehåll. Samhällsintresserad – jag har varit politiskt aktiv i Liberala ungdomsförbundet sedan 1999. 24 år.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Efter gymnasiet arbetade jag som valgeneral för Liberala ungdomsförbundet i EU-valrörelsen 2004 och sommarjobbade som ledarskribent på Nerikes Allehanda. Efter valrörelsen blev jag invald i Liberala ungdomsförbundets förbundsstyrelse som 2:e vice ordförande och 2006 valdes jag till förbundsordförande. Att vara ordförande är inte ett jobb utan ett förtroendeuppdrag och det ger möjlighet att utvecklas otroligt. Bland annat har jag kunnat fortsätta med den karriär jag startade som ledarskribent genom att skriva på Göteborgs-Postens ledarsida en gång i månaden.

 

Du har varit ordförande för LUF i tre år nu – vilka är de viktigaste lärdomarna som du tar med dig från den tiden som du tror att du kommer få nytta av i din kommande karriär?

Vikten av att ha en plan – och att kunna frångå den. Gigantfördelen du alltid har om du förbereder dig mer än alla andra. Att trevlig och ordentlig vinner – att seriös inte behöver betyda allvarlig. Och absolut: Behovet av bra personalrelationer och samarbete.

 

Vilka är dina bästa tips till din efterträdare?

Minns vilka du representerar – men våga mer än dem.

 

Som ordförande har du förmodligen varit väldigt utsatt – hur har du hanterat det? Hur visste du vilken kritik du skulle ta åt dig och vilken du skulle rycka på axlarna åt?

Offentlighet som förbundsordförandeuppdraget för med sig kan vara prövande. Som ung, blond och kvinnlig ungdomsförbundsordförande är tecknen ganska tydliga när kritiken är seriös och när den inte är det, inramningen ser ofta annorlunda ut. Jag är dock en av mina starkaste kritiker och jag vet när andras synpunkter har grund – det känns alltid i magen.

 

Politiker måste väl vara bra på att mingla och ta kontakt med folk – har du några bra mingel/nätverks-tips?

Jag avskyr att mingla. För att ta mig igenom en kväll sätter jag upp mål innan. Ett bra tips är därför att försöka få ut en gästlista för att i förväg välja vilka du vill söka upp med intresserade frågor. Och blanda sedan ut jobbpratet med trevligheter, oavsett hur målinriktad du är. Trots allt, när man väl är där är det trevligt att träffa nya människor som intresserar sig för sånt som även du kan tänka dig att genomleva mingel för.

 

I en intervju i P3 när du precis hade tillträtt som ordförande sa du att du hade gjort en dålig löneförhandling och fått en låg lön – vilken taktik tänker du ta till för att lyckas bättre på nästa jobb du får?

Numera tar jag med mig rimliga jämförelser och brukar se till att ha möjlighet att tänka över budet innan jag tackar ja. Jag arbetar också mer med att förbereda förslag på andra förmåner innan jag går in på intervjun för att själv kunna föreslå dem om vi fastnar i förhandlingen. Och, ska sägas, jag har fått upp min lön sedan den P3-intervjun.

 

Vad tyckte du om ditt jobb? Vad var roligast och vad var största utmaningen?

Jag levde min dröm, verkligen. Jag njuter av att debattera och föreläsa om engagerande frågor och arbetets möjlighet att träffa många passionerade människor. Det var förstås ett ganska högt tempo med krav på att alltid hålla sig uppdaterad och välformulerad, och det krävs fokus och ork för att motsvara alla medlemmars förväntningar.

 

Vad är din karriärdröm?

Författare, föreläsare, forskare – planen är inte klar än, men jag skulle vilja fortsätta arbeta med den fråga som engagerar mig mest: migrations- och flyktingfrågan. Jag skulle inte ha något emot att vara sakkunnig åt någon eller arbeta i organisationer eller företag som värderar den lika högt som jag. Men jag börjar också bli nyfiken på helt andra områden – just nu organisationspsykologi.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?

