Foto: Alexander Taylor

”Våga mer än de du representerar!”

5 Aug 2009 09:59
0
1
3564 visningar
HEJ MEDLEM Hon hatar att mingla och har drabbats av panikångest – men tagit sig igenom tre år i påpassad offentlighet som ordförande i LUF. Nu ger hon dig sina bästa mingel-, karriär- och löneförhandlingstips.

Frida Johansson Metso står upp för det hon tror på – hon har bland annat uttalat sig starkt om alkohol ”Hade jag fått hade jag förbjudit alkohol idag.” och förespråkade bojkott av OS 2008. För övrigt har hon sagts vara en av de snyggaste kvinnorna inom den svenska politiken och fanns med på årets heta lista för Framtidens kvinnliga ledare. Hon ska i dagarna, och ovanligt nog frivilligt, avgå efter att ha varit ordförande i Liberala Ungdomsförbundet i tre år.

– Det är ovanligt med frivilliga politiska avgångar i våra dagar, men jag är nöjd över att avgå när mitt förbund mår bra och jag känner mig på topp, och förhoppningsvis efterlämnar ett respekterat arv. Nu väljer jag en ny inriktning på mitt liv, men planerna är inte riktigt fastslagna än.

 

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Göteborgare som pluggat i Uppsala och hittat sambo och nu bor i Stockholm. Psykologstudent i grunden men just nu med studieuppehåll. Samhällsintresserad – jag har varit politiskt aktiv i Liberala ungdomsförbundet sedan 1999. 24 år.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Efter gymnasiet arbetade jag som valgeneral för Liberala ungdomsförbundet i EU-valrörelsen 2004 och sommarjobbade som ledarskribent på Nerikes Allehanda. Efter valrörelsen blev jag invald i Liberala ungdomsförbundets förbundsstyrelse som 2:e vice ordförande och 2006 valdes jag till förbundsordförande. Att vara ordförande är inte ett jobb utan ett förtroendeuppdrag och det ger möjlighet att utvecklas otroligt. Bland annat har jag kunnat fortsätta med den karriär jag startade som ledarskribent genom att skriva på Göteborgs-Postens ledarsida en gång i månaden.

 

Du har varit ordförande för LUF i tre år nu – vilka är de viktigaste lärdomarna som du tar med dig från den tiden som du tror att du kommer få nytta av i din kommande karriär?

Vikten av att ha en plan – och att kunna frångå den. Gigantfördelen du alltid har om du förbereder dig mer än alla andra. Att trevlig och ordentlig vinner – att seriös inte behöver betyda allvarlig. Och absolut: Behovet av bra personalrelationer och samarbete.

 

Vilka är dina bästa tips till din efterträdare?

Minns vilka du representerar – men våga mer än dem.

 

Som ordförande har du förmodligen varit väldigt utsatt – hur har du hanterat det? Hur visste du vilken kritik du skulle ta åt dig och vilken du skulle rycka på axlarna åt?

Offentlighet som förbundsordförandeuppdraget för med sig kan vara prövande. Som ung, blond och kvinnlig ungdomsförbundsordförande är tecknen ganska tydliga när kritiken är seriös och när den inte är det, inramningen ser ofta annorlunda ut. Jag är dock en av mina starkaste kritiker och jag vet när andras synpunkter har grund – det känns alltid i magen.

 

Politiker måste väl vara bra på att mingla och ta kontakt med folk – har du några bra mingel/nätverks-tips?

Jag avskyr att mingla. För att ta mig igenom en kväll sätter jag upp mål innan. Ett bra tips är därför att försöka få ut en gästlista för att i förväg välja vilka du vill söka upp med intresserade frågor. Och blanda sedan ut jobbpratet med trevligheter, oavsett hur målinriktad du är. Trots allt, när man väl är där är det trevligt att träffa nya människor som intresserar sig för sånt som även du kan tänka dig att genomleva mingel för.

 

I en intervju i P3 när du precis hade tillträtt som ordförande sa du att du hade gjort en dålig löneförhandling och fått en låg lön – vilken taktik tänker du ta till för att lyckas bättre på nästa jobb du får?

