En onsdag på Volvo Logistics…

26 Jan 2009 11:02
0
0
3538 visningar
Victor Liu försöker skapa flyt i fabriker över hela världen. Under sina två år på Volvo Logistics har han hunnit jobba på tre olika kontinenter, och han tycker att jobbet blir mer spännande för varje resa.

Victor Liu vaknar ovanligt tidigt. Även om han är van vid att resa mellan Sverige och Asien är jetlagen svår att komma undan. Utanför hans hotellfönster börjar solen gå upp över Linyi, en tiomiljonersstad i östra Kina. Victor är här för att besöka ett företag som just köpts av Volvokoncernen och blivit Volvo Road Machinery. Efter frukost hoppar han in i en taxi och åker till fabriken, som tillverkar asfaltsmaskiner och ångvältar.

– Efter Volvokoncernens köp omlokaliserades produktionen från staden Wuxi hit till Linyi. Då hjälpte vår avdelning till med flytten. Nu är vi tillbaka för att förbättra logistiken i den löpande produktionen, säger Victor.

Som projektledare på Volvo Logistics avdelning Global Logistics Development levererar Victor logistiklösningar till alla bolag inom Volvokoncernen. Efter en traineeperiod som tillbringades i både Sverige, Brasilien och Kina har han fortsatt att ha världen som arbetsfält.

– Jag har länge haft mitt fokus på Asien. Eftersom jag har kinesisk bakgrund kan jag mandarin och kan de kulturella koderna i Kina, men jag har också arbetat med projekt där bland annat Indien och Korea varit involverade. Det som gör det här jobbet så roligt är mötena med nya kulturer. Ingen affär är den andra lik.

Arbetsdagen inleds med att Victor håller en genomgång med Volvo Road Machinerys ledningsgrupp. De presenterar vilka lösningar de kan erbjuda och förklarar hur verksamheten bör anpassas till resten av Volvokoncernen. Därefter bjuds han på en lunch bestående av lokala specialiteter; nudlar, åsnekött och friterade skorpioner.

– Måltider är väldigt viktiga i Kina och relationer byggs ofta vid matbordet. Om du gör affärer med kineser är det bra att veta om att det finns en hierarki runt bordet och att du bör visa respekt för din värd, säger Victor.

En bit in i lunchen knackar Victor i sitt glas och utbringar en skål för att tacka företagsledningen för deras gästfrihet. Stämningen har gått från reserverad till entusiastisk och de där skorpionerna smakade faktiskt riktigt bra.

Tillbaka på fabriken går Victors presentation över i research. Den här resan ska resultera i en så kallad order to delivery-mappning, en analys av hela fabrikens logistikkedja med förslag på vad som kan förbättras.

– Vi kom snabbt fram till att det största problemet i produktionen är att många komponenter levereras i för dåligt skick. Ofta är emballaget undermåligt eller förstört, säger Victor.

När arbetsdagen lider mot sitt slut är alla överens om att emballagefrågan måste lösas. Det står först på dagordningen när Victor kommer hem till Sverige. Men först återstår en kväll i Linyi och den här gången är det gästens tur att bjuda ut sina kinesiska värdar.

– Efter att ha varit formell under hela dagen är det bra att ses igen under mer avslappnade former. Återigen handlar det om att bygga relationer, men runt middagsbordet lägger vi

affärerna åt sidan och pratar om livet i allmänhet, säger Victor.

Om Victor:

Namn: Victor Liu.

Titel: projektledare.

Utbildning: civilingenjör i industriell ekonomi, Linköpings tekniska högskola, examen 2006.

Bakgrund: började på Volvo Logistics som trainee. Praktiserade under studietiden som studentkonsult åt olika företag.

Om Volvo Group:

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av kommersiella transportlösningar och består av nio produktrelaterade affärsområden och ett antal stödjande affärsenheter. Volvokoncernen erbjuder karriärmöjligheter både nationellt och globalt med fokus på förändring och utveckling. Vår ambition är att erbjuda stimulerande och utmanade arbetsuppgifter.

Främsta marknader: Europa, Nordamerika, Sydamerika och Asien.

Antal anställda: 100 000 globalt, varav 30 500 i Sverige.

Karriärvägar: varje medarbetare har en personlig affärsplan som används i den konstruktiva diaogen mellan medarbetare och chefen angående medarbetarens kärriärplanering.

www.volvogroup.com

Detta är en annons.

Artikeln är en del av våra Inside Stories. Läs mer!