Utveckla din passion till expertis och ha alltid en exitplan för dina projekt – en deadline hjälper dig att hålla uppe effektiviteten och avsluta projekt när det är dags.

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Varje dag händer oväntade och roliga saker… Men det är förstås framför allt härligt att vinna politiska segrar: Papperslösas barns rätt till skolgång, som LUF och jag drivit hårt, exempelvis.

 

Du berättade i Cosmopolitans julinummer om att du har haft panikångest – hur blev du av med den?

Tyvärr var vården, precis som den fortfarande är idag, inte ett alternativ. Ungdomshälsa handlar mycket om könssjukdomar eller drogförebyggande arbete, men alldeles för lite om psykisk ohälsa. Eftersom jag redan då var politiskt aktiv blev jag till slut av med den under en valdebatt. Jag fick en attack på scen och tvingade mig själv att sitta still och ta mig igenom den. När man upplevt ångesten utan att fly den får man mod att ta sig igenom även nästa – och den onda cirkeln, paniken för att få panik, är bruten. Men i grunden kunde jag arbeta bort den själv för att jag insett vad problemet var – att det fanns något som hette panikångest, att det inte var ett fysiskt fel. Fler borde ha den kunskapen tillgänglig – det skulle dessutom stigmatisera mindre, och göra panikångesten enklare att prata om.

 

Hur hittade du till Shortcut?

Genom att jag – stolt! – rankades som en av Framtidens kvinnliga ledare.

 

Vad gör du helst på fritiden?

Fotograferar med min närbildslins eller mockar i islandshäststallet.

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
Anonym
6 Aug 2009 21:26

Våga mer än de du representerar - ett motto alla i politiken bör ta fasta på, det är så vi får saker att hända. / Lynn, alliansmedlem