Numera tar jag med mig rimliga jämförelser och brukar se till att ha möjlighet att tänka över budet innan jag tackar ja. Jag arbetar också mer med att förbereda förslag på andra förmåner innan jag går in på intervjun för att själv kunna föreslå dem om vi fastnar i förhandlingen. Och, ska sägas, jag har fått upp min lön sedan den P3-intervjun.

 

Vad tyckte du om ditt jobb? Vad var roligast och vad var största utmaningen?

Jag levde min dröm, verkligen. Jag njuter av att debattera och föreläsa om engagerande frågor och arbetets möjlighet att träffa många passionerade människor. Det var förstås ett ganska högt tempo med krav på att alltid hålla sig uppdaterad och välformulerad, och det krävs fokus och ork för att motsvara alla medlemmars förväntningar.

 

Vad är din karriärdröm?

Författare, föreläsare, forskare – planen är inte klar än, men jag skulle vilja fortsätta arbeta med den fråga som engagerar mig mest: migrations- och flyktingfrågan. Jag skulle inte ha något emot att vara sakkunnig åt någon eller arbeta i organisationer eller företag som värderar den lika högt som jag. Men jag börjar också bli nyfiken på helt andra områden – just nu organisationspsykologi.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?

Utveckla din passion till expertis och ha alltid en exitplan för dina projekt – en deadline hjälper dig att hålla uppe effektiviteten och avsluta projekt när det är dags.

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Varje dag händer oväntade och roliga saker… Men det är förstås framför allt härligt att vinna politiska segrar: Papperslösas barns rätt till skolgång, som LUF och jag drivit hårt, exempelvis.

 

Du berättade i Cosmopolitans julinummer om att du har haft panikångest – hur blev du av med den?

Tyvärr var vården, precis som den fortfarande är idag, inte ett alternativ. Ungdomshälsa handlar mycket om könssjukdomar eller drogförebyggande arbete, men alldeles för lite om psykisk ohälsa. Eftersom jag redan då var politiskt aktiv blev jag till slut av med den under en valdebatt. Jag fick en attack på scen och tvingade mig själv att sitta still och ta mig igenom den. När man upplevt ångesten utan att fly den får man mod att ta sig igenom även nästa – och den onda cirkeln, paniken för att få panik, är bruten. Men i grunden kunde jag arbeta bort den själv för att jag insett vad problemet var – att det fanns något som hette panikångest, att det inte var ett fysiskt fel. Fler borde ha den kunskapen tillgänglig – det skulle dessutom stigmatisera mindre, och göra panikångesten enklare att prata om.

 

Hur hittade du till Shortcut?

Genom att jag – stolt! – rankades som en av Framtidens kvinnliga ledare.

 

Vad gör du helst på fritiden?

Fotograferar med min närbildslins eller mockar i islandshäststallet.

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
Anonym
6 Aug 2009 21:26

Våga mer än de du representerar - ett motto alla i politiken bör ta fasta på, det är så vi får saker att hända. / Lynn, alliansmedlem