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
17 Apr 2014 16:54
PÅ JOBBET I Länsförsäkringars undersökning framkommer att arbetsgivare vill men kan inte hantera den psykiska ohälsan bland anställda. Endast 26 procent svarade att de har rätt kompetens att hantera problemet.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Apr 2014 14:54
LEDARSKAP Är du chef eller ledare? Håll dig borta från de vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson, författare till boken Chefsliv – det ska fan vara chef.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Apr 2014 18:15
STRESS OCH BALANS Semestern närmar sig och allt fler känner sig stressade över allt de måste hinna med innan ledigheten. Behöver du slappna av? Kolla in de här tipsen.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Apr 2014 17:57
PENGAR Barn till personer med hög status är i genomsnitt längre än barn till personer med låg status. Ny forskning vid Göteborgs Universitet visar att våra levnadsvillkor har inflytande på hur långa vi blir.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Apr 2014 18:45
FRAMTIDENS KVINNLIGA LEDARE Kvinnor känner större ansvar för samhällsförändringar än män, enligt en undersökning från Ashoka, organisationen för socialt entreprenörskap.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Apr 2014 15:48
AKTUELLT Anställ personer med olika etnisk, social och kulturell bakgrund. Det tycker sex av tio svenskar, som vill se ökad mångfald på jobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
9 Apr 2014 13:28
PERSONLIG UTVECKLING Utvecklingssamtal är ett faktum på många arbetsplatser, vare sig du gillar det eller inte. Men hur överlever du detta, ofta kritiska, samtal med din chef? Nedan listar vi åtta tips för att ta kontroll över situationen.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Apr 2014 14:59
PÅ JOBBET Känner du dig ibland som en bluff på jobbet? En titel utan substans? En karriärsballong vars största skräck är en synål? Lugn, du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Apr 2014 12:13
PERSONLIG UTVECKLING Tar du av dig skorna inomhus, säger tack hela tiden och är duktig på att facebooka? Då är du en typisk svensk, sett ur en utlännings ögon.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Apr 2014 12:48
PÅ JOBBET Arbetar du som sjuksköterska eller lärare? Då är du med stor sannolikhet inte psykopat. Bland chefer och advokater däremot, finns fler psykopater eftersom dessa yrken inte kräver något känslomässig engagemang.
Inga kommentarer: Kommentera
3 Apr 2014 12:24
TIPS Annika Östberg och Paolo Roberto – de utsågs till Sveriges bästa talare 2013. Talarforum delade under Talargalan på Berns i Stockholm ut priset till årets bästa manliga respektive kvinnliga talare.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Apr 2014 13:40
AKTUELLT Polisen börjar ta betalt för fyllecell och Nokia uppdaterar sin gamla käpphäst 3310. Gick du på skämtet? Här listar vi de fem bästa skämten som företagen och organisationer försökte lura oss med.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Apr 2014 13:39
PÅ JOBBET Svenskar älskar internet. Så pass mycket att vi ligger i toppen av listan över den högsta internetanvändningen i världen. Men hur mycket surfar vi svenskar egentligen? Den nya internettjänsten Surfkoll ger dig svaret.
Inga kommentarer: Kommentera
31 Mar 2014 08:20
STRESS OCH BALANS Stress på jobbet eller problem i privatlivet. Vad som får oss att prestera sämre på arbetet beror helt på vem du frågar, de anställda själva eller ­arbetsgivarna.
Inga kommentarer: Kommentera
28 Mar 2014 08:20
JOBBINTERVJU Det är rekryteraren som står emellan dig och ditt drömjobb. Så vad gör du när intervjuaren visar sig vara riktigt dålig på sitt jobb? Här får du tipsen som räddar dig på mardrömsintervjuerna
Inga kommentarer: Kommentera
Inga kommentarer: Kommentera
27 Mar 2014 07:00
CV OCH PERSONLIGT BREV En rekryterare vill veta vad just du kan bidra med som anställd och det är bra om det är mer än stavfel. Kolla in cv-experten Charlotte Ulvros genomgång av Fredriks jobbansökan!
Inga kommentarer: Kommentera
26 Mar 2014 11:50
PÅ JOBBET Den 26 mars är för tredje året i rad lika med jobba hemma-dagen. Här tipsar experten Lena Lid Falkman om hur du jobbar bäst långt borta från kontoret.
Inga kommentarer: Kommentera
24 Mar 2014 08:21
AKTUELLT Statusjakt, stress, ledarskap och hjärnan. Här tipsar Shortcut om fyra föreläsningar runt om i landet värda att kolla in.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Mar 2014 08:39
AKTUELLT Vilket är det bästa gör-det-själv-projektet och vad är det som är så himla bra med 2014 egentligen? Shortcuts tyckarpanel säger sitt om stort och smått. Håller du med dem?
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |
3 sanningar om sömn
20 Mar 2014 07:00
5 chefstyper och hur de vill styra dig
18 Mar 2014 12:28
"Sluta snacka skit om dig själv"
18 Mar 2014 09:53
Krönika: Sjukt lätt att starta eget
14 Mar 2014 10:22
LISTA: Här gör du bäst lönekarriär
13 Mar 2014 07:00
5 karriärmissar du gör bäst i att undvika
12 Mar 2014 13:07
Konsult inga konstigheter
11 Mar 2014 08:21
Hon bevisar makten i nätverkandet
10 Mar 2014 08:18
Alla talar om: feminismen
8 Mar 2014 09:12
6 sätt att bli omtyckt av kollegorna
7 Mar 2014 08:05
Så byter du karriär
5 Mar 2014 18:05
LISTA: Här finns jobben 2014
5 Mar 2014 08:30
Så stor är löneskillnaden
4 Mar 2014 11:16
6 tips på hur du kryddar din relation med jobbet
28 Feb 2014 08:15
Enkla tricket som ger ny energi
27 Feb 2014 07:02
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Unga chefer

SPONSRAT INNEHÅLL
Här kan du göra karriär som ung chef:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!