1 Sep 2014 08:28
SÖKA JOBB Att hantera en anställningsintervju när du blev sparkad från ditt senaste jobb kan vara trixigt. Här får du tipsen som gör dig till vinnare trots tidigare nederlag.
Inga kommentarer: Kommentera
29 Aug 2014 09:03
CV OCH PERSONLIGT BREV Gör inte misstaget och tro att ett cv duger i all evighet. Så här ser du till att hålla det fräscht!
Inga kommentarer: Kommentera
28 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Det är inte bara på bröllop du behöver ha koll på koden när det gäller klädsel. Även i affärsvärlden finns det tillfällen då det är viktigt med koll för att inte göra en klädtabbe.
Inga kommentarer: Kommentera
27 Aug 2014 08:42
PERSONLIG UTVECKLING Långtifrån alla vill eller kan vara den som syns och hörs mest. Här tipsar författaren Linus Jonkman om hur introverta personer tacklar jobbsökande och fördomar.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Aug 2014 07:04
SÖKA JOBB Älskar du dig själv mer än något annat? Då kan det hända att du lyckas bättre än andra när det är dags för anställningsintervju, visar en ny amerikansk studie.
Inga kommentarer: Kommentera
25 Aug 2014 08:15
STRESS OCH BALANS Med tabata-träning kommer du i form på bara 20 minuter. Så passa på att förläng sommaren med ett pass utomhus! Här tipsar experten Caroline Nilsson om träningschema och upplägg.
Inga kommentarer: Kommentera
22 Aug 2014 08:22
PÅ JOBBET Kaffe- eller temuggen på jobbet är för många vad en snuttefilt är för ett barn. Här hittar du sex originella muggar som du lär hålla hårt i.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Att vara ny på jobbet kan vara både spännande och skrämmande. Luta dig mot de här tipsen så kommer du snabbt in i både arbetsuppgifter och gemenskap.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Aug 2014 07:00
SÖKA JOBB Många är vi som har varit darrande nervösa inför en anställningsintervju. Lyckligtvis finns det retorikexperter som Elaine Eksvärd, som har full koll på hur du klarar intervjun och ökar din attraktionskraft i jakten på drömjobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
20 Aug 2014 08:24
SÖKA JOBB Dags för jobbintervju? Då får du inte missa att ställa frågorna som kan avgöra din framtid på företaget.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Aug 2014 08:22
AKTUELLT Sverige har en generös lagstiftning när det gäller föräldraledighet jämfört med många andra länder. Men har du koll på vad du har rätt till?
Inga kommentarer: Kommentera
18 Aug 2014 11:53
PERSONLIG UTVECKLING Sommaren må vara över men det betyder inte att du inte kan ta med dig de mest inspirerande karriärhistorierna från ”Sommar” i P1 in i hösten. Här tipsar Shortcut om sex poddar du inte får missa!
Inga kommentarer: Kommentera
14 Aug 2014 07:03
NÄTVERKA Att din profilbild i diverse sociala medier spelar stor roll för hur du uppfattas är självklart. Men hur ser egentligen den perfekta bilden ut i karriärsammanhang, som på Linkedin? Shortcut vet.
13 Aug 2014 14:15
STRESS OCH BALANS Tillbaka på jobbet efter semestern med en känsla av meningslöshet där arbetslusten borde finnas? Vi har tipsen som får dig på banan.
13 Aug 2014 10:09
PERSONLIG UTVECKLING Lycka. Ett abstrakt begrepp som du aldrig riktigt kunna identifiera dig med? Glöm det. Här har du receptet som tar dig raka vägen till lyckliga livet.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Aug 2014 11:23
PERSONLIG UTVECKLING Ditt utseende eller din kunskap kan vara rejäla maktfaktorer. Här får du veta vilka egenskaper du kan utnyttja för att skaffa dig mer makt.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Aug 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Planerar du att göra lång och framgångsrik karriär? Då ska du springa. Så lite som fem minuter om dagen ger dig om inte evigt, så åtminstone längre liv.
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 20:00
AKTUELLT Det gäller att hänga med. I dag har vi nämligen inga ursäkter att inte bete oss miljösmart. Här är de senaste trenderna som underlättar ditt liv!
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 08:29
PÅ JOBBET Har du siktet inställt på en kollega? Då är det stor sannolikhet att du jobbar inom en viss bransch. Dras du däremot till något helt annat? Du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Aug 2014 08:43
PENGAR Sugen på att bli ekonomiskt oberoende? Grattis! Det är nämligen mycket möjligt. Följ bara de här tipsen från amerikanske miljardären Grant Cardone.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |
Så byter du ut 4 cv-klyschor
31 Jul 2014 07:00
Rösten som gjort en egen karriär
30 Jul 2014 08:51
Det vinnande ledarskapet
26 Jul 2014 08:29
Sex viktigt på semestern
24 Jul 2014 07:00
9 tips – så fixar du ett vinnande cv
23 Jul 2014 18:00
Porträttet: Vältaliga Elaine Eksvärd
23 Jul 2014 08:17
Expertsvar: Hur blir jag sökbar på Linkedin?
21 Jul 2014 10:42
Douglas Roos 3 bästa framgångstips
17 Jul 2014 07:00
Vägen till en meningsfull tillvaro
16 Jul 2014 08:53
Så stressar du ner – på en vecka
14 Jul 2014 09:14
Sista minuten-tips för att sadla om
11 Jul 2014 08:40
Gör Linkedin till ditt bästa verktyg
10 Jul 2014 07:00
Sov dig smartare – så här gör du
9 Jul 2014 09:10
Smarta sommartips för små plånböcker
7 Jul 2014 08:05
Jobbigt värre: Kristoffer Triumf
3 Jul 2014 07:00
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidsföretagen

SPONSRAT INNEHÅLL
Jobba på något av Framtidsföretagen:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!