26 Jul 2014 08:29
LEDARSKAP Har du siktet inställt på en chefskarriär? Erik Ringertz utsågs till Årets Chef 2014 och här delar han med sig av sina bästa ledarknep.
Inga kommentarer: Kommentera
24 Jul 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Semester är lika med laddning av batterierna. Och många svenskar gillar att gör det i sänghalmen.
23 Jul 2014 18:00
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ser du till att just ditt cv sticker ut så att du blir kallad till intervju? Här är 9 konkreta tips.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jul 2014 08:17
PÅ JOBBET Hon har föreläst med Tony Blair, är en av Sveriges mest ­eftertraktade retoriker och är just nu ­aktuell med sin femte bok, Vardagsmakt. För Shortcut berä­ttar Elaine Eksvärd om ­hybris och vägen genom djupa dalar och höga toppar. ­
Inga kommentarer: Kommentera
21 Jul 2014 10:42
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ska du göra om du söker jobb inom olika branscher och nischer, och du vill bli hittad på rekryteringssajter? Shortcuts rekryteringsexpert Håkan Sandberg vet.
Inga kommentarer: Kommentera
17 Jul 2014 07:00
DRIVA EGET Han är en framgångsrik ­entre­prenör, riskkapitalist och maratonlöpare med fullt fokus på svart ­bälte i karate. Douglas Roos vet vad som krävs för att sätta upp mål och nå dem. Här ger han dig svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Jul 2014 08:53
PERSONLIG UTVECKLING Ung, kvinna, högutbildad och kär? Grattis. Då har du kammat hem storvinsten när det gäller att hitta en meningsfull tillvaro.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Jul 2014 09:14
STRESS OCH BALANS Det är långtifrån alla som kan, eller vill, ta fem veckors sammanhängande semester. Men det kan räcka med en vecka för att du ska känna dig som ny.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Jul 2014 08:40
AKTUELLT Kommit på att du vill börja plugga till hösten, trots att du inte ansökte till någon utbildning? Lugn. Det finns fortfarande sätt att komma in.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Med hjälp av de här fem tipsen kan du göra Linkedin till ditt bästa karriärverktyg någonsin. Så missa inte!
Inga kommentarer: Kommentera
9 Jul 2014 09:10
STRESS OCH BALANS Vill du ha receptet på hur du kan prestera bättre på jobbet? Björn Hedensjö, författaren till boken En perfekt natt ger sina bästa tips.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Jul 2014 08:05
AKTUELLT Sent ute med sommarplanerna och snålt med kronor på kontot? Inga problem. Shortcut har tipsen för en fantastisk sommar som inte kostar skjortan.
3 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Han har en podcast som kryper under skinnet på såväl den som blir intervjuad som den som lyssnar. Men hur hamnade den hyllade Kristoffer Triumf bakom mikrofonen och vilka ingår i hans nätverk? Här hittar du svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Jul 2014 08:31
PERSONLIG UTVECKLING Framgång kommer sällan eller aldrig gratis. Så siktar du högt se till att klara av de här fem punkterna dagligen.
30 Jun 2014 09:13
STRESS OCH BALANS Semestern är en viktig del för att behålla en bra hälsa. Här berättar stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hansson om hur vi maxar återhämtningen.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Jun 2014 07:00
PENGAR Du lägger ruskigt stor del av din inkomst på saker du inte vill ha eller ens behöver. Men nu finns lösningen i form av en app!
25 Jun 2014 09:03
DRIVA EGET Entreprenörsskapet blomstrar i Sverige. En ny rapport visar att antalet entreprenörer fördubblats de senaste åren. Här tipsar vi hur du också kan lyckas med eget företag.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jun 2014 09:22
SÖKA JOBB Hur gör du om du har två jobbintervjuer på gång, kan du vänta med att ge besked innan du vet hur det gått på båda? Shortcuts HR-expert reder ut.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Jun 2014 09:31
PERSONLIG UTVECKLING Sju sorters blommor i all ära, bjud skallen på mängder av inspirerande läsning istället för pollenallergi.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Jun 2014 07:00
PÅ JOBBET Glöm Gustav Vasa, Karl XII och Olof Palme, historien är inte så mansdominerad som skolböckerna har fått oss att tro. Låt dig inspireras av kvinnorna som styrt både företag och hela riken!
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |
Så semestrar du bort jobbvärken
18 Jun 2014 09:06
4 tips för att komma till skott
16 Jun 2014 08:42
"Borde hängas i en hudfärgad strumpbyxa"
13 Jun 2014 08:10
Här spräcks myten om föräldraledigheten
12 Jun 2014 09:32
Utlandstjänsten förändrade synen på livet
12 Jun 2014 07:00
Vem är du – i dag?
11 Jun 2014 08:13
3 TED talks du inte får missa
9 Jun 2014 11:50
Låt dig inte luras på sommarjobbet
7 Jun 2014 08:20
Poserna som ger dig högre lön
5 Jun 2014 07:00
Engagera genom att kommunicera
4 Jun 2014 08:23
Yrkena med högst sjukfrånvaro
3 Jun 2014 08:13
Här är kändisarnas första sommarjobb
2 Jun 2014 08:40
100 år tills lönerna är jämställda
30 May 2014 08:51
Testa dig: Är du för snäll?
28 May 2014 13:12
Tisdagar mest olycksdrabbade
27 May 2014 12:46
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidens kvinnor

SPONSRAT INNEHÅLL
Företagen för framtidens kvinnor

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!