6 Apr 2011 kl: 00:00

8 sätt att styra chefen

”Åh, min chef är helt störd!” Brukar dina vänner också klaga på att de har en riktig idiot till chef? Jag skriver ”också” eftersom många anser sig ha världens mest inkompetenta chef. I vissa fall är han eller hon till och med ond, en psykopat. Men sanningen är att väldigt få chefer är psykopater. Möjligen likgiltiga, och det har de kanske rätt att vara. I motsats till vad många tycks tro är det nämligen inte chefens jobb att göra dig glad. Det är ditt jobb. Därför måste du se till att relationen till chefen verkar till din fördel.

 

Många brukar utgå ifrån att chefen ser och bedömer allt de gör, och blir besvikna när de inser att han eller hon mest fokuserar på sin egen agenda. Ett bra sätt att råda bot på det är att skriva månadsvisa rapporter där du berättar för chefen om alla småbränder du släcker utanför ditt vanliga jobb, en idé som har sitt ursprung i boken Managing up: 59 ways to build a career-advancing relationship with your boss av Michael Dobson och Deborah Singer Dobson. Skriv ner allt i punktform på en A4, printa ut den och lägg den på hans/hennes skrivbord. En gång i månaden. Gör inget stort väsen av det. Det som kommer att hända är att chefen samlar alla dina rapporter i en mapp och tar fram dem när det är dags för utvecklings- och lönesamtal.

Att klaga på chefen för att man inte utvecklas är att beskriva sig själv som ett offer, menar forskaren Wajda Wikhamn vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som skrev sin doktorsavhandling om medarbetaransvar.

– I stället bör man fundera kring frågor som ”Vad är det som jag kunskapsmässigt behöver för att förbättra min arbetsprestation? Var och hur kan jag nå detta? Har jag kommunicerat mina behov tydligt för min omgivning?” Låter det som om allt är ditt fel? Det behöver inte vara det, men det är i alla fall värt att försöka se sig själv utifrån en stund.

Det finns en annan farlig fallgrop, menar Christian Monö, konsult inom ”följarskap”, konsten att bli en stark och självständig medarbetare:

– Dagens generation har en tendens att vilja ha lite för mycket med en gång. Man tycker att chefen är den som är problemet, men ser inte att man själv kanske pushar lite för hårt, för fort.

(”Anfall inte direkt” är ett tips för att hantera ett ledarbyte – här är 8 tips till hur du överlever en ny chef.)

En som har studerat det här i detalj är den amerikanska socialpsykologen Carol Tavris. I boken Mistakes were made (but not by me) förklarar hon fenomenet kognitiv dissonans, alltså det olidliga tillstånd där vår självbild kommer i otakt med verkligheten. ”Jag är ju högutbildad och ambitiös, men kommer ändå ingenstans i karriären. Det måste vara chefens fel.” Vi gör allt för att hitta en förklaring som inte involverar oss själva. Motsvarande felslut görs av chefer när de tänker ”Det är inget fel på min ledarstil. Det är mina anställda som är lata och inkompetenta.”

– Men innan vi börjar beskylla motparten för att vara en idiot är det alltid nyttigt att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv: ”Kan problemet ha börjat hos mig?”, menar Carol Tavris.

(Känner du ändå att det är din chef som är problemet – här är ett kreativt sätt att bli av med honom eller henne.)

Som vanligt är alltså kommunikation A och O i konsten att styra sin chef. Och du bör inte vänta för länge med att diskutera vilka förväntningar ni har på varandra – redan vid anställningsintervjun kan du vara tydlig med dina mål och visioner och att du vill ha en nära relation med din chef. Något du inte ska göra är att sitta med armarna i kors för att du har delegerat dina högsta önskningar till en annan människa. Gör du det får du skylla dig själv. För i det större perspektivet är ju chefen i ditt liv inte den som betalar din lön. Det är du själv.

 

Så får du chefen dit du vill

 

1. Leverera:
Inget är viktigare. Håll reda på vad du lovar, gör det du har lovat, och leverera i tid. Om och om igen.

2. Bit ihop:
Ju duktigare man är på det man gör, desto bättre blir man på att ta kritik. Se det som ett sätt att utvecklas.

3. Räck upp handen:
Anmäl dig som frivillig om det är något som behöver göras.

4. Rapportera:
Berätta för chefen vad du gör, vare sig chefen vill det eller inte. Rapportera månadsvis, på ett enkelt A4, inte mer.

5. Beröm:
”Positiv feedback är jätteviktig, men den ska vara uppriktig, annars upplevs det bara som smöreri”, säger konsulten Christian Monö.

6. Var synlig:
Hälsa på chefen varje dag, gå förbi kontoret då och då, kliv in om du blir uppmanad.

7. Var ärlig:
Låt dåliga nyheter komma från dig och inte genom skvaller eller Twitter.

8. Var diskret:
Din chef har också en chef, men att ”tjalla” uppåt brukar aldrig fungera.

 

chefstema_linje_mplpp-(1).jpg

» 9 tips – så överlever du nya chefen

 

chefstema_linje.jpg